Viikkokurkistus: Matka Muurmanskiin, Paavo Korteniemi

Viikkokurkistus: Oikeusvaltio uhattuna, Erkki Pesonen
20 syyskuun, 2006
Juhlapuhe Kallislahden Työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa
30 syyskuun, 2006

Viikkokurkistus: Matka Muurmanskiin, Paavo Korteniemi

Kirjoitan joka viikko ajankohtaisen kurkistuksen. Viikkopäiväkirjassa kerron myös viikon henkilöstä.Matka Muurmanskiin
Elokuun lopussa kävin Muurmanskissa. Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan ryhmä tutustui Kuolan niemimaahan ja erityisesti Muurmanskiin. Pohjoismaiden Neuvostolla on ollut paljon yhteistyötä Koillis-Venäjän alueiden ja myös Muurmanskin alueen kanssa. Yhteistyötä harjoitetaan myös Barentsin Neuvoston ja Arktisen Neuvoston puitteissa. Myös EU:n pohjoisen alueen yhteistyö koskettaa Muurmanskin aluetta.
Vaikka matka rajalta Muurmanskiin on vain noin 300 km, on matka pitkä ja hankala. Matkustimme ensin lentokoneella Ivaloon, josta jatkoimme bussilla rajan yli Muurmanskiin. Venäjän puolella tie on niin huonossa kunnossa, että bussin keskinopeus oli alle 50 km tunnissa. Välillä mentiin kävelyvauhtia. Huonokuntoisilla teillä oli auto ja myös matkustajien takapuoli kovilla. Itse kärsin myös matkapahoinvoinnista.
Ajallisesti matka on pitkä. Myös kulttuurimielessä se on pitkä; tuntui monesti, että olisin palanut ajassa parikymmentä vuotta taaksepäin Neuvostoliiton aikoihin.
Muurmanskin alueella asuu yli miljoona ihmistä. He ovat tulleet neuvostoaikana kaikkialta laajan valtakunnan eri kolkilta. Parempi palkka ja muut edut houkuttelivat napapiirin taakse Pohjolaan.
Alueella on paljon luonnonvaroja. Valtavat apatiittikaivokset ja muut luonnonvarat ovat alueen rikkaus. Ne ovat keränneet pohjoiseen hämmästyttävän suuren joukon ihmisiä. Ennen kaivostoimintaa alueella oli vain 19 000 asukasta.
Luonnonvarat ovat erityisen arvokkaita, koska Kuolanvuonon pohjukassa sijaitsevalla Muurmanskilla on erinomainen satama, joka on ympäri vuoden auki. Satama on kaikki kaikessa Muurmanskille. Muut yhteydet ovat huonot. Suomeen, ei ole kun pahainen maantie. Lentoyhteydet ovat vain Pietariin ja Moskovaan. Rautatie on Pietariin, mutta junamatka kestää lähes vuorokauden.
Tapasimme Muurmanskissa paikallisen parlamentin eli duuman johtoa, alueen varakuvernöörin ja viraston asiantuntijoita. Vierailimme satamassa, yliopistolla ja matkalla suomalaisten 1950-luvun lopulla rakentamassa Tuloman voimalaitoksessa. Paluumatkalla tutustuimme Kuolan kaupungissa toimivaan Euro-Tivi ikkunatehtaaseen. Se on ainoa suomalaisomisteinen yritys koko alueella. Toimintaolot ovat hankalat; riskit suuria ja muut yritykset vetäytyvät pois 1990-luvun loppuvuosina.
Hankala matka antoi ajattelemisen aihetta sekä lisäsi tietoa alueen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Mannerjalustalla on valtava öljy- ja kaasukenttä, jota ei vielä hyödynnetä, mutta varmasti näin käy lähitulevaisuudessa.
Viikon henkilö – Paavo Korteniemi
Rovasti Paavo Korteniemi oli asiantuntijana mukana eduskunnan Muurmanskin vierailulla. Hän on eläkkeellä Pellon kirkkoherran virasta. Nykyään hän on Inkerin kirkon pappi.
Paavo Korteniemen veli Ossi Korteniemi oli ystäväni ja kollegani eduskunnasta. Keskustan kansanedustaja Korteniemi oli kaverini eduskunnan urheilukerhon reissuissa. Olimme yhdessä parina myös tunturisuunnistuksessa sekä soudimme lohta Tornionjoella. Ossi menehtyi syöpään viime eduskuntakaudella.
Paavo Korteniemi on erittäin innostunut Muurmanskin luterilaisen seurakunnan tukemiseen. Hän on myös seurakunnan osa-aikainen pappi. Toimiakseen Muurmanskin seurakunnan hyväksi hän jäi eläkkeelle kirkkoherran virasta hieman aikaisemmin, kun on tavallista.
Kävin tutustumassa seurakunnan kerrostalossa toimivaan kirkkoon. Uusi kirkko on seurakunnan suuri haaste. Tonttineuvottelut kaupungin kanssa ovat meneillään. Kirkon rakentamiseen tarvitaan paljon apua ulkopuolelta ja varmaan erityisesti Suomesta.
Risto Kuisma