Viikkokurkistus: Matka Afrikkaan, Jaakko Kangasniemi

Viikkokurkistus: Juhannustunnelmia, Onni Takala
28 kesäkuun, 2006
Päätaloviikon lukijatapahtuma / pääjuhla Taivalkoskella
8 heinäkuun, 2006

Viikkokurkistus: Matka Afrikkaan, Jaakko Kangasniemi

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen aiheeseen tai kokemukseen. Viikkopäiväkirjassa kerron myös viikon henkilöstä.Matka Afrikkaan
Matkustin Juhannuksena Keniaan, Tansaniaan ja Sansibarille. Matka on fyysisestikin pitkä. Yön yli ja kellon ympäri Amsterdamin kautta Nairobiin.
Heti lentokentältä kaupunkiin ajattaessa ikkunasta näkyi kirahvi. Tie sivusi luonnonsuojelualuetta. Hotelli Stanleyssä huoneet olivat valmiina, mutta Afrikassa on toisin; huoneiden jako kesti yli tunnin.
Finnfundin 12- henkinen ryhmä tutustui ensimmäiseksi lääketehtaaseen Kikujotownissa Nairobin liepeillä. Yksi tehtaan perustajista on suomalainen Pekka Keskitalo. Idea on mainio: koneet ja laitteet ovat käytettyjä lähinnä Suomesta. Finnfund on rahoittajana ja osakkaana tässä realistisessa hankkeessa.
FInnfund on valtion omistama yhtiö, joka rahoittaa kehitysmaiden yksityistä yritystoimintaa. Olen sen hallintoneuvoston jäsen. Matkalla tutustuimme useaan Finnfundin rahoituskohteeseen sekä Keniassa että Tansaniassa. Pääkohteemme oli syvällä Tansaniassa, Ifakarassa, sijaitseva suuri teakviljelmä. Pääosin englantilaisen kehitysrahoitusyhtiön omistamasta yhtiöstä, Finnfund omistaa vajaan neljänneksen.
Matka maastoautolla Dar Es Salamista kesti lähes yhdeksän tuntia. Vajaan viiden sadan kilometrin taipaleesta osa oli erittäin huono tietä, jota ei voi edes verrata suomalaiseen tiehen. Matkalla näin auton ikkunasta norsuja, kirahveja, seeproja, antilooppeja, puhveleita, apinoita ja paviaaneja.
Pari päivää Ifakarassa antoi välähdyksen todellisesta villistä, köyhästä Afrikassa, jossa elämä on toisenlaista kuin länsimaissa.
Ifakara on malaria-aluetta, joka toi oman mausteen matkaan. Hyttysvoiteet, peittävä vaatetus, vuoteen moskiittoverkot ja malarialääkitys olivat välttämättömiä.
Sain elämäni kovimman vatsataudin. Kuumetta oli lähes 40 astetta ja tärisin vilusta. Mikään ei pysynyt sisällä, vaan tuli ulos sekä ylä- että alakautta. Antibiootit purivat ja vuorokaudessa pahin oli ohi.
Ifakarasta Sansibarille lensimme lähetyslentäjien pikkukoneella. Ifakarassa nousimme perunapeltoa muistuttavalta pölyiseltä ruohokentältä.
Matka antoi paljon ajattelemisen aihetta. Finnfundin käytännön työ tuli tutuksi.
Viikon henkilö – Jaakko Kangasniemi
Tutustuin Jaakko Kangasniemeen keväällä 2003, kun minut valittiin Finnfundin hallintoneuvostoon. Ennen valintaa Finnfundin toimitusjohtajaksi hän työskenteli mm Maailmanpankissa ja Ulkoasiainministeriössä. Opintoja Kangasniemi on harjoittanut Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, jossa hän myös väitteli tohtoriksi.
Jaakko Kangasniemi on asiantuntijajohtaja. Hän on menestyksellisesti johtanut reilut 30 henkilöä käsittävää sijoitusorganisaatiota.
Sijoitustoiminnan kohteena ovat hankkeet, joita kaupalliset sijoittavat eivät riskien takia luotota. Kohteet ovat myös köyhissä kehitysmaissa. Suomen kehitysyhteispolitiikka on taustalla Finnfundin toimintalinjoissa. Vaikka riskit ovat suuret ja tappioita tulee, on toiminta kokonaisuudessaan kannattavaa.
Risto Kuisma