Viikkokurkistus: Maaseutuelämää, Tuomo Talvi

Viikkokurkistus: Seitsemäs Jukolan viesti, Pentti Arajärvi
23 kesäkuun, 2004
Viikkokurkistus: Lomastressiä, Sinikka Mönkäre
7 heinäkuun, 2004

Viikkokurkistus: Maaseutuelämää, Tuomo Talvi

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kerron myös viikon henkilöstä.Maaseutuelämää
Maaseudulla on kaikki toisin kuin kaupungissa. Tämä vanha sanonta pitää ainakin osittain paikkansa vielä nykypäivänä. Ainakin myönteisessä mielessä ja ainakin täällä Pornaisissa.
Kotikylässäni Laukkoskella oli tänäkin Juhannuksena sekä aattona Kylän Kokkojuhlat että Juhannuspäivänä Tanssit Työväentalolla. Talkoohenkeä on vielä riittänyt näihin kylän yhteisten rientojen järjestelyihin.
Olemme nyt asuneet Laukkoskella alun toista vuosikymmentä. Olemme ottaneet oman osamme vastuusta kylän yhteisiin rientoihin. Aiemmin olin kylätoimikunnan varapuheenjohtaja ja mukana Kylätoimikunnan järjestämissä juhannusjuhlissa juhannuskokon rakentamisesta ja tanssilavan pystytyksestä aina makkaranmyyntiin asti. Mukana ovat olleet Tuija ja poikani Karri sekä Irja- miniä, joka oli aikansa myös kylätoimikunnan sihteerinä. Myös Tuija oli pitkään kylätoimikunnan aktiivina jäsenenä ja on nyt Työväenyhdistyksen johtokunnassa.
Tämänvuotisella juhannuskokolla kylän yhteisrannassa Mustijoen Itälänkoskella oli osallistujia satamäärin ihailemassa kokkoa, tanssimassa ja nauttimassa kylän urheiluseura Taimen ylläpitämästä puffetista. Sää suosi Juhannusaattoa Pornaisissa, vaikka muuten on ollut kovasti sateista.
Juhannuspäivänä tanssittiin perinteen mukaisesti Laukkosken Työväentalolla. Työväenyhdistyksen järjestämissä juhlissa elävästä musiikista vastasivat oman pitäjän hanuristit Jouni Peltoniemi ja Tuomo Talvi. Myös puffetti nakkeineen kuului asiaan.
Laukkosken Työväenyhdistyksen puheenjohtajana kannoin osan järjestelyvastuusta alkaen siitä että kävin Karrin kanssa leikkaamassa Työväentalon pihan ruohon ja levitin tanssien ulkomainoksia ja julisteita yhdessä Tuijan ja Aimo Nurmen kanssa, joka oli tänä vuonna Tanssien vastuullinen järjestäjä.
Talkoohenki elää ja Pornaisissa on peräti seitsemän toimivaa seurataloa. Laukkosken Työväenyhdistys täyttää reilun vuoden kuluttua 100 vuotta. Yhdistyksen Työväentalo on viihtyisä ja melko hyvässä kunnossa. Työväenyhdistyksen seuraava suuri haaste on elokuussa, 14.8, pidettävät Kylän Elojuhlat, joiden juhlapuhujaksi saapuu peräti Eduskunnan Puhemies Paavo Lipponen. Juhlassa on myös hieno ja monipuolinen ohjelma, josta vastaa kylän ja pitäjän oma väki.
Laukkoskella on myös kaunis Nuorisoseurantalo, kuten myös kirkolla ja Halkiassa, jossa on myös pitäjän toinen Työväentalo. Lisäksi urheiluseura Vilppaala on vanha maamiesseurantalo ja vielä Rauhanyhdistyksellä oma nykyaikainen toimitalo. Pornaisten talkoohenki ei ulotu vain seuratalojen ylläpitoon, vaan paljon muuhun alkaen vireästä yhdistystoiminnasta ja päätyen suuriin hankkeisiin vesi- ja viemäriasioissa.
Takavuosien suuri ponnistus oli, että saimme rakennettua Mustijoen ylitse uuden sillan entisen huonokuntoisen tilalle.
Viikon henkilö – Tuomo Talvi
Tunsin toimittaja Tuomo Talven jollain lailla jo ennen kuin muutin 1990-luvunalussa Pornaisiin. Äänestä Tuomo Talvi tunnetaan laajasti YLEn Kansanradionkehittäjänä ja vetäjänä.
Muutettuani Pornaisiin Tuomo Talvi haastatteli minua Kansanradioon niin, että haastattelu täytti yhden Kansanradion kokonaan .Olin silloin juuri ilmoittanut luopuvani ammattiyhdistysjohtajan urasta. Yhdessä entisen työmarkkinatoimittaja Talven kanssa pohdimme yhteiskunnan tilannetta vuonna 1994, silloisessa lamansyvässä pohjassa.
Tuosta haastattelusta sain paljon myönteistä palautetta.
Tuomo Talvi on lähtöisin Kuusankoskelta, jossa hänen isänsä Veikko Talvi toimi Kymi-yhtiön tiedotuspäällikkönä ja oli minullekin tuttu henkilö. Tuomon vaimo, Auli Talvi, on ollut aktiivisesti mukana Laukkosken kylän yhteistoiminnassa muun muassa kylätoimikunnan sihteerinä ja aktiivisena Mika Waltari -juhlien organisaattorina.
Pornaisiin ja Laukkoskelle Talvet päätyivät ensin kesäasukkaaksi ja sitten vähitellen vakituiseksi asukkaiksi ja osittain etätyöntekijöiksi. Nyt työelämä heidän osaltaan alkaa olla takanapäin.
Tuomo Talven hanurinsoittoharrastus on ilahduttanut paljon meitä kyläläisiä ja paljon laajempiakin joukkoja nyt viimeksi tämän vuoden Juhannustansseissa.
Risto Kuisma