Viikkokurkistus: Linnan juhlat, Pentti Arajärvi

Viikkokurkistus: Tupo tuli? Leif Fagernäs
joulukuu 1, 2004
Viikkokurkistus: Verot alenevat? Risto Poutanen
joulukuu 15, 2004

Viikkokurkistus: Linnan juhlat, Pentti Arajärvi

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Linnan juhlat
Juhlin kahdennentoista kerran Suomen itsenäisyyttä Tasavallan Presidentin vastaanotolla presidentin linnassa. Kansanedustajalle kutsu linnaan tulee automaattisesti. Nyt oli kymmenes juhla kansanedustajana.
Aiemmin olin linnan juhlissa kaksi kertaa. 1980-luvulla AKT:n puheenjohtajana, ja erityisesti SAK:n hallituksen jäsenenä, olin presidentti Mauno Koiviston vieraana. Presidentti Martti Ahtisaaren ensimmäiseen itsenäisyyspäivän vastaanottoon sain kutsun yksityishenkilönä. Olin silloin jättänyt AKT:n puheenjohtajan tehtävän, tein asianajotehtäviä, kirjoitin kirjoja ja tulin seuraavana vuonna valituksi eduskunnan jäseneksi. Ahtisaaren kutsuun lienee syynä ollut se, että olin saman vuoden presidentinvaaleissa ja erityisesti edellisen vuoden esivaalissa Ahtisaaren kampanjan aktiivinen toimija.
Linnan kutsut ovat hyvin perinteellinen juhla. Kaikkien kokemieni presidenttien aikana juhla on ollut hyvin samanlainen. Urho Kekkosen aikana en ehtinyt juhlille kutsua saada, vaikka se olisi ollut mahdollista, kun tulin AKT:n johtoon jo Kekkosen aikana vuonna 1978. Vaikka en presidentti Kekkosta tavannut linnan juhlissa, tapasin hänet 1970-luvun alussa silloisen työnantajani Kymin Oy:n 100-vuotisjuhlissa Voikkaan paperitehtaan valtavassa varastohallissa.
Linnaan on aina 6. joulukuuta tungosta. Kun pari tuhatta vierasta ahtautuu melko pieniin huoneisiin liikkuminen on vaikeaa. Linnassa on myös aina kuuma.
Ensimmäinen puolituntinen menee aina jonossa ennen kuin tulee vuoro kätellä isäntiä; presidenttiparia. Se on illan kohokohta, joka ikuistuu myös TV-kameroihin. Seuraavana on boolin tai nykyisin jo vaihtoehtona olevan mehun vuoro. Sitten toinen runsas puolituntia odottelua, että kaikkein arvokkaimmat vieraat ovat kätelty.
Tänä vuonna oli sikäli uutta, että boolivaiheessa oli saatavilla erinomaisia kuumia lammasmakkaroita tykötarpeineen.
Kun kaikki vieraat ovat saapuneet, alkaa kahvinjuonti ja pöydän muiden antien nauttiminen.
Ensimmäinen valssi kajahtaa yhdeksän ja puoli kymmenen välillä. Kun perinteisesti on tanssittu vaimon kanssa pari tanssia voi jo harkita kotiinlähtöä.
Tänä vuonna poistuimme jo kello kymmenen. Joskus olemme viihtyneet yli yhdentoista. Itse juhlat jatkuvat puolille öin.
Olennainen osa juhlia ovat keskustelut muiden vieraiden kanssa. Tänä vuonna keskustelimme muun muassa Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Eero Lehden ja hänen vaimonsa Ulpun kanssa. Myös nykyisen Euroopan Investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistön kanssa sanailimme pariin kertaan.
Jatkoille emme yleensä mene. Muutaman kerran olemme niillä olleet; kerran ammattiyhdistysporukassa Strandissa, kerran Kalastajatorpalla Ensio ja Eeva Miettisen kanssa. Myös sos.dem. eduskuntaryhmän perinteellisessä jatkopaikassa Svenska Klubbenilla olemme joskus käyneet.
Viikon henkilö – Pentti Arajärvi
Pentti Arajärveen tutustuin eduskunnassa. Hän toimi eduskunnassa pitkään valiokuntasihteerinä, joilla on nykyisin komea neuvostitteli; valiokuntaneuvos.
Arajärvi oli pääosin sosiaali- ja terveysvaliokunnan sihteeri. 1990-luvun lopulla, kun olin työasiain valiokunnan jäsen, hän oli valiokunnan sihteerinä muutaman kuukauden ajan.
Nyt Pentti Arajärvi on virkavapaalla eduskunnasta. Presidentti Tarja Halosen lähipiirissä on toinenkin valiokuntaneuvos. Timo Tuovinen on presidentin neuvonantajana ja virkavapaalla eduskunnasta.
Koulutukseltaan Pentti Arajärvi on juristi. Nyt Tarja Halosen toimikautena hän on väitellyt oikeustieteen tohtoriksi. Hän on ollut myös osapäivätyössä KELA:n tutkijana ja Joensuun Yliopiston professorina.
Pentti Arajärven kanssa olemme tavanneet myös Miessakit ry:n valtuustossa. Hän on valtuuston puheenjohtaja ja itse olen valtuuston jäsen.
Olemme kohdanneet myös kuntoilussa. Hän on osallistunut suunnistuksen suurtapahtumaan Jukolan viestiin Tasavallan Presidentin kanslian omassa suunnistusjoukkueessa, nimeltään Linnankiertäjät. Pentti Arajärvi on myös maratoonari.
Tasavallan Presidentin puoliso ei ole värikäs henkilö vaan pikemminkin hiljainen ja hillitty tutkija- ja virkamiestyyppi.
Risto Kuisma