Viikkokurkistus: Lenkkitauko – mutta muita menoja, Esko Kurvinen

AA:n kevätjuhla / Kokkolan AA 50 v
23 huhtikuun, 2005
Juhlapuhe vappujuhlassa Pornaisissa
1 toukokuun, 2005

Viikkokurkistus: Lenkkitauko – mutta muita menoja, Esko Kurvinen

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Lenkkitauko, mutta muita menoja
Viimeisen muutaman viikon aikana en ole voinut lenkkeillä; outoa. Päijänne-ajossa vaurioitunut nilkka pakotti kahdeksi viikoksi sänkypotilaaksi. Vaikka luita ei röntgenkuvien perusteella rikkoontunut, meni nilkka huonoon kuntoon.
Viikko tapaturmasta nilkka ja myös jalkaterä ja pohje olivat enemmän turvoksissa kuin heti tapahtuman jälkeen. Turvotus alkoi laskea vasta, kun makasin viikon sängyssä, jalka ylhäällä, jäissä ja side tai tukisukat jalassa.
Nyt olen pystynyt olemaan töissä pari viikkoa. Kävely on ollut vähäistä, mutta viime päivinä olen jo koiran kanssa tehnyt normaalin aamuisen kävelylenkin. Jalka on edelleen turvoksissa, mutta kenkä sopii jo hyvin jalkaan. Tänään sain urheilulääkäriltä luvan kävely- ja pyörälenkkeihin. Juoksua pitää vielä välttää. Jalan kuntoutumiseen juoksukuntoon voi lääkärin mukaan mennä vielä useita kuukausia. Harmittaa. Kesän suunnistukset, maraton- ja muut suunnitelmat saivat pahan kolauksen.
Toivottavasti nilkka sallii edes kävely- ja pyörälenkit. Mahdollista on myös kuntosaliharjoittelu, soutu ja moottoripyöräily; ehkä jopa enduro ja motocross.
Viime viikonloppuna sattui taas kerran päällekkäin kolme tärkeää menoa. Jo viime vuoden syyskuussa lupasin pitää juhlapuheen AA:n Kevätpäivillä pidettävässä Kokkolan AA:n 50-vuotisjuhlassa. Silloin en tiennyt muista menoista.
Uudenmaan sos.dem. piirikokous Karkkilassa sattui samalle päivälle. Työväenyhdistyksemme edustajaksi meni varamies Kaj Mattila, mutta kansanedustajana minun olisi ollut tärkeää olla paikalla.
Samana lauantaina oli myös joka kolmas vuosi pidettävä Karjalan Liiton liittokokous. Olen ollut kaksi edellistä liittokokouskautta liittovaltuuston jäsen. Nyt minut valittiin liiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Valinta oli yksimielinen. Puheenjohtajasta äänestettiin ja Markku Laukkanen, Keskustan kansanedustaja, sai melko selvin lukemin jatkokauden jo vuonna 1995 alkaneelle puheenjohtajakaudelleen. Itse tulin Sulo Maanosen tilalle, kun Sulo jo 75 vuotta täytettyään vetäytyi ikäsäännön perusteella hallintotehtävistä.
Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin oululainen kansanedustaja Esko Kurvinen (kok). Karjalan Liiton valtuuston puheenjohtajana jatkaa Matti Puhakka ja varapuheenjohtajana Katri Komi. Marjo Matikainen-Kallström valittiin uudeksi toiseksi varapuheenjohtajaksi.
Itse olin Kokkolassa enkä läsnä 500 henkeä koonneessa liittokokouksessa.
Kokkolassa AA:laisia oli koolla 2000 henkeä. Juhlassa, jossa puhuin, väkeä oli sali täynnä ja vähän enemmänkin; varmaan yli 500 ihmistä. Muutenkin Kokkolan tapahtuma, jossa olin perjantai-illasta lauantai-iltaan, oli hyvin järjestetty ja mielenkiintoinen.
Viikon henkilö – Esko Kurvinen
En tuntenut oululaista insinööri Esko Kurvista ennen kuin hänestä tuli Kokoomuksen kansanedustaja vuoden 1999 eduskuntavaaleissa. Ennen eduskuntaan tuloa Kurvinen oli toimitusjohtaja ja muistini mukaan toimi yrittäjäjärjestöissä.
Nyt reilu viisikymppinen Kurvinen on syntynyt Pohjanmaalla, Nivalassa. Eduskunnassa hän on ollut koko uransa ajan hallintovaliokunnassa. Tällä hetkellä hän on myös Pohjoismaiden Neuvoston varajäsen ja samoin valtiontilintarkastajien varamies. Hän toimii myös Finnveran hallintoneuvostossa ja tällä hetkellä sen varapuheenjohtajana.
Esko Kurvinen on ollut aktiivi kokoomuslainen ja toiminut pitkään sekä Kokoomuksen piirin puheenjohtajana ja myös puoluehallituksen jäsenenä. Hän oli myös vuodesta 2002 alkaen Karjalan Liiton valtuuston jäsen ja valittiin nyt liiton toiseksi varapuheenjohtajaksi. Pohjanmaalaisella Kurvisella on karjalaiset sukujuuret, kuten sadoilla tuhansilla suomalaisilla.
Luonteeltaan Kurvinen on hillityn asiallinen eikä mikään broileripoliitikko.
Jatkossa olemme Kurvisen kanssa tiiviissä kanssakäymisessä karjalaisten asioissa, sillä olemme molemmat Karjalan Liiton työvaliokunnan jäseniä.
Risto Kuisma