Viikkokurkistus: Lapin taikaa, Katri Komi

Viikkokurkistus: Daavid vastaan Goljat, Kimmo Sasi
2 maaliskuun, 2005
Viikkokurkistus: Moottoripyörällä kilpaa, Matti Väistö
16 maaliskuun, 2005

Viikkokurkistus: Lapin taikaa, Katri Komi

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Lapin taikaa
Lappi on melkein kuin ulkomaata, niin paljon se poikkeaa Etelä-Suomesta. Ensimmäisen kerran vierailin Lapissa telttamatkalla perheen kanssa 1970-luvun alussa. Myöhemmin Lappi on vetänyt puoleensa hiihdon merkeissä. Työasioissa Lapissa on tullut käytyä kymmeniä kertoja. AKT:n vuosina lappilaisten ammattiosastojen kokouksissa ja muissa tilaisuuksissa tuli käytyä vuosittain. Kansanedustajavuosina olen käynyt useita kertoja eri valiokunnan puitteissa Lapissa.
Maaliskuun alussa Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta vieraili pari päivää Tunturi-Lapissa. Tunturi-Lappi on matkailuseutua. Tunturikeskukset; Levi, Ylläs, Pallas, Olos, Kilpisjärvi ynnä muut Tornionjoen ohella houkuttelevat sekä koti- että ulkomaalaisia turisteja.
Levistä on kehittynyt pieni alppikaupunki. Vuodepaikkoja on kaikkiaan 18 000, joista hotelleissa 1500. Vakituisia asukkaita Levillä on vain 300, vaikka se työllistää keskimäärin 1000 työntekijää. Vielä 1970-luvulla Levillä ei käytännössä ollut mitään.
Levillä ja Kittilässä valiokunta kuuli Tunturi-Lapin kuntia ja heidän yhteisorganisaatioiden puheenvuorot. Kuulimme myös saamelaiskäräjiä, Lapin liittoa, paliskuntia, riistanhoitopiiriä sekä yrittäjien edustajia. Aiheena oli uusi metsähallituslaki, metsävarojen hyödyttäminen, lohiasiat, Natura-kysymykset, kultakaivoshankkeet ja muut lappilaisten murheet ja toiveet. Valiokunta vieraili myös Raattamassa, Pallaksella sekä Pallas-Ylläs kansallispuistossa.
Yövyimme Levillä ja tutustuimme Levin matkailukeskukseen. Levin räjähdysmäinen kasvu on pieni ihme. Komea tunturi päätien varrella ja vierellä oleva vilkas lentokenttä ovat lähellä Kittilän kirkonkylää sijaitsevan Levin valtit.
Vuosi sitten hiihtelin Tuijan kanssa tammikuussa Levillä viikon verran. Ihastuin paikkaan. AKT-vuosina hiihtelin joka syksy viikon verran uusilumilla syksyllä Oloksella. Kahtena keväänä otin osaa Oloksella 180 kilometrin pituiseen Lapponia hiihtoon. Olos on hieno paikka.
Tänä keväänä haaveilen, jos löytyisi aikaa mennä toukokuussa hiihtämään Kilpisjärvelle.
Lappi elää matkailusta, mutta muustakin. Metsätalous ja poronhoito ovat edelleen tärkeitä elinkeinoja. Lapissa tunnetaan paljon epäluuloa ja pelkoa erilaisia suojeluhankkeita kohtaan.
Kun itselläkin on kokemusta Tornionjoen lohenkalastuksesta, on tilanne lohenkalastuksen suhteen surkea. Lohen merikalastusta tulisi rajoittaa, jotta lohi ehtisi Tornionjokeen. Merellä tulisi sallia pääsääntöisesti vain urheilukalastus.
Lapissa sattui olemaan loistavat ilmat. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lähes metriset hanget sädehtivät. Harmi, että piti istua sisällä ilman että ehdin hiihtää. Aamulenkillä pirteässä pakkasessa ennen aamiaista kävin tietysti jokapäiväiseen tapaan.
Lappi on paikka, jossa varmasti viihtyisin pitempiäkin aikoja.
Viikon henkilö – Katri Komi
Keskustan eteläsavolainen kansanedustaja Katri Komi seurasi isäänsä kansanedustajana ilman katkoa. Ensimmäisellä kaudella opin tuntemaan Katrin Komin isän, Armas Komin. Komit ovat karjalaista sukujuurta ja Katri Komi toimii Karjalan Liiton hallinnossa kuten minäkin. Olemme myös molemmat eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäseniä. Koulutukseltaan Komi on agronomi. Ennen eduskuntaa hän oli maatalousyrittäjä.
Edellisellä kaudella olin perustamassa eduskunnan luomuryhmää, jonka ensimmäinen puheenjohtaja Katri Komi oli.
Katri Komi kuuluu Keskustan eduskuntaryhmän harvalukuiseen naisjoukkoon. Hän on myös ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Merkittävä tehtävä on myös Parlamenttien välisen liiton, IPU:n, Suomen ryhmän puheenjohtajuus. Viime vuonna Komi valittiin IPU:n hallitukseen ensimmäisenä suomalaisena Johannes Virolaisen jälkeen.
Toista kautta eduskunnassa olevalla joroislaisella Katri Komilla on edessään lupaava poliittinen tulevaisuus. Edellytyksenä on luonnollisesti se, että oma motiivi ja äänestäjien luottamus säilyvät.
Risto Kuisma