Viikkokurkistus: Kymmenen vuotta kansanedustajana täyttyi, Esko Kiviniemi

Eläkkeensaajien Kevätjuhla Loviisassa
22 toukokuun, 2005
Viikkokurkistus: Ranskalaiset tyrmäsivät EU:n perustuslain, Jari Leppä
1 kesäkuun, 2005

Viikkokurkistus: Kymmenen vuotta kansanedustajana täyttyi, Esko Kiviniemi

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Kymmenen vuotta kansanedustajana täyttyi
Tänään eduskunnan varapuhemies on kutsunut puhemiehen edustustiloihin ne kansanedustajat, jotka tulivat eduskuntaan maaliskuussa 1995. Aiheena on ”10 vuotta kansanedustajana”.
Viime maaliskuussa tuli täyteen 10 vuotta kansanedustajana. Vuodet ovat menneet nopeasti. Oma julkinen kuvani – yleinen leimani – on samalla muuttunut ammattiyhdistysjohtajasta kansanedustajaksi. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:ssä olin 20 vuotta, joista aluksi neljä vuotta lakimiehenä ja sitten 16 vuotta puheenjohtajana.
Minulta on silloin tällöin kysytty, olenko katunut eroamistani ay-liikkeen palveluksesta. En ole katunut, olen vastannut kysyjille. En ole katunut, mutta kieltämättä joskus on tullut mieleen, että olisi mukava olla eduskunnan asemasta ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa. Yleisesti olen kuitenkin ollut tyytyväinen siihen, että olen kansanedustaja enkä ammattiyhdistysjohtaja.
Kansanedustajan työssä on ollut suurta hyötyä siitä tiedosta ja kokemuksesta joita keräsin ensin runsaan vuosikymmenen tavallisena työntekijänä ja sitten ammattiyhdistystoimitsijana. Luonnollisesti lakimiehen koulutuksesta on ollut paljon apua myös eduskuntatyössä.
Eduskuntavuosina on silloin tällöin tullut mieleen että siitä tiedosta ja kokemuksesta, jotka olen nyt kansanedustajana kerännyt, olisi ollut paljon apua ay-liikkeen työssä.
Työ ammattiliitossa on paljon konkreettisempaa kuin eduskunnassa. Työn tulokset näkyivät ja usein myös oma osuus, kun toimi ammattiliitossa. Eduskunnassa oman työnsä tuloksia on vaikea mitata. Asiat tapahtuvat hyvin hitaasti ja asioiden eteenpäinmeno on normaalisti vähintään vuosien prosessi.
Sinänsä on lähes ainutlaatuista, että minulla on ollut mahdollisuus pitkään työuraan sekä ammattiyhdistysliikkeessä että eduskunnassa. Jos tulen edelleen valituksi kahden vuoden kuluttua pidettävissä vaaleissa neljännen kerran eduskuntaan, tulee myös kansanedustajana täyteen 16 vuotta. Luonnollisesti haluan vaikutusvaltaisiin tehtäviin; eduskunnan valiokunnan puheenjohtajaksi, ministeriksi ja muihin tehtäviin joissa on mahdollisuus vaikuttaa omien kokemusten ja tavoitteiden mukaisen oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamiseen. Eduskuntavuosien myötä mahdollisuudet noihin valintoihin paranevat.
Viikon henkilö – Esko Kiviniemi
Esko Kiviniemi tuli valituksi eduskuntaan 2003 vaaleissa. Keskustalainen Kiviniemi valittiin Varsinais-Suomesta. Hän on maanviljelijä, agronomi ja juristi.
Kiviniemi oli Maataloustuottajien Keskusliiton palveluksessa asiantuntijana, ja siten perin pohjin perillä maataloutta koskevasta lainsäädännöstä.
Eduskunnassa olen tutustunut Esko Kiviniemeen maa- ja metsätalousvaliokunnassa, jonka jäseniä molemmat olemme.
Paitsi juristi Kiviniemi on myös agronomi, joka oli hänen ensimmäinen tutkintonsa. MTK:ssa Kiviranta oli työssä vuodesta 1973 aina kevääseen 2003 asti, jolloin hän jäi toimivapaalle. Välillä vuodet 1986-91 hän oli Osuuspankkien keskuspankin palveluksessa. MTK:n hän palasi vero-osaston johtajaksi.
Esko Kiviranta asuu Sauvossa, jossa hän viljelee myös maatilaansa.
Vuonna 1950 syntyneellä Kivirannalla on paljon kokemusta ja koulutusta maataloudesta ja erityisesti maatalousverotuksesta. Keskustassa on ja on ollut tuolle tiedolle ja kokemukselle paljon käyttöä.
Olemukseltaan Esko Kiviranta on hyvin hillitty.
Risto Kuisma