Viikkokurkistus: Kunnon juristeja tarvitaan, Esa Lahtela

Viikkokurkistus: Vapaus – vai holhous? Marjaana Koskinen
1 lokakuun, 2003
Viikkokurkistus: Alkoholiverotuksen harhaluulot, Raimo Vistbacka
15 lokakuun, 2003

Viikkokurkistus: Kunnon juristeja tarvitaan, Esa Lahtela

Kirjoitan viikoittain jostain ajankohtaisesta tai henkilökohtaisesta. Kerron myös viikon henkilöstä.Kunnon juristeja tarvitaan
Etelä-Suomen maatalous on pulassa. Vastoin odotuksia Euroopan Unioni ei hyväksy niin sanotun vakavien vaikeuksien tuen maksamisen jatkoa. Tätä ns. 141-tukea on maksettu Suomen omista kansallisista rahavaroista eteläsuomalaisille karja- ja viljelytiloille.
Tuesta sovittiin Suomen EU:hun liittymisneuvotteluissa. Silloiset neuvottelijat, erityisesti Heikki Haavisto, joka siirtyi ulkoministeriksi MTK:n puheenjohtajan paikalta, on nyt sanonut, että asia sovittiin silloin pysyvästi. Jos näin on, niin miksi asiaa ei kirjattu papereihin kunnollisesti. Suupuheiden varaan ei voi jättää pienempiäkään asioita.
Nykyinen MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä on syyttänyt kiistasta EU:n byrokraattisia juristeja. Härmälä oli muuten itse noissa EU-jäsenyysneuvotteluissa keskeisesti mukana pääministeri Esko Ahon avustajana. Heikki Haavistolla on muuten agronomin tutkinnon ohella myös juristin tutkinto.
Näyttää, että EU:n jäsenyysneuvotteluissa on maatalouden osalta ollut pula pätevistä juristeista, jos sovittuja asioita ei ole kirjattu oikein papereihin.
Parhaillaan neuvotteluissa olevan EU:n uuden perussopimuksen osalta on myös selvää puutetta kunnon juridisesta asiantuntemuksesta. Sopimusteksti on monelta osin epämääräistä ja epäselvää. Vaikka epäselvään tekstiin on myös poliittisia syitä, on puutetta myös kunnollisesta ja täsmällisestä kirjoittamisesta. Kunnon ammattitaitoisia juristeja olisi tarvittu. Suomen edustajista ei kenelläkään ollut juristin koulutusta ja ilmeisesti samaa puutetta on ollut muidenkin maiden osalta.
Tämän kuukauden alussa voimaatullut uusi järjestyslaki on aiheellisesti herättänyt ihmetystä. Lain koirien kulkua koskeva pykälä on epäselvä ja tulkinnanvarainen. Ruotsinkielinen ja suomenkielinen teksti ovat keskenään ristiriidassa. Kun järjestyslaki koskee jokaista yli viittä miljoonaa suomalaista, on nyt ilmennyt virhe herättänyt melkoista ihmetystä. Lain kirjoitus ja tarkastus on ollut puutteellista. Vaikka siihen on osallistunut juristeja, on oikeudellinen arvio pettänyt.
Järjestyslain osalta on myös ilmennyt, että eduskunnan hallintovaliokunta on tietoisesti muuttanut hallituksen esitystä niin, että koirien kytkettynä vienti kuntoradoille on laissa sallittu. Harkitsematon muutos, jota ei olisi pitänyt tehdä. Koirat eivät kuulu kuntoradoille, sanon aktiivisena kuntoilijana ja pitkäaikaisena koiran ulkoiluttajana. Jos koiria viedään kuntoradoille, syntyy vaaratilanteita, kun lenkkeilijä juoksee koiran ohi ja joidenkin koirien luontainen metsästysvietti laukeaa.
Viikon henkilö – Esa Lahtela
Kirjoitan viikoittain henkilökohtaisia ajatuksia viikon henkilöstä. Tämän viikon henkilö on kansanedustaja Esa Lahtela.
Tutustuin Esa Lahtelaan 1980-luvulla, kun hän oli mm SAK:n Kiteen Ammatillisen Paikallisjärjestön puheenjohtaja ja Puuliiton liittohallituksen jäsen. Kävin AKT:n puheenjohtajana myös Kiteellä vappupuhujana Paikallisjärjestön juhlissa. Lehtien palstoilla Esa Lahtela taisi ehdottaa minua jopa SAK:n puheenjohtajaksi.
Eduskuntaan tulimme samaan aikaan 1995. Esa on ollut maatalousvaliokunnan jäsen pitkään ja olemme nyt kumpikin taas tässä maaseudulle tärkeässä valiokunnassa. 1990-luvulla olimme yhtä aikaa myös eduskunnan liikennevaliokunnassa.
Meillä molemmilla on ammattiyhdistystausta ja olimme viime kaudella yhtä aikaa työasiainvaliokunnassa, jossa Esa Lahtela jatkaa edelleen. Hänellä on myös pitkä kunnallispoliittinen ura aina Kiteen kaupunginvaltuuston puheenjohtajuutta myöten. Eduskuntaan Esa tuli lastulevytehtaan pääluottamusmiehen paikalta. Puoluekanta on luonnollisesti Sdp, vaikka Esaa on myös vennamolaiseksi haukuttu.
Eduskunnassa Esa Lahtela on ollut oman tien kulkija, joka ei ole aina porukan päätöksistä piitannut. Vaaleissa hän on saanut komeat äänimäärät Pohjois-Karjalan vähäväkiseltä kansanosalta.
Risto Kuisma