Viikkokurkistus: Kriisistä kriisiin, Jere Lahti

Viikkokurkistus: Perustuslaillinen kriisi, Markku Rossi
30 marraskuun, 2005
Viikkokurkistus: Presidentinvaalit lähestyvät, Henrik Lax
14 joulukuun, 2005

Viikkokurkistus: Kriisistä kriisiin, Jere Lahti

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Kriisistä kriisiin
Hallituksen kiukuttelu eduskuntaa ja erityisesti sen perustuslakivaliokuntaan kohtaan sai jatkoa. Viime viikolla hallitus ilmoitti sopineensa, että Suomen perustuslakia muutetaan.
Perustuslain suurin merkitys on pysyvyys. Jos perustuslakia muutetaan, sitä valmistellaan yleensä vuosia ja jopa vuosikymmeniä ennen kuin asia on kypsä päätettäväksi.
Nykyinen perustuslaki on aivan tuore ja se valmisteltiin lukuisissa laajoissa komiteoissa ja työryhmissä vuosikymmenen aikana. Nyt hallitus ilmoitti hankkineensa perustuslain muutokselle hallituspuolueiden yksimielisen kannatuksen. Sosialidemokraattisessa eduskuntaryhmässä asian käsittely kesti puoli tuntia.
Puolueen puheenjohtaja Heinäluoma ilmoitti kokouksen alussa, että hallitus on sopinut, että perustuslakia muutetaan siten, että hallituksen aiempi kriisinhallintajoukkoa koskeva esitys toteutuu. Heinäluoman jälkeen seurasi joukko ”tilattuja puheenvuoroja”; eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, ulkoministeri Erkki Tuomioja, ministeri Antti Kalliomäki ja SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen. Vasta noiden yhdenmukaisten puheenvuorojen jälkeen alkoi keskustelu, joka jäi hyvin lyhyeksi. Päätös oli tehty eikä ollut järkevää esittää toisenlaisia kantoja.
Pääministeri Matti Vanhasta ja hallitusta voi syyttää hätäilystä. Hallitukselta oli noussut jalat irti maasta, kun se kärsi eduskunnassa pienen tappion. Jos noin mitättömät tappiot aiheuttavat noin voimakkaan reaktion, ei se anna hyvää käsitystä hallituksen henkisistä kyvyistä.
Sos.dem. ryhmän kokouksessa ei ollut paikalla yhtään perustuslakivaliokunnan jäsentä. Myöskään puhemies Paavo Lipponen ei ollut kokouksessa. Hänen hiljaisuuttaan asiassa on jo julkisuudessa ihmetelty.
Hallituksen esitys perustuslain ”täydentämisestä” tulee eduskunnan käsittelyyn presidentinvaalien jälkeen. Silloin on aikaa harkita kunnolla ja ajan kanssa. Tarvitaanko perustuslakiin presidentin ylipäällikön valtaa täydentävää määräystä jää harkittavaksi. Lopullisesti laki menee luultavasti vasta vuonna 2007 valittavan eduskunnan käsittelyyn.
Itse asia, josta nyt on kehitetty jonkinlainen kriisi, on mitätön. Itse kannatan, ja olen aina kannattanut, presidentille vahvempaa asemaa kuin nykyinen perustuslaki. Hallituksella on tässä suhteessa sama tavoite.
Vaikka sisällöstä olen samaa mieltä hallituksen kanssa, en pidä menettelytapoja järkevinä. Yllättäen ja arvovallan avulla saatu suostumus hallituksen aikeisiin ei kerro todellisen sitoutumisen laajuutta. Näin hallitus voi menetellä kerran, pari, mutta pitemmän päälle siitä on seurauksena todellinen poliittinen kriisi.
Toivottavasti presidentti Halonen ei leimaannu vain ylipäälliköksi ja toivottavasti perustuslain muutos otetaan presidentinvaalien jälkeen viileään harkintaan.
Viikon henkilö – Jere Lahti
Eduskunnassa on kaksi vuorineuvosta; Martin Saarikangas ja Jere Lahti. Molemmilla on takanaan varsinainen ura liike-elämän johtotehtävissä. Kipinää on riittänyt vielä yhteiskunnallisiin tehtäviin. Mittava ura yrityselämässä ei ole antanut ehkä kaikkea sitä, mitä uralta on toivonut, vaan kunnostautumista etsitään vielä politiikasta.
Kokemusta ja näkemystä vuorineuvos Jere Lahdella on paljon annettavaksi politiikkaan. Vuonna 1943 Kälviällä syntynyt Lahti valmistui ekonomiksi 1977. Koko uransa hän oli SOK:ssa, jossa hän aloitti jo vuonna 1963 tukkumyyjäharjoittelijana. Ura SOK:ssa kesti lähes 40 vuotta ja päättyi pääjohtajan tehtäviin vuosina 1988-2002. Ura loppui hieman yllättäen 59-vuotiaana.
Kansanedustajaksi Lahti valittiin 2003 Helsingin vaalipiiristä. Eduskunnassa hän on talousvaliokunnan jäsen.
Luottamus- ja muita tehtäviä hänellä on ja on ollut hengästyttävän paljon. Eduskunnan matrikkelissa niitä luetellaan neljä sivua, kun keskimäärin kansanedustajilla on tietoja reilun sivun verran.
Olemme molemmat yhdistyneen HOK-Elannon edustajiston jäseniä. Eduskunnassa olemme keskustelleet joitakin kertoja HOK-Elannon ja yleensä liikkeenjohdon asioista.
Jere Lahdella on kauppatieteen kunniatohtorin titteli ja reservin majurin arvo.
Poliitikkona Jere Lahti on hillitty ja asiallinen.
Risto Kuisma