Viikkokurkistus: Kriisi syvenee, Pääministeri pulassa, Perustuslaillinen kriisi? Kimmo Kiljunen

Viikkokurkistus: Ura lopussa? Vaihtuuko pääministeri? Sirkka-Liisa Anttila
12 kesäkuun, 2003
Viikkokurkistus: Dramatiikkaa eduskunnassa, Matti Vanhanen
25 kesäkuun, 2003

Viikkokurkistus: Kriisi syvenee, Pääministeri pulassa, Perustuslaillinen kriisi? Kimmo Kiljunen

Kirjoitan viikoittain välähdyksen jostain tai joistakin ajankohtaisista tai henkilökohtaisista asioista. Kerron myös viikon henkilöstä omia näkemyksiäni.Kriisi syvenee
Saksan liittokansleri Willy Brandt erosi kun paljastui, että hänen avustajansa vuosi tietoja DDR:lle. Nyt on selvinnyt, että Tasavallan Presidentti Tarja Halosen neuvonantaja on vuotanut salaiset Irak-muistiot silloiselle oppositiojohtajalle, nykyiselle pääministerille Anneli Jäätteenmäelle. Tilanne on uskomaton. Vaikka Suomen Tasavallan Presidentti ei eroa avustajansa epäluotettavuuden vuoksi niin vertaus Brandtin tapaukseen kertoo kuinka vakavasta ja poikkeuksellisesta tilanteesta on kysymys.
Kysymys on pääministeri Anneli Jäätteenmäen luottamuksesta. Nyt on selvinnyt, että hänen vaalitaistelussa käyttämänsä Irak tiedot oli saatu tasavallan presidentin kansliasta. Käyttämällä näitä tietoja nykyinen pääministeri sotki Irak-skandaaliin presidentin.
Pääministeri pulassa
Vuodon lähteen paljastuminen saattaa pääministerin ja hallituksen entistä pahempaan tilanteeseen. Näyttää, että ainoa kunniallinen ratkaisu on, että joko pääministeri Jäätteenmäki tai Keskustapuolue tekee asiasta johtopäätöksiä. Luonteva ratkaisu voisi olla, että pääministeri vaihtuu, mutta muu hallitus jatkaa ja hallitusohjelma pysyy entisellään.
Keskusta ja Jäätteenmäki yrittävät saada synninpäästön asiasta eduskunnan antamalla luottamuslauseella. Se ei ole kuitenkaan ainakaan nyt mahdollista. Eduskunnasta ei löydy enemmistöä, jos luottamuksesta nyt äänestetään.
Johtopäätökset vaikeasta tilanteesta tulee tehdä niiden, jotka ovat tilanteen aiheuttaneet. Pääministerin luottamus on eduskunnasta kadonnut, mutta hallituspohjalla on ainakin vielä eduskunnan enemmistön kannatus.
Perustuslaillinen kriisi?
Irak-skandaali on laajentunut paljon vakavammaksi, mitä alkujaan ajateltiin. Skandaalin osallisena ei ole vain entinen oppositiojohtaja, vaan mukaan on sotkettu presidentti ja myös eduskunta ja uusi hallitus. Yhä enemmän myös kysytään, mikä vaikutus eduskuntavaalien tulokseen oli tällä vuotopaperien käytöllä. Mitä Irak-skandaali kertoo osallisten moraalista, on myös aiheellinen kysymys.
Koko totuus asiasta ei ole vieläkään selvinnyt. Johtopäätösten teko ei vielä ole mahdollista. Eduskunta joutuu kuitenkin ennen pitkää sen tekemään, jollei asianosainen itse tee ratkaisuja.
Viikon henkilö
Kirjoitan kurkistuksissa jostain politiikan henkilöstä lyhyesti omia kokemuksia ja näkemyksiä. Tämän viikon henkilö on kansanedustaja Kimmo Kiljunen.
Tutustuin Kimmo Kiljuseen 1980-luvulla Etelä-Afrikan rotusortoa vastaan suunnatun boikottiliikkeen merkeissä. Olimme molemmat Eristäkää Etelä-Afrikka-kampanjan (EELAK) johtotehtävissä.
Tulimme molemmat eduskuntaan 1995. Olemme samasta puolueesta ja samasta vaalipiiristä ja siten myös toistemme kilpailijoita. Eduskunnassa olemme molemmat olleet myös lähes koko ajan Suuren valiokunnan eli EU-valiokunnan jäseniä; Kiljunen viime vuosina myös valiokunnan varapuheenjohtajana.
Kimmo Kiljunen on korkeasti oppinut tohtori. Hän on hyvä ja ahkera kirjoittaja. Hän ei kätke kynttiläänsä vakan alle.
Kimmo Kiljunen on toinen eduskunnan EU:n tulevaisuuskonventin jäsenistä. Muutoinkin hän on erikoistunut eduskunnassa EU- ja muihin kansainvälisiin kysymyksiin. EU-asioista olemme Kimmon kanssa hieman eri linjoilla. Itse olen ehkä yleisesti ottaen kriittisempi EU:ta kohtaan.
Iltapäivälehtien pakinoitsijat ovat käyttäneet Kimmo Kiljusesta ivallista ”eduskunnan vanhimman lapsineron” määrettä. Taustalla lienee Kimmon tapa opettaa ja puhua opettavaisesti. Ehkä nimitykseen on syynsä myös Kimmon tosiasioihin perustuvassa puheessa, jossa ei yleensä huumoria ole.
Kaverina Kimmo Kiljunen on avoin ja reilu.

Risto Kuisma