Viikkokurkistus: Kotikunnan vaalit Reijo Ojutkangas

Puhe Suomen Motoristit ry:n (SMOTO) kerhokonferenssissa
18 syyskuun, 2004
Viikkokurkistus: Miksi ehdolla Pornaisten kunnanvaltuustoon? Susanna Rahkonen
29 syyskuun, 2004

Viikkokurkistus: Kotikunnan vaalit Reijo Ojutkangas

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen katsauksen johonkin yleiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kirjoitan myös viikon henkilöstä.Kotikunnan vaalit
Reilun kuukauden kuluttua kunnallisvaalit ovat ohi. Uudet valtuustot aloittavat nelivuotiskautensa ensi vuoden alusta. Ehdokkaat on asetettu ja tällä viikolla he saavat vaalinumeronsa. Myös julkinen vaalikamppailu lähtee käyntiin. Suurissa kaupungeissa kunnallisvaalien ehdokaskampanjat muistuttavat eduskuntavaalien muotoja, mutta pikkukunnissa julkisilla kampanjoilla ei ole juuri tilaa.
Puolueet ja muut ryhmät saivat kokoon ehdokkaita kohtuullisesti. Nykypäivänä kansalaisten ajasta kilpaillaan niin kovasti, että se vaikuttaa myös kiinnostukseen hoitaa oman kotikunnan luottamustehtäviä. Ne, jotka suunnittelevat poliittista uraa, ovat luonnollisesti mukana kunnallisvaaleissa.
Kaikille poliitikoille on oikea ja sopiva aloituspaikka kunnallispolitiikka. Siellä voi näyttää kykynsä ja kerätä kokemusta. Samalla selviää sekin onko politiikka oikea ja sopiva harrastus tai kenties joskus jopa päätyö.
Omalta kohdaltani aloitin poliittisen toiminnan 1960- ja 1970- lukujen vaihteessa Kouvolan Nuorisolautakunnan varajäsenenä. Se on oli silloin ja on vieläkin sopiva aloitustaso. Ensin pitää osoittaa kykynsä ja taitonsa pienissä tehtävissä ennen kuin kannattaa kurottaa korkeimpiin tehtäviin.
Omassa kotikunnassa, Pornaisissa , ehdokkaita on 59, kun niitä oli edellisissä vaaleissa 85. Ehdokasmäärä on pienentynyt, vaikka kunta on kasvanut. SDP:llä on 19, keskustalla 20, kokoomuksella 14, vasemmistoliitolla 3 , vihreillä 2 ja liberaaleilla 1 kunnallisvaaliehdokas. Kaikkien ryhmien osalta ehdokasmäärät ovat laskeneet.
Edellisissä vaaleissa 2 paikkaa saanut sitoutumattomien ryhmä ei ole lainkaan mukana. Vasemmistoliitto ei saanut neljä vuotta sitten lainkaan paikkoja. Vihreät saivat yhden. Liberaalit ovat nyt ensi kertaa mukana. Kokoomuksen kaikkiaan 5 nykyisestä valtuutetusta peräti 4 ei enää asettunut ehdolle. Sos.dem. valtuutetuista 2 ja keskustasta 1 jättävät valtuuston. Kun toinen sitoutumattomien valtuutetuista pyrkii uusimaan paikkansa nyt keskustan listalla, on selvää, että vähintään 8 uutta valtuuston jäsentä valitaan Pornaisten 27-jäseniseen kunnanvaltuustoon. Ehdokasasettelun perusteella voi käydä niin , että vain kolme ryhmää pääsee valtuustoon. Tosin vihreillä ja vasemmistoliitolla on lisäksi mahdollisuudet saada yksi paikka.
Keskusta ja sosialidemokraatit käyvät Pornaisissa tiukan kilvan suurimman ryhmän paikasta. Perinteisesti tähän asti keskusta on ollut aina Pornaisten kunnan suurin poliittinen ryhmä. Sosialidemokraattien ehdokasjoukko on erityisen hyvä ja se antaa hyvän lähtökohdan vaaleihin. Pornaisten SDP on ollut myös viimevuosina kunnan aktiivisin ryhmä. Vaikka Pornaisissa asioita on perinteisesti hoidettu laajassa yhteisymmärryksessä, on vaalituloksella merkitystä niin kunnallispolitiikan sisältöön kuin myös siihen, ketkä henkilöt kuntaa johtavat seuraavat neljä vuotta.
Kunnallisvaalikampanja Pornaisissa avattiin viikonvaihteen messuilla. Sinne osallistuivat eri poliittiset ryhmät osastoillaan. Messujen vaalipaneelissa esiteltiin ajankohtaisia näkemyksiä kotikunnan asioista.
Viikon henkilö – Reijo Ojutkangas
Tapasin ylilääkäri Reijo Ojutkankaan ensimmäisen kerran 9.8.1990. Tuon päivän jälkeen en ole nauttinut pisaraakaan alkoholia. Tuona elokuisena aamuna menin työterveyslääkärille ja pyysin apua, jotta pääsen eroon viinasta. Tuo lääkäri esitti eri vaihtoehtoja, joista valitsin Reijo Ojutkankaan hoidon. Olin lukenut Ojutkankaan juuri aloittamasta hoitomenetelmästä muutama viikko aiemmin sanomalehdestä. Valinta oli oikea. Olin kymmenen vuorokautta hänen potilaanaan Sairaala Mehiläisessä. Sitten hoito jatkui hänen suosituksensa mukaisesti neljä viikkoa Kalliolan klinikalla. Tuosta hoitoprosessista kirjoitin viisi vuotta myöhemmin kirjan ” Takaisin terve elämä”.
Gummeruksen kustantamasta kirjasta otettiin kaksi painosta. Moni kirjan lukija on seurannut saman hoitoketjun ja moni on myös samalla tavoin kuin minä ratkaissut alkoholiongelmansa. Vielä nytkin, kun kirjan ilmestymisestä on kulunut lähes kymmenen vuotta, sen tiimoilta otetaan minuun yhteyttä.
Reijo Ojutkangas kehitti Minnesota-mallisen hoidon yhteyteen ilokaasumenetelmän, jolla – lääkkeiden asemasta – helpotettiin katkaisuhoidossa alkoholin vieroitusoireita. Hoitoidean hän sai ollessaan Namibiassa lääkärinä. Menetelmän on kehittänyt eteläafrikkalainen tutkija Gillman. Hoidossa ilokaasu on alkuvaiheen apuväline. Hoidon teho perustuu Ojutkankaan persoonaan ja hänen käyttämäänsä sovellutukseen Minnesota- eli Myllyhoidosta. Myöhemmin Ojutkangas perusti menestyksellisen Ojutkangas-klinikan. Iän myötä hän on luopunut klinikan johdosta, mutta toimii edelleen siellä neuvonantajana.
Meidän kanssakäymisemme muuttui potilas-lääkäri suhteesta ystävyyssuhteeksi ja keskinäisen avun kanssakäymiseksi. Reijon menestys perustuu hänen omaan kokemukseensa siitä, miten hän lääkärinä sai apua omaan alkoholiongelmaansa . Saavutettuun oman raittiutensa hän erikoistui alkoholistien hoitoon. Reijo Ojutkangas suoritti ensin proviisorin ja luonnontieteen kandidaatin yliopisto-opinnot ja opiskeli sitten Saksassa lääkäriksi. Hän toimi aiemmin sekä sotilaslääkärinä että työterveyslääkärinä. Hän oli myös 1983 Kalliolan klinikoiden ensimmäinen lääkäri.
Risto Kuisma