Viikkokurkistus: Kilpaa moottoripyörällä, ”Juuso” Kuisma

Viikkokurkistus: Karjalan kysymys, Pentti Karvonen
kesäkuu 29, 2005
Viikkokurkistus: Mökkielämää, Tuija Kuisma
heinäkuu 13, 2005

Viikkokurkistus: Kilpaa moottoripyörällä, ”Juuso” Kuisma

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Kilpaa moottoripyörällä
Kilpailin kesäkuussa Heinolassa Classic-Motocross-cupissa. Se oli elämäni ensimmäinen virallinen motocross-kilpailu. Motocrossia, enduroa ja muuta moottoripyöräurheilua olen harrastanut vuosikymmenet, mutta viralliset kilpailut ovat jääneet ennen tätä vuotta vähiin.
Viime talvena ajoin, legendaarisen Päijänne-ajon lisäksi, yhden muun kansallisen enduro-kilpailun Mäntsälän Nummisissa. Päijänne-ajoa varten harjoittelin 4-5 tuntia viikossa koko talven, joten nuo hankitut ajotaidot mahdollistavat myös motocross-kilpailut. Ennen Heinolan kilpailua ajoin oman Sipoon Moottorikerhoni sarjakilpailuissa neljä kilpailuerää.
Classic-motocrossissa ajetaan vanhoilla motocrosspyörillä. Hankin keväällä ensin vanhan vuosimallia 1980 olevan Suzuki RM 125 pyörän. Sitten minulle tarjoutui tilaisuus ostaa kaksi vanhaa Jawa-moottoripyörää; 250 Sixdays vuodelta 1962 ja 250 Motocross Jawa vuodelta 1961.
Heinolassa kilpailin Jawa 250 Sixdayssillä vanhimpien ennen 1966 valmistettujen pyörien A-luokassa. Ensimmäisessä erässä olin 7. ja toisessa 5. Yli 40 vuotta vanhoilla moottoripyörillä kilpailu on vaikeaa ja raskasta, mutta vauhditkin ovat pienempiä ja radat hieman helpompia kuin tavallisissa motocross-kilpailuissa.
Selvisin kilpailusta kohtuullisesti. En kaatunut enkä hajottanut hienoa museopyörää. Ensimmäisessä erässä virtakatkaisija putosi päältä suuressa ylämäessä ja jouduin pyörän sammuttua laskemaan mäen takaisin alas takaperin. Onneksi Jawa käynnistyi uudelleen melko helposti.
Jawan ohella ajoin nuorempien pyörien D-luokassa Suzukilla. Siellä olin ensimmäisessä erässä 21. ja toisessa kilpailussa 18. Suzukin kanssa oli ongelmia, kun siitä hävisivät tehot jo muutaman kierroksen jälkeen, kun kone kuumeni. Ilmeinen syy on liian väljä sylinteri. Edessä on sylinterin ja männän vaihto. Onneksi varastossa on uusi kunnostettu sylinteri ja mäntä seuraavaan kilpailuun.
Ensimmäisessä erässä kaaduin kerran melko vaarattomasti. Samassa rytäkässä sykemittari irtosi, joka aiheutti ylimääräistä ohjelmaa ja erätauolla etsiskelyä. Myös kypärän lippa irtosi ja hukkui.
Classic-motocrosskisa oli hauska kokemus. Kun ajoin kahdessa luokassa ja molemmissa oli kaksi kilpailua sekä harjoitukset, tuli ajotunteja paljon. Helteisessä säässä fyysinen rasitus oli melkoinen ja nestettä kului litrakaupalla.
Mekaanikkoina ja huoltojoukkoina mukana oli poikani Karri ja pojanpoikani Joonas. Karri oli ilmoittautunut kilpailuun A-luokkaan toisella Jawalla, mutta siinä ilmeni laakerivika pari päivää ennen kilpailua. Moottoria ei ehditty korjata, joten Karrilta jäi tämä kilpailu väliin.
Heinäkuun lopulla on vastaava kilpailu Imatralla. Sinne lähdetään jatkamaan kilpa-ajoa moottoripyörät entistä paremmassa kunnossa. Heinolasta sain A-luokassa 20 cup-pistettä ja olen cupissa nyt viidennellä tilalla. D-luokassa en pisteitä saanut, koska en yltänyt kummassakaan erässä 15 parhaan joukkoon. Osanottajamäärät D-luokassa ovat suuret ja kilpailu kovempaa kuin vanhempien pyörien A-luokassa.
Tärkeintä oli mukanaolo, sillä sen paremmin Jawani kuin Suzukini ei ole kalustona parhaiten kilpailukykyisiä, vaikka erityisesti Jawa Sixdays oli yksi kilpailun hienoimpia ja katsotuimpia moottoripyöriä täysin alkuperäiskuntoon entisöitynä ja museorekisterissä olevana. Useimmilla kilpailijoilla oli paljon kokemusta motocrossista aina huipputasolta asti, joten oma taitoni oli heihin verrattuna vaatimatonta.
Viikon henkilö – ”Juuso” Kuisma
Perjantaiaamuna 17.6.205 kello 04.02 syntyi Porvoon sairaalassa kolmas lapsenlapsemme, poika 3460 grammaa ja 50 senttiä. Karri ilmoitti ilouutisen aamulla kello viiden jälkeen tekstiviestillä.
Maanantaina 20 päivä kesäkuuta uusi tulokas muutti kolmen sukupolven ja kahden talon yhteisöömme Laukkoskelle, Pornaisiin.
Pojantyttäremme Anni-Aliisa, joka on nyt vajaa kaksi vuotta vanha, menettää vauvan asemansa. Kun Anni taas meillä otti puhelimen kuulokkeen ja paineli näppäimiä, kysyin mihin Anni soittaa; hän vastasi, ”Anni soittaa vauvalle”. Kun Anni oli kotonaan naapuritalossa 10 metrin päässä ”soittanut” jonnekin, oli hän vastannut soittavansa ”Jankalle”, eli meidän koirallemme.
Anni on niin energinen ja elämäniloinen, ettei pysy hetkeäkään paikallaan. Myös puhetta tulee taukoamattomana virtana, nyt kun hän puhuu hyvin. Kysymysten määrällä ei ole mitään rajaa. Anni on myös kiltti, kerta kaikkiaan mainio ”pakkaus”. Annikin kävi mökillä juhannuksena ja samalla ensimmäisen kerran meressä uimassa. Se oli hauskaa, vaikka merivesi oli vain +20 astetta.
Kolmas lapsenlapsemme, Annin ja Juuson isoveli Joonas, 12 vuotta, oli koko juhannuksen mökillä Virolahdella seuranamme.
Niin, vauva ei ole vielä saanut nimeä mutta siitä tulee kuulemma Juuso.
Risto Kuisma