Viikkokurkistus: Kesätunnelmia, Tauno Kiuru

Viikkokurkistus: Jalkavaivoja, Saksanpaimenkoira Bianca
heinäkuu 27, 2005
Karjala-asiaa Silvosen sukujuhlassa Hollolassa
elokuu 6, 2005

Viikkokurkistus: Kesätunnelmia, Tauno Kiuru

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen aiheeseen tai asiaan. Kerron myös viikon henkilöstä henkilökohtaisia kokemuksia.Kesätunnelmia
Eduskunnan täysistunnoissa alkoi syyskuun alkuun kestävä
tauko juhannuksena. Seuraava viikko meni osaltani vielä Pohjoismaiden Neuvoston kokouksessa Norjassa. Kun seuraavalla viikolla oli vielä Suuren valiokunnan kokous, vapaan alku siirtyi heinäkuun toiselle viikolle. Kun työpaineet hellittivät, iski kesäflunssa. Se on minulle melko normaalia. Kun paineet hellittävät, iskee flunssa, migreeni tai joku muu vaiva. Heinäkuu meni pääosin mökillä Virolahdella. Helteinen sää lämmitti meriveden poikkeuksellisen lämpimäksi; yli 20 asteeseen. Uimassa kävimme parhaimmillaan 4-5 kertaa päivässä. Joonas oli kalakaverina viikon. Yksi viikonloppu meni Salossa motocross kilpailussa. Joonas kilpaili ja pääsi palkinnoille. Heinäkuulla oli myös perinteinen Kallislahden poikien kokoontuminen Savonlinnassa. Ajelin sinne Virolahdelta moottoripyörällä. Juoksulenkki Kallislahdessa jäi nyt väliin; nilkka ei ole vieläkään kunnossa. Motocrossia ja enduroa olen harjoitellut melkein päivittäin. Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina ajoin Imatra Classic Motocross kilpailuissa. Joonaksen ja Karrin kanssa olimme ensin lauantaina katsomassa Imatran TT Muistoajoja. Motocrossrata oli vaativa: erityisesti pehmeät hiekkamäet olivat hankalia meidän vanhoille Jawoille. Vanhinten pyörien A-luokassa sain eräsijoitukset 8 ja 6 sekä Karri vastaavasti 5 ja 5. Karrin vauhti olisi riittänyt voittoon, mutta meidän Jawamme eivät ole riittävän kilpailukykyisiä. Nuorempien pyörien D-luokassa minulla oli huono tuuri. Ensimmäisessä erässä tuli keskeytys, kun kaaduin ja kytkinkahva katkesi. Toisessa erässä Suzukin sytytystulppa petti ja kilpailu päättyi siihen. Miinuspuolelle jäi pohkeiden kolhiminen, rumat mustelmat ja jalkakivut. Kolhin jalkani Jawan kiinteisiin jalkatappeihin pehmeän hiekan aiheuttamissa ongelmissa. Heinäkuun lopulla osallistuin maa- ja metsätalousvaliokunnan kesäkokoukseen Tampereella. Nyt elokuussa kalenterissa ei ole paljon vapaata. Viikonloputkin ovat melkein täysiä.
Tauno Kiuru
Tiehöyläkuljettaja Tauno Kiurun tunsin jo lapsuudessa Säämingin – nykyisen Savonlinnan – Kallislahdessa. Tauno rakensi omakotitalon valtatien varteen Anttikkalahden sillan poskeen Kallislahden kylän läntiseen laitaan. Kun kävin kansakoulua, Tane ajeli jo tiehöylällä. Hän on minua yhden sukupolven vanhempi. Myöhemmin kohtasimme säännöllisesti ammattiyhdistyskokouksissa. Tauno oli oman liittonsa valtuuston puheenjohtaja ja pitkäaikainen SAK:n valtuuston jäsen. Hänellä oli paljon myös muita luottamustehtäviä tielaitoksen työntekijöiden piirissä ja valtiosektorin sak-laisissa ammattiliitoissa. Aikanaan hänestä oli vähällä tulla oman ammattiliitonsa puheenjohtaja. Tauno Kiuru oli ja on edelleen aktiivinen toimija SDP:n ja paikallispolitiikan piirissä. Viime vuosina olemme tavanneet taas Kallislahden Työväentalolla. Tauno on ollut isäntänä, kun ”Kallislahden pojat” ympäri maata ovat heinäkuussa kokoontuneet vanhaan kotikylään.
Tane on pitänyt pystyssä Kallislahden Työväenyhdistystä, Savonlinnan (Kallislahden) Viestiä ja Työväentaloa. Tauno Kiuru on todellinen työväenliikkeen veteraani.
Risto Kuisma