Viikkokurkistus: Kesäpuheita ja muita juttuja? Kiintiönaisia? Ihmiskaupassa asiakas on aina väärässä, Pelleparlamentti? Erkki Pesonen

Viikkokurkistus: Kesäloma? Kauko Jokinen
3 heinäkuun, 2003
Viikkokurkistus: Mistä minä tulen ? Mitä on karjalaisuus ? Markku Laukkanen
16 heinäkuun, 2003

Viikkokurkistus: Kesäpuheita ja muita juttuja? Kiintiönaisia? Ihmiskaupassa asiakas on aina väärässä, Pelleparlamentti? Erkki Pesonen

Kirjoitan viikoittain jostain tai joistakin ajankohtaisista asioista tai henkilökohtaisista kokemuksista. Kerron omia kokemuksia myös viikon henkilöstä.Kesäpuheita ja muita juttuja?
Poliittisesti hiljaisena kesäaikana tyhmemmätkin puheet pääsevät julkisuuteen.
Aikanaan kommunistinen asuntoministeri Jouko Kajanoja tuli tunnetuksi loputtomilla kesäpuheillaan. Vihreiden. Osmo Soininvaara onnistui eräänä kesänä liittyä samaan sarjaan. Muitakin julkisuudenkipeitä tai muuten kesäkunnossa olevia ministereitä on löytynyt joka kesälle aivan ”ruokolahden leijonan” -tyyliin.
Kiintiönaisia?
Opetusministeri Tuula Haatainen vaatii yritysten hallituksiin lain voimalla vähintään 40 prosentin naiskiintiötä. Kesäjutun pontimena on tasa-arvo.
Tasa-arvolla ja kiintiöillä ei ole mitään tekemistä, ainakaan myönteisessä mielessä, tasa-arvon kanssa. Täytyy myöntää, että itse suhtauduin kymmenen vuotta sitten – jopa julkisesti – myönteisesti sukupuolikiintiöihin. Virheitä tulee tehtyä. Opiksi on kuitenkin otettava ja olen ottanut.
Vaikka kiintiöistä on ollut hyötyäkin, ovat haitat kuitenkin suurempia. Tähän tulokseen olen tullut omien kokemusteni pohjalta. Kiintiöiden perusteella naiset ovat saaneet lisää paikkoja, mutta onko siitä ollut jotain hyötyä ? Ovatko päätökset parantuneet ?
Hyötyjä on vaikea nähdä. Haittojakin on vaikea mitata. Kiintiöajattelu on osittain vienyt todellista tasa-arvo-ajattelua taaksepäin. Se on suuri vahinko. Kannatan tasa-arvoa, mutta en kiintiöitä. Tasa-arvo on myös muutakin kuin vain sukupuolten välinen tasa-arvo.
Sukupuolten välinen tasa-arvo pitäisi olla muutakin kuin vain naisten etujen
turvaamista. Kun puhutaan tasa-arvosta, tarkoitetaan yleensä naisten aseman parantamista. Olisi parempi puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Vai onko niin, että asia ei kestä avointa puhetta .Ei naisten asian ja etujen ajamisessa ole mitään hävettävää; päinvastoin.
Sukupuolten tasa-arvo merkitsee omasta mielestäni sitä, että sukupuoli ei saa olla este mihinkään tehtävään. Sukupuoli ei voi olla myöskään perusta mihinkään valintaan, jos puhutaan tasa-arvosta. Käytännössä kuitenkin suuri joukko naisia on päässyt tehtäviinsä sukupuolensa ansiosta, ei pätevyytensä perusteella.
Tämä koskee myös nykyistä tasavallan hallitusta. Ymmärrän hyvin niiden naisten ärtymyksen kiintiönaisista, jotka ovat yltäneet vaativiin tehtäviin pätevyytensä – ei kiintiöiden – perusteella.
Muita ”kesäjuttuja”
Ihmiskaupassa asiakas on aina väärässä
Oikeusministeriön työryhmä esittää, että prostituutiopalveluiden osto säädettäisiin rikokseksi. Ihmiskauppa, missä muodossa hyvänsä, on iljettävää ja ihmisarvon vastaista. Prostituutio häpäisee ei vain myyjän- vaan myös ostajan ihmisarvoa. Jos palveluiden osto säädetään rankaistavaksi, on myös ilotyttöpalvelujen myynti säädettävä samoin tavoin rangaistavaksi. Tätä työryhmä ei esitä muutenkin riitaisessa ehdotuksessaan. Ruotsin epäonnistuneen mallin matkiminen ei ole esitykselle riittävä peruste. Vaikka kysymys on vakavasta ongelmasta, on toimikunnan mietintö lipsahtanut ” kesäjutun” puolelle.
Pelleparlamentti?
EU-parlamentin arvoiset jäsenet näyttävät virallisessa istunnoissaan osoittavat mieltään julisteilla. Uskomatonta touhua. Europarlamenttia ovat monet pitäneet harmittomana, kalliina ja turhanaikaisena joukkona. Nyt parlamentti itse vahvistaa kuvaa itsestään pellekerhona. Vaikka EU-parlamentti ei ole edes oikea parlamentti, niin ehkä suomalaiset mepit voisivat ehdottaa, että oppia otettaisiin esimerkiksi eduskunnan toiminnasta. Eduskuntaakin arvostellaan, mutta EU-parlamenttiin verrattuna se on valovuoden edellä. Ei ihme, että lähes kaikki europarlamentaarikot pyrkivät eduskuntaan kaikin voimin. Arvostuksen puutetta eivät ilmeisesti korvaa edes huomattavasti kansanedustajia paremmat taloudelliset edut.
EU- parlamentti pitäisi laittaa remonttiin tai lakkauttaa tarpeettomana.
Viikon henkilö
Kirjoitan kurkistuksessa myös omakohtaisia kokemuksia viikon henkilöstä. Tällä viikolla jatkan paikallista linjaa. Viikon henkilö on kunnanjohtaja Erkki Pesonen.
Pornaisten kunnanjohtaja Erkki Pesonen on kesälomalla. Loman jälkeen elokuun alussa hän siirtyy eläkkeelle.
Tutustuin Erkki Pesoseen heti Laukkoskelle muuton jälkeen. Ensimmäisen kerran taisimme tavata kymmenen vuotta sitten, kun sain kunnian olla Pornaisten kunnan järjestämän itsenäisyyspäivän juhlan puhujana.
Kun tulin 1996 valittua kunnanvaltuustoon ja muihin kunnan tehtäviin, yhteistyö Erkki Pesosen kanssa tuli jatkuvaksi. Myös kansanedustajan työn puitteissa meillä oli luonnollisesti yhteistyötä monella tapaa.
Erkki Pesonen on innokas suunnistaja. Hän lahjoitti kompassin ja opetti minua suunnistamaan. Kävimme iltarasteilla ja suunnistimme yhdessä myös kunnanmestaruussuunnistuksessa.
Ennen Pornaisia Erkki Pesosella oli jo takanaan pitkä ura kunnallismiehenä; kunnanjohtajana Vesannolla ja kunnansihteerinä Liperissä.
Erkillä on kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Hänellä on myös kyky ottaa vastaan kritiikkiä. Vaikka hän ei ulospäin sitä näyttänyt, on työ kunnanjohtajana raskasta ja monesti epäkiitollista. Työllä lienee suuri yhteys hänen terveyspulmiinsa, joihin hän osasi hakea helpotusta myös sapattivapaalla ja nyt vuoden aikaistetulla eläkkeellelähdöllä. Viisas päätös. Ehkä nyt hänellä riittää aikaa ja terveyttä suunnistusharrastuksen uudelleen aktivointiin. Kun tapasimme viime viikolla Pornaisten Essolla kahvikupin ääressä, Erkki kertoi suunnitelmista hankkia Virosta, Saarenmaalta, kesäpaikka. Erkki on Viron ystävä, joka taitaa myös maan kielen.
Kun Pornaisten valtuusto valitsi kesäkuun lopussa yksimielisesti uuden kunnanjohtajan, voi Erkki Pesonen jättää tyytyväisenä – ja varmaan helpottuneena – vaativan, raskaan tehtävän seuraajalleen Juhani Vähähyypälle.
Risto Kuisma