Viikkokurkistus: Kesäloma? Kauko Jokinen

Viikkokurkistus: Dramatiikkaa eduskunnassa, Matti Vanhanen
25 kesäkuun, 2003
Viikkokurkistus: Kesäpuheita ja muita juttuja? Kiintiönaisia? Ihmiskaupassa asiakas on aina väärässä, Pelleparlamentti? Erkki Pesonen
9 heinäkuun, 2003

Viikkokurkistus: Kesäloma? Kauko Jokinen

Kirjoitan viikoittain jostain joistakin ajankohtaisista tai henkilökohtaisista asioista. Kerron myös henkilökohtaisia tuntoja viikon henkilöstä.Kesäloma ?
Heinäkuu on alkanut ja perinteiseen tapaan Suomi on kiinni. Vanha totuus ei taida enää euroaikana päteä ?
Loman tai viimevuosina eduskunnan istuntotauon alkaminen on minulle merkinnyt rästitöiden tekemistä. Ei erityisen houkutteleva vaihtoehto.
Talven mittaan kertyy pakosta tekemättömiä töitä joihin aika ei ole riittänyt ja jotka on lykännyt tehtäväksi sitten kun on aikaa. Kotona odottaa suuret kasat papereita, jotka pitäisi käydä läpi, lukea, järjestää tai heittää pois. Myös kirjoitustöitä on odottamassa.
Pitäisi olla myös aikaa ja rauhaa ajatella; Pohtia mennyttä ja suunnitella tulevaa. Yleensä tehtäviä tulee suunniteltua kesäksi enemmän mitä aika ja voimat antavat myöten.
Kotitalossa ja kesämökillä olisi kunnostettavaa. Metsäpalstakin vaatisi huomiota. Tekemätöntä työtä riittää. Juuri tekemättömät työt ne rasittavat eniten. Pitäisi myös lomailla; ladata akkuja. Ymmärrän hyvin mistä lomastressissä on kysymys.
Eduskunnan kesä
Eduskunnan istuntokausi venyi yli juhannuksen. Hallitus saatiin aikaan ja täysistunnot jatkuvat syyskuun alussa. Vaikka täysistuntoja ei ole, ei eduskunta ole aivan hiljainen. Suuri valiokunta eli EU- valiokunta työllistää minuakin kokouksillaan heinäkuussa. EU lomailee vasta elokuussa.
Viime viikon vietin Pohjoismaiden Neuvoston kokouksessa Lappeenrannassa. Kävimme myös pikavierailulla Viipurissa. Eduskunnan istuntokauden jatkuminen sotki hieman aikatauluja, sillä Pohjoismaiden Neuvosto kokoontuu aina silloin kun viiden Pohjoismaan parlamentit ovat tauolla.
Eilen tapasin Järvenpään Eläkkeensaajia, jotka tekivät pyöräretken Pornaisiin. Hallitustilanteen kiemurat puhuttivat edelleen, kun keskustelimme kahvikupin ääressä. Seuraava puhe- tai vastaava tilaisuus on heinäkuun loppupuolella.
Elokuussa kalenteri on jo melko täynnä erilaisia eduskunnan- ja muita kokouksia.
Lomasuunnitelmia
Ajatus oli lähteä vaimoni Tuijan kanssa autolomalle Norjaan, johon olemme molemmat ihastuneet ja jossa olemme monesti lomailleet. Luovuimme kuitenkin juhannuksena suunnitelmasta, kun emme henno jättää vanhaa saksanpaimenkoiraurostamme Quatroa. Q on jo peräti 14 vuotta vanha, kun normaali elinikä saksanpaimenkoiralla on 10-12 vuotta.
Kun Tuijalla alkaa loma ensi viikolla, menemme käymään pariksi päiväksi Savonlinnaan. Siellä meillä ”Kallislahden pojilla” on tapaaminen ja yhteinen lenkki ensi sunnuntaina Kallislahden Työväentalolla. Pojanpoikamme , 10-vuotias Joonas, on myös lähdössä mukaan.
Ensi viikolla sitten mökille Vironlahdelle siivoamaan ja laittamaan paikkoja kuntoon. Laituri olisi taas pystytettävä ja Busteriin hankittava uusi perämoottori. Aina mökillä puuhaa riittää. Ehkä aikaa riittää myös Tuijan ja Joonaksen kanssa kalasteluun, pyöräretkiin ja kenties myös motocrossiin.
Heinäkuun lopussa on toinen kesäkäynti syntymäkaupungissani Savonlinnassa. Nyt Oopperan merkeissä. Olemme molemmat oopperan ystäviä. Samalla tulee katseltua lapsuuden paikkoja ja tavattua myös nuoruuden ystäviä.
Viikon henkilö
Kirjoitan joka viikko ajatuksia jostain viikon henkilöstä. Tällä viikolla viikon henkilö ei ole tunnettu valtakunnan poliitikko, vaan edesmennyt, juhannuksena haudattu, kunnallisneuvos Kauko Jokinen Pornaisista.
Kun muutimme kymmenen vuotta sitten Helsingistä Pornaisiin, Kauko Jokinen oli eräs ensimmäisiä pornalaisia, joihin tutustuin. Hän oli silloin Halkian Työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Kun oman kylän, Laukkosken, Työväenyhdistyksen toiminta oli silloin lamassa, liityin Halkian yhdistyksen jäseneksi. Kauko oli silloin myös Pornaisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Järjestötoiminnassa ja Pornaisten kunnalliselämässä tutustuimme ja ystävystyimme. Kaukolla oli merkittävä panos myös eduskuntavaalityössä ja vaikutusta myös omaan eduskuntatyöhöni.
Kauko Jokinen oli kunnioitettava, vanhan hyvän ajan, perinteinen työväenmies. Hän kuului yli 40 vuotta Pornaisten valtuustoon, oli vuosikymmeniä kotikylänsä Halkian järjestöelämän kantava voima. Kunnioitusta ja arvostusta osoittaa myös se, että Kauko Jokinen oli Pornaisten kunnanvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja. Tasavallan
Presidentti myönsi hänelle myös kunnallisneuvoksen arvon.
Kauko Jokinen tuli toimeen kaikkien kanssa. Hän ei ollut mikään ahdas puoluepoliitikko, vaan vankka yhteisten asioiden hoitaja, jolla oli selkeät omat arvot. Työuransa hän teki renkinä, metsurina, kirvesmiehenä ja ammattikoulun työnopettajana.
Kunnallisneuvos Kauko Jokisen hautajaisissa toisena juhannuspäivänä Pornaisten kirkossa ja seurakuntakeskuksessa oli sukulaisten lisäksi paikalla paljon meitä ystäviä ja tuttuja.
Risto Kuisma