Viikkokurkistus: Kesäkokous Turussa, Lars Flink

Viikkokurkistus: Onko valtion budjetti aina riittämätön, Jouko Skinnari
16 elokuun, 2006
Viikkokurkistus: Arkea ja aatetta sata vuotta, Keijo Nurmi
30 elokuun, 2006

Viikkokurkistus: Kesäkokous Turussa, Lars Flink

Kirjoitan joka viikko kurkistuksen omaan tai julkiseen elämään. Viikkopäiväkirjassani kerron myös viikon henkilöstä.Kesäkokous Turussa
Eduskuntaryhmä kokoontui tällä viikolla kesäkokoukseen Turussa. Elokuussa pidettävien eri eduskuntaryhmien kokousten pääaihe on valmisteilla oleva valtion seuraavan vuoden talousarvio. Niin nytkin tässä sosialidemokraattien Turun kesäkokouksessa.
Valtionvarainministeri Eero Heinäluoma esitteli oman ministeriönsä esityksen. Vaikka kritiikkiä esitettiin, oli se tavanomaista pienempää. Omassa puheenvuorossani vaadin lisää rahaa perustienpitoon eli tavallisiin teihin. Työn verotuksen alentamista kannatin. Esitin dieselveron poistoa, jolla päästäisiin ympäristön kannalta hyviin tuloksiin halvemmalla kuin biopolttoaineiden tukemisella. Dieselautojen kulutus on selvästi pienempi kuin bensiinimoottorien. Myös päästöt ovat pienempiä. Puhuin myös perintöveron epäkohtien korjaamisesta, viinaveron nostosta sekä vanhusväestön ja veteraanien aseman parantamisesta.
Kokouspäivän illalla vierailimme Kultarannassa, jossa isäntänä oli Pertti Arajärvi. Tarja Halonen oli työtehtävissä Helsingissä. Tutustuimme puutarhaan ja joimme kahvit. Kultarannasta siirryimme laivalla salmen yli Naantalin Merisaliin, jossa naantalilaiset tarjosivat iltapalaa. Kokousta seurasi joukko toimittajia, jotka osallistuivat myös iltaohjelmaan.
Toisena kokouspäivänä ulkoministeri Erkki Tuomioja selosti perusteellisesti Libanonin kriisiä. Käytin myös tässä keskustelussa puheenvuoron. Myös Venäjältä tulevat savuhaitat olivat esillä. Puheenvuoroni perusteella päätettiin, että sisäministeri Kari Rajamäki pitää asiasta tiedotustilaisuuden. Kokouksen lopuksi osa meistä kävi vielä tutustumassa Turun satamaan.
Viikon henkilö – Lars Flink
Tapasin Lars Flinkin vuonna 1996 Laukkosken Työväenyhdistyksen 90-vuotisjuhlakahveilla.Juttelin hänen kanssaan melko pitkään. Vielä enemmän Lasse Flink tuli tutuksi tutkiessani Työväenyhdistyksen historiaa. Hän liittyi Ty:n jäseneksi jo 1930-luvulla 18-vuotiaana ja valittiin varapuheenjohtajaksi 1938.
Sodan jälkeen 1945 Lasse oli käynnistävä voima työväenyhdistyksen toiminnassa. Hänet valittiin puheenjohtajaksi, jossa hän oli lähes yhtämittaa vuoteen 1966. Silloin hän myi pienen maatilansa ja muutti työn perästä Helsinkiin. Laukkosken Työväenyhdistyksen jäsenenä hän oli 72 vuotta. Suruviesti hänen poismenostaan tuli loppuvuodesta 2005. Tuija ehti haastatella häntä vuonna 2004 historiankirjaa varten.
Lars Flink oli myös Pornaisten keskeinen, pitkäaikainen kunnallismies ja merkittävin sosialidemokraatti. Työväenyhdistyksen historiassa Lars Flink on yksi merkittävimmistä henkilöistä.
Risto Kuisma