Viikkokurkistus: Kesäjuttuja, Tony Halme

Viikkokurkistus: Moottoripyörä on eri pyörä, Jorma Auvinen
30 heinäkuun, 2003
Viikkokurkistus: Mihin menet urheilu? Lasse Viren
13 elokuun, 2003

Viikkokurkistus: Kesäjuttuja, Tony Halme

Kirjoitan viikoittain omia kokemuksia tai ajatuksia joistakin ajankohtaisista tai henkilökohtaisista asioista tai tapahtumista. Kerron myös havaintoja viikon henkilöstä.Kesäjuttuja
Uutiskesä
Tämän kuuman kesän ”Ruokolahden leijona” on ollut Tony Halme. Tapaus Halme on ollut aikanaan myös suurta hilpeyttä herättänyttä leijonajahtia vakavampi. Asiasta enemmän Viikon henkilössä.
Kepeämpien kesäaiheiden ohella politiikassa on puhuttu ja väitelty veroista. Itsekin osallistuin keskusteluun ja sain myös palautetta; myönteistä ja kielteistä.
Puhemies Paavo Lipponen on ollut niin aktiivinen puhuja ja kirjoittaja, että hänen puuttumistaan päivän politiikkaan on pidetty joillain tahoilla sopimattomana. Parempi puhua ja saada keskustelua aikaan julkisesti kuin kabineteissa, on oma kantani. Lehtien pääkirjoituksissa SDP:n puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Lipposen julkista aktiivisuutta on myös puolustettu. Toivottavasti Paavo Lipposen ehdokkuus EU:n johtopaikoille on muutakin kuin vain kesäjuttu.
Kun muistaa Suomelle luvatun EU:n elintarvikeviraston uskomattomat seikkailut EU:n byrokratiassa, ei ehkä kannata nylkeä karhua, ennen kuin se on kaadettu. Paavo Lipposta parempaa henkilöä unionin johtopaikoille on vaikea löytää. Kun näin kirjoitan, en katsele asiaa vain sinivalkoisten silmälasien läpi.
Viinaa juodaan kesällä paljon. Tänä kesänä siitä on myös puhuttu. Suomea ja suomalaisia odottaa samanlainen alkoholivyöry kuin mitä merkitsi keskioluen ”vapautus” yli kolmekymmentä vuotta sitten. Alkoholi-veroa ei pitäisi alentaa ainakaan nyt. Parempi olisi ensin katsoa kuin myöhemmin katua. Viinan verotuskysymys ratkaistaan syksyn ja loppuvuoden talousarviokäsittelyn yhteydessä eduskunnassa.
Kansanedustajien palkoistakin on taas vaihteeksi uutisoitu. Palkkojen inflaatiokorotus on kirvoittanut uutisia ja keskustelua. Paikallisessa sanomalehdessä sattui silmään samana päivänä kun uutisoitiin edustajien palkoista, uutinen Tuusulan kunnan talousjohtajan palkasta, joka oli 5200 euroa kuukaudessa eli enemmän kuin kansanedustajan palkka. Ammattiyhdistysjohtajapalkkani oli lähes kaksinkertainen kansanedustajan palkkaan verrattuna .Nykyisellään palkkaero kansanedustajien ja ay-johtajien välillä on verokalenterin mukaan vielä suurempi. Luulen, ettei kukaan kansanedustaja ole tullut eduskuntaan palkan takia. Kansanedustajan palkalla elää hyvin, mutta jos henkilölle raha on tärkeää, kannattaa hakeutua muihin tehtäviin.
Julkiselta sektorilta löytyy tuhansia tehtäviä, joissa tulot ovat suuremmat. Yksityisen puolen vastaavista tehtävistä maksettavat palkat ovat jo eri suuruusluokassa.
Kuuma on pistävää
Helteet ovat kypsyttäneet minut ja perheemme. Muutenkaan helteet eivät ole meillä suosiossa.
Pahimmillaan helteen koin Savonlinnan Oopperajuhlien katsomossa Olavinlinnassa, jossa lämpö kohosi 40 asteeseen. Vaikka pidän synnyinkaupungin juhlista ja myös oopperasta, helle nujersi kulttuurinautinnon.
Helteen hulluttamat pistäjät ovat saaneet perheemme kolme kertaa lääkärin puheille. Ampiainen pisti minua niin laiturinteossa Virolahdella, että puoli naamaa turposi ja oli turvauduttava terveyskeskuksen apuun.
Toisen kerran ampiainen pisti moottoripyöräillessä kaulaan ja nyt kiireesti kotikunnan terveyskeskukseen.
Samana iltana kyykäärme pisti Tuijaa nilkkaan kotipihalla. Pornaisten terveyskeskus antoi hyvän ja nopean hoidon. Koskaan aiemmin ei meille ja meillä ole moista sattunut. Nyt peräti kolme kertaa samana kesänä.
Liekö helteen tulosta.

Viikon henkilö
Kirjoitan jokaisessa kurkistuksessa viikon henkilöstä. Nyt viikon henkilö on Tony Halme.
En oikeastaan tunne Tony Halmetta, toisin kuin aiemmat viikon henkilöt. Olen tietysti eduskunnassa tavannut kansanedustaja Halmeen ja myös pari kertaa jutellut lyhyesti hänen kanssaan. Hän myös allekirjoitti alkoholia ja huumeita koskevan keskustelualoitteeni.
Julkisuudesta tietysti tunnen Halmeen. Siltä ei ole tänä kesänä voinut välttyä. Lehtien perusteella Halme on elänyt kansanedustajana samoin kuin ennen valintaa eduskuntaan. Tämä on odotettua ja normaalia.
Ei valinta kansanedustajaksi ihmistä muuta tai jalosta; ei ainakaan hetkessä. Päinvastoin vanhat ongelmat voivat kärjistyä, kun henkilökohtaiseen kuormaan lisätään vaativan tehtävän tuomat paineet. Lisäksi tulee valtava julkisuus, kuten Halmeen tapauksessa. Eräs läheiseni ihmetteli, miksi Iltalehti tekee konnasta sankaria. Tätä ihmettelee moni muukin. Kaikkein vaikein on Halmeen helsinkiläisten äänestäjien tilanne. Mitä he ajattelevat?
Minulle Halmeen valinta eduskuntaan oli yllätys. Halmeen enempi arviointi lähes pelkästään median tietojen perusteella ei ole järkevää eikä mahdollista.
Risto Kuisma