Viikkokurkistus: Karjalaisten etujärjestö, Leena Harkimo

Viikkokurkistus: Tarvitaanko valtionyhtiöitä? Pekka Nousiainen
12 lokakuun, 2005
Viikkokurkistus: Karjalaisia unelmia, Matti Puhakka
26 lokakuun, 2005

Viikkokurkistus: Karjalaisten etujärjestö, Leena Harkimo

Karjalaisten etujärjestöKarjalan Liitto on karjalaisten etujärjestö. Näin ainakin itse ajattelen. Liitto on karjalaisten, Karjalan, pakkoluovutetun Karjalan, karjalaisen kulttuurin ja kaiken karjalaisuuden puolestapuhuja.
Liiton perustamisen aikoina tarve karjalaisten etujärjestöön oli suuri. Kun lakkautetut rajantakaisen Karjalan kunnat olivat keskeisesti mukana liiton perustamisessa, sai liitto alkuvuosina vähintään puolivirallisen aseman. Vuosikymmenien mittaan liitosta on kehittynyt merkittävä ja arvostettu valtakunnallinen kansalaisjärjestö.
Jotain virallista luonnetta liitossa on säilynyt. Monien muiden järjestöjen tapaan Karjalan Liitto saa taloudellista tukea toiminnalleen valtion budjetista. Liiton johtopaikat on koko historian täytetty siten, että niissä on ollut edustus suurimmista poliittisista puolueista. Tämä puolueiden välinen jako on kirjattu myös liiton vaaliohjesääntöön. Tämä virallinen pyrkimys tasapuoliseen poliittiseen edustukseen on lisännyt liiton puolivirallista asemaa. Itse olin aiemmin kuusi vuotta liittovaltuuston jäsen ja nyt viime keväästä alkaen Karjalan Liiton I varapuheenjohtaja. Puheenjohtajana on pitkään ollut Keskustan kansanedustaja Markku Laukkanen.
Se, että karjalaisten etujärjestöllä on ollut yhteiskunnassa jonkinlainen puolivirallinen luonne, on ollut karjalaisten kannalta myönteinen piirre. Asema on helpottanut liiton työtä ja sen mahdollisuuksia saada karjalaisten ääni kuulumaan suomalaisessa yhteiskunnassa.
Ennen kaikkea Karjalan Liitto on kansalaisjärjestö. Kansalaisjärjestö ja sen johto ovat aina sen jäsenkuntansa näköisiä. Suuren jäsenkunnan piirissä on monenlaisia mielipiteitä ja painotuksia. Erilaiset käsitykset näkyvät ja niiden tulee näkyä liiton hallinnossa ja johdossa. Erilaisten karjalaisten käsityksien, mielipiteiden ja tärkeysjärjestyksien kokoaminen yhteen ja yhteistyöhön on liiton vahvuus ja menestyksen tae.
Viikon henkilö – Leena Harkimo
Kokoomuksen kansanedustaja Leena Harkimo on eduskunnan liikennevaliokunnan jäsen, kuten minäkin. Viime eduskuntakaudella olimme molemmat Pohjoismaiden Neuvoston jäseniä. Olen siten tutustunut Leena Harkimoon, jota en ennen hänen tuloaan vuonna 1999 kansanedustajaksi tuntenut, kohtalaisen hyvin.
Ensimmäiselle eduskuntakaudelle Leena Harkimo valittiin Uudenmaan vaalipiiristä. Viime vaaleissa hän oli ehdolla Helsingin vaalipiirissä ja tuli valituksi edelleen eduskuntaan. Hän on asunut kuitenkin koko ajan naapurikunnassani; Sipoossa. Tämän vuoden alusta hän on myös Sipoon kunnanvaltuuston jäsen. Aiemmin hän ei ottanut osaa kotikuntansa kunnalliselämään.
Leena Harkimo on enemmän tai vähemmän ns julkkis. Hänen julkinen tunnettavuus on ja oli peräisin muusta kuin politiikasta tai yhteiskunnallisesta toiminnasta. Nyt edelleen hän kuuluu niihin kansanedustajiin, joiden kuva löytyy lehtien seurapiiri- ja juorusivuilta.
Leena Harkimon mannekiiniura, avioliitto Harry Harkimon kanssa sekä toiminta Jokerien toimitusjohtajana on tehnyt hänestä julkisuutta kiinnostavan henkilön. Kansanedustajan asema on tuonut tuohon julkisuuskuvaan oman lisäpiirteen.
Julkisuus ei ole ollut Leena Harkimolle vain päivänpaistetta, vaan myös tummia pilviä. Erityisesti ikävää julkisuutta tuli Harkimoiden parisuhdeasioista, joihin liittyi myös toinen kansanedustaja; Merikukka Forsius.
Koulutukseltaan Harkimo on ylioppilasmerkonomi. Hän on valtion liikuntaneuvoston ja Postin hallintoneuvoston jäsen.
Eduskunnassa Leena Harkimo on pitänyt matalaa profiilia eikä hän ole ollut kovin usein äänessä. Liikennevaliokunnan lisäksi hän on jäsenenä lakivaliokunnassa.
Risto Kuisma