Viikkokurkistus: Kallislahden pojat tapasivat, Aimo Massinen

Viikkokurkistus: FIN5 suunnistusta kotikylässä, Hannu Petäys
heinäkuu 21, 2004
Kirje tukiryhmälle
elokuu 2, 2004

Viikkokurkistus: Kallislahden pojat tapasivat, Aimo Massinen

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen aiheeseen. Kirjoitan myös viikon henkilöstä.Kallislahden pojat tapasivat
Kesäisenä heinäkuun sunnuntaiaamuna, 18.7, ”Kallislahden pojat” tapasivat vanhoilla kotikulmilla yhteislenkin merkeissä kolmannen kerran. ”Kallislahden pojat” ovat 1960-luvulla Kallislahden Viestin riveissä urheilleita poikia, jotka ovat nyt pääosin hajaantuneet kotikylästä maailmalle.
Kallislahden Työväentalo ja siellä toiminut Työväenyhdistys ja urheiluseura Viesti olivat poikien nuoruuden keskipisteitä.
Kallislahti on nykyisin Savonlinnan kaupungin maaseutukylä noin 15 kilometriä valtatie 13:sta kaupungista Mikkelin suuntaan.
Kallislahden lähin naapurikylä on Parkumäki, joka on jo osa Rantasalmea. Nimensä Kallislahti on saanut samannimisestä Saimaan vesistön Haukiveden lahdesta.
Silloin nuoruudessa Kallislahti oli osa Säämingin kuntaa, joka 1970-luvun alkupuolella yhdistettiin kunnan keskellä sijainneeseen Savonlinnaan. Kun kunnat yhdistettiin, niin muistini mukaan Sääminkin asukasluku oli suurempi kuin Savonlinnan .Silloinen kaupunki sijaitsi ahtaasti melko pienellä maa-alalla; pääosin muutamalla Saimaan saarella. Sääminki oli laaja kunta, joka levisi ympäri Saimaan rantoja ja saaria niin, että maantietä pitkin etelärajalta pohjoiseen oli matkaa lähes 100 kilometriä.
Sääminki-nimi elää vielä Savonlinna-Sääminki seurakunnan nimessä. Tänä kesänä vietettiin Säämingin 500-vuotisjuhlia, joten kunnalla ja myös Kallislahden kylällä on pitkä historia.
Ensimmäisen kerran ”Kallislahden pojat ” kokoontuivat Työväentalolle 8.12.2002 Kallislahden koulun 100-vuotisjuhlien aamuna. Silloin lenkki jäi yli 25 asteen pakkasessa tekemättä, mutta samalla sovittiin kokoontumisesta seuraavana kesänä parempaan lenkkiaikaan. Nyt heinäkuun kokoontumisesta ja lenkistä on tulossa jo vuosittainen perinne.
Kallislahden kylällä on vetovoimaa. Sen osoitti myös tuo pari vuotta sitten pidetty koulun 100-vuotisjuhla, joka kokosi 300 henkilö kylältä, mutta myös ympäri Suomea. Minulla oli suuri kunnia olla tuossa juhlassa puhujana.
Kallislahden poikiin kuuluvat tunnetummasta päästä mm Savonlinnan kaupunginjohtaja Jorma Auvinen, hänen veljensä Harjavallan kaupunginjohtaja Markku Auvinen, Turun Sanomien päätoimittaja Aimo Massinen ja monia muita. Kokoontumisessa meitä oli nyt paikalla pari- kolmekymmentä entistä ja nykyistä kyläläistä. Juoksulenkille meistä osallistui itseni lisäksi Aimo Massinen, hänen veljensä Osmo Massinen, Markku Auvinen ja lapsuuden seinänaapurini Markku Lajunen.
Työväentalolla paikalla oli myös moninkertainen hiihdon veteraanisarjojen maailmanmestari Manu Auvinen. Hän oli jo aamulla tehnyt 20 kilometrin rullasuksilenkin ja edellisenä päivänä 70 kilometrin polkupyörälenkin. Jalkalenkkiä hän sanoi tekevänsä vain 10 kuukaudessa, kun ne eivät oikein hänelle sovi. Ikää Manu Auvisella on 80 vuotta, vaikka sitä ei millään uskoisi. Silloin nuoruudessani, 60-luvulla, Manu Auvinen oli Kallislahden Viestin ja -työväenyhdistyksen johtomiehiä. Hänellä on takanaan myös erittäin pitkä ja merkittävä kunnallispoliittinen ura mm Säämingin ja Savonlinnan valtuustojen puheenjohtajana.
Kokoontumisen isäntänä toimi Tauno Kiuru, joka toimii Työväenyhdistyksen puheenjohtajana .Lapsuudesta muistan Kiurun Tanun tiehöylän kuljettajana. Myöhemmin tapasimme mm SAK:n valtuustossa, jossa Tauno edusti omaa ammattiliittoaan VAL:lia.
Nyt Tauno Kiuru on ollut jo vuosia eläkkeellä. Hän on jaksanut ylläpitää muutaman muun kyläläisen kanssa Työväentaloa .Me Kallislahden pojat olemme osaltamme auttaneet vanhan talon ylläpidossa pienin henkilökohtaisin avustuksin. Ensi kesänä Viesti, joka muutti 80-luvulla nimensä Savonlinnan Viestiksi, viettää 60-vuotisjuhlia.Sovimme, että ensi vuoden kesätapaaminen ja Viestin 60-vuotisjuhlat yhdistetään.
Vuosijuhlat jatkuvat; seuraavana vuonna 2006 Työväenyhdistys viettää 100-vuotisjuhlia.
Viikon henkilö – Aimo Massinen
Aimo Massinen on ”Kallislahden poikia” .Lapsuudessa kävimme yhtäaikaa Kallislahden kansakoulua. Aimo täytti tänä kesänä 60-vuotta ja oli koulussa ylemmällä luokalla Urheilimme Kallislahden Viestin riveissä ja vietimme aikaa Työväentalolla.
Meidän molempien tiet veivät kotikylästä työn perässä maailmalle.
Aimo Massinen on tehnyt pitkän ja näkyvän uran tunnettuna lehtimiehenä; toimittajana ja päätoimittajana. Hänet muistetaan E-osuusliikkeen ME-lehdestä, sosialidemokraattisista Pohjolan Työstä ja Turun Päivälehdestä, josta hän siirtyi 1980-luvulla Turun Sanomien päätoimittajaksi.
Massisen kirjoittamat Turun Sanomien lauantaikolumnit, ovat tunnettuja välillä säälimättömiltä tuntuvista oivalluksistaan. En itsekkään ole ay- ja poliittisen urani aikana jäänyt vaille Massisen kirpeää kritiikkiä.
Massinen on kova kuntoilija ja juossut lähes 20 maratonia. Maratoneja on hieman vähemmän kuin minulla, mutta paras maratonaika on parempi ; hänellä alle kolmea ja puoli tuntia ja minulla hiukan yli.
Vielä tänä keväänä hän juoksi maratonin neljään tuntiin, mutta 60-vuotisjuhlamaratoni Turussa heinäkuun alussa jäi jalkavaivojen takia juoksematta, vaikka hänelle oli varattu numero 60 ja myös Kallislahden poikien tapaamista oli siirretty päällekkäisyyden välttämiseksi.
Nyt 18.7 Aimo Massisen juoksu jo sujui Kallislahden poikien kesälenkillä vanhan kotikylän teillä ja poluilla. Muutoinkaan ei sen paremmin henkisessä kuin fyysisessä kunnossa näyttänyt olevan mitään vikaa.
Risto Kuisma