Viikkokurkistus: Juhlat Kallislahdessa, Markku Auvinen

Juhlapuhe Kallislahden Työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa
30 syyskuun, 2006
Sipoon Mielenterveysseura ry:n 5-vuotisjuhla
10 lokakuun, 2006

Viikkokurkistus: Juhlat Kallislahdessa, Markku Auvinen

Kirjoitan joka viikko ajankohtaisen kurkistuksen.Kerron myös vaikutelmiani viikon henkilöstä.
Juhlat Kallislahdessa
Vanhan kotikyläni, Savonlinnan Kallislahden, Työväenyhdistys juhli viime lauantaina 100-vuotista toimintaa. Samalla vietettiin Kallislahden Työväentalon 70-vuotisjuhlaa. Minulla oli kunnia pitää tilaisuudessa juhlapuhe.
Lapsuudessani ja nuoruudessani 1950-luvun loppu- ja 1960-luvun alkupuolella vietin paljon aikaa Työväentalolla sekä sen pihalla ja lähiympäristössä. Olin hyvin innokas urheilija Kallislahden Viestin riveissä, jonka tukikohtana oli Työväentalo. Omat urheilulajini olivat ennen kaikkea hiihto ja yleisurheilu, mutta myös voimalajit; painonosto ja paini tulivat tutuiksi.
Työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa oli yleisöä lähes 100 henkilöä. Joukossa oli monta nuoruuden kilpakumppania. Hiihdossa kävin monta tiukkaa taistoa Auvisten veljesten, Jorman ja Markun, kanssa. Jorma jätti juuri Savonlinnan kaupunginjohtajan tehtävät, mutta Markku siirtyi pari vuotta sitten Harjavallasta Valkeakosken kaupunginjohtajaksi.
Myös poikien isä, Manu Auvinen, oli paikalla. Manu Auvisella on veteraanien hiihdoissa lukematon määrä maailman- ja Suomenmestaruuksia.
Sosiaalineuvos Manu Auvinen on jo yli 80-vuotias. Hän oli Säämingin kunnan ja myöhemmin kuntien yhdistyessä Savonlinnan kaupungin johtavia sosialidemokraatteja; mm. valtuuston puheenjohtaja.
Juhlan toinen puhuja oli savonlinnalainen kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Jouni Backman. Myös toinen Etelä-Savon vaalipiirin sos.dem. kansanedustaja; mikkeliläinen Arto Seppälä, oli juhlavieraana.
Turun Sanomien päätoimittaja Aimo Massinen, myös kuuluisia Kallislahden poikia, esitti yksinlaulua. Juhla kokosi ”virallisten” juhlavieraiden lisäksi suuren joukon entisiä Kallislahtelaisia muistelemaan nuoruuden Kallislahtea.
Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Tauno Kiuru on ollut puheenjohtajana yhteensä jo 46 vuotta. Välillä hän on vapautunut tehtävästä, mutta palannut uudelleen johtotehtävään. ”Tanen” johdolla Työväentalo on saatu jälleen hyvään kuntoon. Remonttia on avustanut parina viime vuonna EU-rahoilla Maaseudun Kehitysyhdistys. Itselleni tämä oli tänä vuonna jo toinen matka lapsuuden Kallislahteen. Mukava oli muistella nuoruusvuosia ja tavat lapsuuden tuttuja.
Viikon henkilö – Markku Auvinen
Valkeakosken nykyinen kaupunginjohtaja Markku Auvinen on ”Kallislahden poikia”. Hän on minua pari vuotta nuorempi. Lapsena olimme kovia kilpakumppaneita hiihdossa. Hieman vanhempana, olin ehkä silloin hieman niskan päällä. Nyt voimasuhteet ovat kääntyneet ja Kallislahden poikien kesäisillä lenkeillä hän on ollut nopeampi.
Koulutukseltaan Markku Auvinen on filosofian maisteri. 1970-luvulla hän oli Savonlinnassa työssä pankissa. Sen jälkeen hän oli kaupungin talousjohtaja. Kun Jorma-veljestä tuli Savonlinnan kaupunginjohtaja, hakeutui Markku 1990-luvun puolivälissä Harjavallan kaupunginjohtajaksi. Viime vuonna hänet valittiin Valkeakosken kaupunginjohtajaksi. Valkeakoski on yli kaksi kertaa Harjavaltaa suurempi kaupunki.
Markku Auvinen on kovakuntoinen juoksija. Takana hänellä on lukuisia maratoneja ja hölkkiä. Maratonennätys Markulla on selvästi omaani parempi. Puoluekannaltaan Markku on, veljensä ja isänsä tavoin, sosialidemokraatti.
Luonteeltaan hän on tasainen, rauhallinen ja vaatimaton.
Risto Kuisma