Viikkokurkistus: Juhlaa, Jukka Gustafsson

Viikkokurkistus: Vuosi vaihtuu, Raimo Kuisma
27 joulukuun, 2006
Viikkokurkistus: Järjestöt pulassa, Lauri Kähkönen
10 tammikuun, 2007

Viikkokurkistus: Juhlaa, Jukka Gustafsson

Kirjoitan joka viikko ajankohtaisen kurkistuksen. Kerron myös viikon henkilöstä.Juhlaa
Vuosi vaihtui. Aattona oli minun ja Tuijan hääpäivä; jo 39:s.
Uudenvuodenpäivänä vietin omia 60-vuotispäiviäni. Kotitalomme läheisyyteen, peltoaukean toiseen reunaan, Laukkosken Työväentalolle kokoontui ystäviä, tuttuja, naapureita ja yhteistyökumppaneita lähes kaksisataa.
Ensimmäiset pari tuntia onnittelijoita oli yhtämittaiseen jonoon asti. Tuntui mukavalta tavata ystäviä, vaikka aika ei riittänyt pitkiin puheisiin eikä keskusteluihin.
Sain juhlavieraita myös Pohjois-Kymenlaaksosta, jossa neljäkymmentä vuotta aiemmin aloitin ammattiyhdistys- ja poliittisen toimintani. Sieltä tulivat myös ne kaksi kansanedustajakollegani, jotka kävivät onnittelemassa; Valto Koski Kuusankoskelta esitti sos.dem. eduskuntaryhmän onnittelut ja Markku Laukkanen Valkealasta Karjalan Liiton onnittelun. Kunnioitetut AKT-veteraanit Pekka Lindeman ja Erkki Kujala Kouvolasta kävivät myös tervehtimässä.
Myös lapsuuden ja nuoruuden kotiseudulta Savonlinnasta ja Kallislahdesta sain onnitteluja niin Tauno Kiurulta kuin Aimo Massiselta sekä Markku ja Jorma Auviselta.
Sähkeitä, adresseja, tekstiviestejä, sähköposteja, kirjeitä ja puheluita tuli niitäkin lähes parisataa. Tervehtijöiden joukosta ei valtakunnan johtohenkilöistä tainnut puuttua muita kuin Tarja Halonen. Monet onnittelut tulivat kansanedustajan asemani johdosta, mutta monet muutenkin kuin vain asemani vuoksi.
Esimerkiksi Aatos Erkon onnittelu ilahdutti.
Joulu-, uusivuosi- ja 60-vuotisjuhlat ovat nyt takana. Edessä on arki. Säännöllinen eduskuntatyö alkaa normaalirytmillä jo muutaman päivän päästä. Lyhyt väliaika on mennyt, enemmän kuin juhliin, työruuhkan purkuun ja tulevan työn suunnitteluun. Kirjoitus- ja muuta työtä on riittänyt pyhiksi asti.
Myös lähestyvät eduskuntavaalit työllistävät monella tapaa jo nyt.
Joulupyhinä on ollut aikaa myös enemmän lapsenlapsille. Joonaksen kanssa kävimme jouluna ajamassa naapurin metsässä moottoripyörillä endurolenkkejä. Mukavaa ja rentouttavaa. Joonaksen vauhdissa en enää pysy. En ole pysynyt enää viime talvenakaan.
Joulun jälkeen Karri ja Joonas lähtivät maailmanmestareiden Stefan ja Harry Evertsin motocross-oppiin Espanjaan. Perillä he ovat pari viikkoa ja kun matkaa on yhteensuuntaan 3400 kilometriä, kestää reissu kuljetusautolla kaikkiaan kolme viikkoa.
Viikon henkilö – Jukka Gustafsson
Kansanedustaja Jukka Gustafsson on minua nuorempi, mutta vain yhden päivän. Eilen hän täytti 60 vuotta. Hän tekee sen hiljaisuudessa, ilman juhlia ja julkisuutta.
Tunsin Jukan jo ennen yhteisiä eduskuntavuosia. Hän on ollut eduskunnassa jo vuodesta 1987 lähtien eli 20 vuotta. Nyt hän on sos.dem. eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja myös eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja.
Aiemmin olimme yhtä aikaa 1990-luvulla sivistysvaliokunnassa, jossa hän oli pitkään varapuheenjohtajana ja sitä ennen jäsenenä. Olemme istuneet vierekkäin myös Suuressa valiokunnassa. Ennen eduskuntaa Jukka oli Metalliliiton Murikka-opiston rehtori.
Jukka Gustafsson oli konepuuseppänä 1960-1970 ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi 1976 eli saman vuonna kun minä juristiksi. Elämänkaarillamme on paljon muutakin yhteistä kuin melkein sama syntymäaika.
Jukka on urheilumies. Huipputason jalkapalloilija nuorena ja sittemmin pitkäaikainen Suomen Palloliiton varapuheenjohtaja. Hän on myös Veikkauksen hallintoneuvoston jäsen.
Jukka Gustafsson on reilu kaveri.
Risto Kuisma