Viikkokurkistus: Joulupyryä ja kasvihuoneilmiötä, Klaus Hellberg

Viikkokurkistus: Jopa se myrkyn lykkäsi, Ville Itälä
joulukuu 17, 2003
Viikkokurkistus: Murheen ja ilon vuosi 2003, Anni-Alisa Kuisma
joulukuu 31, 2003

Viikkokurkistus: Joulupyryä ja kasvihuoneilmiötä, Klaus Hellberg

Kirjoitan viikoittain jostakin ajankohtaisesta tai henkilökohtaisesta asiasta. Kirjoitan myös viikon henkilöstä.Joulupyryä ja kasvihuoneilmiötä
Ankara flunssa ei ole täysin helpottanut vieläkään, vaan on jyllännyt kohta kaksi viikkoa. Tästä joulusta näyttää tulevan täällä etelässäkin vanhan ajan pyryjoulu. Mukava kun tulee lunta niin pääsee viimein mielikuntoilun eli hiihdon pariin. Eiköhän tuo nuhakin jo ala vihdoin helpottaa. Viime talvena täällä Laukkoskella onnistui hiihto heti marraskuun alusta aina huhtikuulle asti eli melkein puoli vuotta. Nyt tänä syksynä pääsin yhtenä lauantaina lokakuun lopussa hiihtämään ennen kuin vesisade vei lumet. Muuten on ollut mustaa, lauhaa ja vesisadetta. En muista että järvet ovat olleet näin pitkään aikoihin ilman jäätä, kun tänä syksynä on ollut.
Itse en kuitenkaan oikein usko mihinkään kasvihuoneilmiöön. Taitaa olla vain tuomiopäivän julistajien keksintöä. Historiasta tiedämme, että ilman ihmisen aiheuttamaa ”kasvihuoneilmiötä” säät ovat vaihdelleet viimeisinäkin satoina vuosina paljon enemmän kuin nyt viimeisinä vuosikymmeninä. Mitähän nykyajan tiedemiehet olisivat sanoneet, kun 1800- luvulla suurien nälkävuosien aikoina kesä tuli helmikuussa ja lunta satoi sitten kesäkuussa. Lisäksi 1600-1700 luvuilla oli niin sanottu pieni jääkausi. Reilu 10 000 vuotta sitten Suomi oli paksun jään peitossa. Syynä ei silloin ollut ainakaan ihmisen toimet tai kasvihuoneilmiö.
Eräs ihmeellisyys, joka liittyy kasvihuoneilmiöön, on niin sanottu päästökauppa. Mielestäni koko ajatus on lähinnä huuhaata. Näkyy jotkut muutkin uskaltavan niin sanovan. Viime päivinä asiasta on puhunut UMP-Kymmenen toimitusjohtaja ja vähän samaan suuntaan myös kauppa- ja teollisuusministeri. Suurella kohulla väkisin aikaansaatu Kioton sopimus, jolla kasvihuoneilmiö piti saada kuriin, on osoittautumassa melkoiseksi kuplaksi. Sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat jäämässä sopimuksen ulkopuolelle. Näyttää että EU on ainoa merkittävä taho, joka aikoo noudattaa sopimusluonnosta. Taloudelliset ja muut seuraukset ovat koitumassa EU:lle ja erityisesti myös Suomelle ankariksi. Koko Kioton sopimusta ja erityisesti suunniteltua päästökauppaa on tarkasteltava kokonaan uudelleen. Tarkastelu on tehtävä jalat maassa ja pää kylmänä. On uskallettava tarvittaessa tehdä johtopäätös, että ”keisarilla ei ole vaatteita” eli, että Kioton sopimus on tyhjän arvoinen.
Viikon henkilö – Klaus Hellberg
Kirjoitan viikoittain omakohtaisia ajatuksia viikon henkilöstä. Tämän viikon henkilö on Klaus Hellberg.
Tulimme valituksi kansanedustajaksi molemmat vuonna 1995. Klaus Hellbergin äänimäärä ei aivan vielä riittänyt edellisissä vuoden 1991 vaaleissa, jossa Porvoo jäi kokonaan vaille kansanedustajaa. Nyttemmin Hellbergin äänimäärä on ollut vaali vaalilta pienessä kasvussa niin , että hän voitti viime vaaleissa minut täpärästi äänimäärissä. Kun olemme samassa puolueessa ja samalta seudulta kilpailemme samoista äänistä. Tosin meille molemmille on syntynyt melko selkeä oma äänestäjäkuntamme. Klasu vetää itselleen erityisesti Porvoon ääniä ja toisekseen Uudenmaan ruotsinkielisiä ääniä. Itse olen selkeästi yleisehdokas, joka kerää ääniä koko Uudeltamaalta.
Siviiliammatiltaan Klasu on kiinteistövälittäjä/liikkeenharjoittaja. Ennen kansanedustajan uraa hän oli lähes päätoiminen kunnallispoliitikko. Nyt hän on ilmoittanut lopettavansa 30-vuotisen uransa Porvoon kunnallispolitiikassa. Samoin hän lopettaa SDP:n ruotsinkielisen piirijärjestön eli Suomen ruotsalaisen työväenliiton vetämisen. Hän ollut sen edustajana SDP:n puoluehallituksessa vuodesta 1999 lähtien. Samasta vuodesta lähtien hän on ollut myös Fortumin hallintoneuvoston jäsen.
Meidän molempien vaimot ovat ammatiltaan toimittajia. Kaaru Hellberg on porvoolaisen sanomalehden Uusimaan toimittaja. Vaikka olemme kilpailijoita vaaleissa, on meillä asialliset henkilökohtaiset välit. Yhteistyö paikallisissa asioissa on ollut hyvää.
Risto Kuisma