Viikkokurkistus: Jännitystä Kanadassa, Tomi Lod

Viikkokurkistus: Perheen asema on arvokysymys, Anneli Kiljunen
tammikuu 11, 2006
Viikkokurkistus: Toinen kierros, Bjarne Kallis
tammikuu 25, 2006

Viikkokurkistus: Jännitystä Kanadassa, Tomi Lod

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Jännitystä Kanadassa
Jo toinen vuodenvaihde peräkkäin jännitin pojanpoikani Joonaksen jääkiekkopelejä Kanadan pääkaupungissa Ottawassa.
Joonas, 12v, pelaa Jokerien joukkueessa. Jokerit -93 on ollut kotimaassa käytännössä voittamaton jo yli viiden vuoden ajan. Joonas on pelannut joukkueessa koko ajan eli jo kuudetta vuotta; 6-vuotiaasta lähtien. Jo sitä ennen hän oli Jokerien luistelukoulussa.
Joonaksen ura alkoi maalivahtina, joka oli silloin hänen lempipaikkansa. Myöhemmin hän ”työn puutteessa” siirtyi kenttäpelaajaksi. Pelattuaan myös hyökkääjänä hän on viimeiset vuodet pelannut joukkueen yhtenä tärkeimmistä puolustajista.
Viime vuonna pojat hävisivät tiukan välierän ja jäivät turnauksessa pronssille. Tänä vuonna jo heti ensimmäisessä alkusarjan ottelussa vastaan tuli Kanada Blazers, joka voitti viime vuonna pojat semifinaalissa ja sitten koko turnauksen. Nyt Jokerit voittivat ottelun 4-2 tiukan ja tasaväkisen pelin jälkeen. Kaksi muuta alkusarjan ottelua kanadalaisia ja usa-laisia vastaan päättyivät 10-0 ja 12-1 voittoihin. Välierässä tuli 7-0 voitto ja edessä oli loppuottelu 20 000 katsojaa vetävällä NHL-areenalla.
Paikallinen Ottawa Stings otti salama-alun ja iski 2-0 lukemat minuutissa. Lopun he pelasivat tiukkaa puolustusta ja voittivat ottelun 3-1. Pettymys oli Jokereilla melkoinen. Nyt tuli hopeaa, mutta ei odotettua turnausvoittoa. Kaikkiaan joukkue pelasi Kanadassa seitsemän ottelua, joista voitti kuusi. Viimeisessä ja tärkeimmässä ottelussa tuli ainoa häviö. Tavoitteita jäi vielä tuleville vuosille.
Pelaajat asuivat koko kahdeksan vuorokautta isäntäjoukkueen pelaajien perheissä. Se oli pojille mukava kokemus ja kielikylpy. Kanadalaiset isännät olivat nähneet paljon vaivaa, jotta kaikki sujuisi hyvin.
Bell Capital Cupissa pelasi kaikkiaan yli 400 joukkuetta ja yli 6000 pelaajaa kahdestatoista eri maasta.
Suomesta oli kaikkiaan viisi joukkuetta. Muut joukkueet eivät päässeet alkusarjoista pudotuspeleihin. Eurooppalaisista joukkueista oli myös Moskovan Dynamo loppuottelussa, mutta Jokerien tavoin sekin sai tyytyä hopeaan.
Joonas pelasi hyvin ja palkittiin yhdessä ottelussa ”Hard Worker”-kypärällä. Hän pääsi pelaamaan myös turnauksen oman ikäluokkansa All Star-joukkueeseen.
Kanadan matka oli ”miesten matka”, sillä myös Karri oli mukana ”viran puolesta”, kun toimii Jokerit -93 joukkueen huoltajana (trainer).
Viikon henkilö – Tomi Lod
Jokerit -93 jääkiekkojoukkueella on tarmokas joukkueenjohtaja Tomi Lod. Siviilityö hänellä on Nokialla, jossa työkenttä käsittää koko Euroopan. Tomin poika Robin pelaa joukkueessa hyökkääjänä. Robin on myös erinomainen jalkapalloilija.
Jokerit -93 joukkueella oli Kanadassa erikoisesti turnausta varten teetetyt pelipaidat. Sen ja painetun esittelyvihkon mainoksilla he rahoittivat osan matkasta. Kanadan matkan ohjelmakirja oli tyylikäs ja sisällöltään täysipainoinen. Kaikkien yksityiskohtien sopiminen vaati Tomilta paljon työtä.
Jääkiekkojoukkueen ja parinkymmenen muun osallistujan logistiikka yli Atlantin ja perillä Kanadassa vaatii paljon suunnittelua ja järjestelyjä, jotta kaikki toimii. Nyt organisointi pelasi jälleen hyvin. Joukkueen kannalta on erinomaista, että vaativasta työstä huolimatta Tomi Lodilla on riittänyt aikaa joukkueenjohtajan tärkeään tehtävään.
Risto Kuisma