Viikkokurkistus: Iloa ja epäonnea, Arto Lahti

Viikkokurkistus: Toinen kierros, Bjarne Kallis
25 tammikuun, 2006
Viikkokurkistus: Alas keinotekoiset rajat, Jyri Häkämies
8 helmikuun, 2006

Viikkokurkistus: Iloa ja epäonnea, Arto Lahti

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Iloa ja epäonnea
Sunnuntaina Tarja Halonen valittiin kuudeksi vuodeksi Tasavallan Presidentiksi. Voitto toisella kierroksella, tiukan kamppailun jälkeen, oli ilon aihe myös minulle. Työ Tarja Halosen puolesta ei mennyt hukkaan.
Kotiin, katsomaan vaalien tuloksia televisiosta, ehdin juuri suoraan sairaalasta, jonne olin joutunut samana iltapäivänä.
Sunnuntaina kello 9 kävin Tuijan ja Karrin kanssa äänestämässä ja sitten jatkoimme Karrin kanssa naapurikuntaan Mäntsälään, jossa oli Enduron SM-kilpailut.
Osallistuimme Karrin kanssa molemmat kuntoluokkaan. Endurokilpailijan urani alkoi juuri tuosta kisasta vuosi sitten.
Tässä moottoripyörien maastokisassa oli mukana yli 300 kilpailijaa, joukossa Suomen parhaat ja lisäksi pari ammattilaista lajin MM-sarjasta. Kuntoluokassakin oli melkein 30 kilpailijaa. Kuntoluokka lähti viimeisenä jo melko kuluneelle reitille. Ensimmäinen 10 kilometrin maastokoe meni hyvin. Viimevuotinen aika parani monta minuuttia.
Toisen erikoiskokeen puolivälissä epäonni kohtasi. Liukkaalla kalliolla, jossa nastarengas ei pitänyt, kaaduin. Vasen jalka jäi pyörän alle ja vääntyi pahasti. Kipu oli kova ja ajo loppui siihen.
Karrin ja katsojina olleiden naapureiden Pasi ja Mikael Miettisen auttamana pääsin ”takapuolella” liukuen läheisen pikkutien varteen.
Puolen tunnin odotuksen jälkeen ensiapuryhmä laittoi jalan lastaan ja kuljetti mönkijällä tien varteen, josta matka jatkui ambulanssilla Porvoon sairaalaan.
Kaatuminen sattui kotikunnassa Pornaisten Halkiassa, sillä kilpailureitti kierteli Nummisten ja Halkian kylissä. Vaikka apua tuli nopeasti, kesti pari tuntia ennen kuin olin päässyt metsästä sairaalaan.
Päivystävä kirurgi totesi polvesta olevan useampi nivelside poikki. Kun magneettikuvaus mahdollisuutta ei ollut, ei varmaa selkoa vammoista saatu. Kipulääkettä, jalkatuki ja kotiin.
Maanantaina pääsin eduskunnan työterveyslääkärin Anita Pienimäen avustuksella sairaala Ortoniin Helsinkiin. Tutkimuksessa polvesta todettiin sekä sisemmän sivusiteen että ristisiteen olevan poikki.
Jalkaan laitettiin kolmeksi viikoksi kipsi nilkasta haaroihin. Kun polvi paranee, niin myöhemmin harkitaan leikkausta, jolla polveen rakennetaan uusi ristiside.
Ennen mahdollista leikkausta polvi on kuntoutettava ja sitä ennen on sivuside saatava paranemaan.
Edessä on kuuden viikon sairasloma. Liikkuminen on nyt lähes mahdotonta. Unet ovat tähän mennessä jääneet vähiin. Puhelimella ja sähköpostilla työt sujuvat.
Ehkä muutaman viikon kuluttua pystyn jo liikkumaan sen verran että pääsen eduskuntaan. Harmittaa kovasti, mutta ei se auta. On yritettävä hyväksyä tapahtuma, jolle ei voi enää mitään. Aiemmin minulle ei vakavia urheiluvammoja ole sattunut. Nyt edessä on vähintään puolen vuoden tauko urheiluharrastuksiin.
Viikon henkilö – Arto Lahti
Presidenttiehdokas Arto Lahti ei ollut minulle aivan tuntematon henkilö ennen presidenttiehdokkuuttaan.
Viime vuosikymmenen puolivälissä hän oli yhteydessä minuun Kauppa- ja teollisuusministeriön asioissa. Tein silloin eduskunnassa kirjallisen kysymyksen niistä epäkohdista, joita Arto Lahti minulle selvitti. Keskustelin eräistä asioista myös silloisen kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäen kanssa.
Myöhemmin, Remonttiryhmän aikoihin, tapasin muutaman kerran Lahtea Remonttiryhmän toiminnan yhteydessä. Lahden vaalipäällikkö Tomi Riihimäki oli Remonttiryhmän aktiiveja ja mm hallituksen jäsen.
Arto Lahti on pitkäaikainen Kauppakorkeakoulun yrittäjyyden professori. Ennen opetustehtäviä hän oli teollisuuden palveluksessa.
Kotoisin Lahti on Satakunnasta, Merikarvialta. Olemukseltaan Arto Lahti ei ole tyypillinen professori; joskaan ei myöskään poliitikko.
Hänellä on ilmeistä poliittista kunnianhimoa, vaikka ei juuri poliittista kokemusta. Arto Lahti on julkisuudessa ilmoittanut asettuvansa ensi vuoden vaaleissa kansanedustajaehdokkaaksi.
Risto Kuisma