Viikkokurkistus: FIN5 suunnistusta kotikylässä, Hannu Petäys

Viikkokurkistus: Kesäjuttuja, Olli Rehn
14 heinäkuun, 2004
Viikkokurkistus: Kallislahden pojat tapasivat, Aimo Massinen
28 heinäkuun, 2004

Viikkokurkistus: FIN5 suunnistusta kotikylässä, Hannu Petäys

Kirjoitan viikoittain katsauksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kirjoitan myös viikon henkilöstä.FIN5 suunnistusta kotikylässä
Tämä viikko menee lomailun ja suunnistuksen merkeissä kotikylässäni Laukkoskella.
Tämän vuoden FIN5 suunnistusviikko järjestetään kahden ensimmäisen päivän osalta Pornaisten Laukkosken Isoniityllä. Kilpailupaikalle on kotoa matkaa neljä kilometriä. Maanantaina menimmekin pojanpoikani Joonaksen kanssa kisaan polkupyörillä.
Rastiviikko on suuri tapahtuma. Kilpasarjoissa on yli 4000 osanottajaa 23 eri maasta. Lisäksi päivittäin on kuntosuunnistajia niin, että suunnistajien määrä on lähes 5000. Kaikkiaan kilpailupaikalla on ihmisiä arvioiden mukaan noin 10 000 eli kaksinkertaisesti koko Pornaisten asukasmäärä. Isonniityn peltoaukealle on kilpailukeskukseen kohonnut pieni kaupunki palvelemaan kilpailijoita ja yleisöä.
Nuorimmat suunnistajat ovat alle 9-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita. Kaikille riittää sarjoja ja kilpakumppaneita. Kuntoilijoiden ohella mukana on myös suuri joukko huippusuunnistajia. Suunnistus on todella kaiken ikäisten ja koko perheen laji.
Joonaksen kanssa kävimme jo kuukauden alussa toisella suurella rastiviikolla, Kainuun Rastiviikolla, Suomussalmella ja nyt jatkamme kotimaisemissa kuntoilua ja lomanviettoa.
Joonas kilpailee sarjassa H12TR eli alle 12-vuotiaiden sarjassa, jossa apuna on tukireitti. Itse kilpailen sarjassa H55B eli yli 55-vuotiaiden sarjassa, jossa rata pitäisi olla suunnistuksellisesti hieman helpompi kuin vastaavassa A-sarjassa.
Maanantaina Joonas oli 13. kaikkiaan 46 osanottajan joukossa. Tiistaina meni huonommin ja sijoitus oli 38. ja kahden päivän yhteistuloksissa sija on 37. Myös minulta toinen päivä meni huonommin .Maanantaina olin 15., kun osanottajia oli 34, mutta tiistaina vasta 28. ja yhteistuloksissa tipuin sijalle 20.
Tiistaina lähtömme oli molemmilla kilpailijajoukon alkupäässä suoraan kaatosateen jälkeiseen märkään metsään. Myöhemmin lähteneillä oli helpommat olosuhteet niin rasituksen kuin suunnistuksenkin kannalta.
Keskiviikon välipäivän jälkeen on edessä vielä kolme osakilpailua naapurikunnan Sipoon Hindsbyssä. Lauantaina selviää sitten, mikä on viikon loppusijoitus. Edellytyksenä on tietysti, että joka päivä rastit löytyvät eikä suoritusta muutenkaan hylätä.
Suunnistus on mielenkiintoinen laji juuri ehkä siksi, että se on riittävän vaikea ja haastava.
Pelkällä kovalla fyysisellä kunnolla ei suunnistuksessa pärjää lainkaan, vaan suunnistustaito on yhtä tarkeää. Toisaalta ilman hyvää kuntoa ei ole mitään mahdollisuutta pärjätä kilpailuissa. Ruumiillisessa kunnossa omat rajansa löytää melko nopeasti, mutta suunnistustaitoa voi kehittää aina vain paremmaksi. Kilpailuissa pärjätäkseen pitää sekä fyysisen suorituksen että suunnistustaidon sattua kohdalleen.
Vaikka olen harrastanut suunnistusta kohta jo kymmenen vuotta, niin virheitä tulee joka kilpailussa. Suunnistuksen haaste on ollut niin kiehtova, että siitä on tullut kesäinen päälajini ja kuntoilumuotoni. Tänäkin kesänä olen kilpaillut kuntorasteilla ja muissa kilpailuissa jo yli 20 kertaa. Myös Joonas, joka on urheilussa monipuolisesti lahjakas, on saanut suunnistuskärpäsen piston. Lapsia suunnistuksessa vetää puoleensa löytämisen ilo, metsän jännittävä maailma ja luonnossa liikkuminen. Suunnistuksen suosiosta kertoo jotain se, että lasten sarjoissa on rastiviikolla yli 900 kilpailijaa.
Viikon henkilö – Hannu Petäys
Hannu Petäys on pornaislainen suunnistaja. Häneen olen parhaiten tutustunut Pornaisten kunnallispolitiikassa, jossa hän toimii mm kunnanhallituksen jäsenenä .Muutoinkin hän on Pornaisten kokoomuksen kantavia voimia.
Ammatiltaan Hannu Petäys on lentokonemekaanikko. Suunnistuksen lisäksi hän kuntoilee hiihtämällä ja olemme usein kohdanneet talvisella Pornaisten kuntoradalla.
Tähän mennessä Fin5 rastiviikolla olen ollut molempina päivinä nopeampi kuin samassa sarjassa kilpaileva Petäys. Tosin emme ole kumpikaan menestyneet kotikentällä erityisen hyvin. Suunnistuksessa Petäys edustaa vantaalaista Pihkaniskat-seuraa ja minä Järvenpään Paloa. Vaikka Pornaisissa on aktiivisia urheiluseuroja, ei suunnistus kuulu niiden lajivalikoimiin.
Kunnallispolitiikassa Petäyksen puolueella – kokoomuksella – on Pornaisissa valtuustossa 4 paikkaa, keskustalla 11, sdp:llä 9, sitoutumattomilla 2 ja lisäksi on 1 vihreä valtuutettu, joka kuuluu kymmenentenä jäsenenä sdp:n kanssa yhteiseen valtuustoryhmään.
Ensi syksynä on myös kunnalliselämässä kilpailua ja ehdokkailla jännitystä, kun lokakuussa äänestetään valtuusto seuraavaksi neljäksi vuodeksi Pornaisiin ja kaikkiin Suomen runsaaseen 400 kuntaan.
Risto Kuisma