Viikkokurkistus: Eväät levällään? Erkki Tuomioja

Vappupuhe Karkkilassa
1 toukokuun, 2003
Päihteet ovat koko yhteiskunnan ongelma
13 toukokuun, 2003

Viikkokurkistus: Eväät levällään? Erkki Tuomioja

Kirjoitan viikoittain välähdyksen jostain ajankohtaisesta tai henkilökohtaisesta asiasta tai asioista. Tässä neljäs kurkistus.Eväät levällään?
Suomen EU-politiikan linja on näyttäytynyt vaalien jälkeen linjattomuutena. Julkisuudessa on näkynyt SDP:n puheenjohtajan, eduskunnan puhemies Paavo Lipposen linja, ulkoministeri Erkki Tuomiojan linja sekä eri ministereiden keskenään erilaiset kannanotot. Eduskunnan konventtiedustajilla, Kimmo Kiljusella ja kumppaneilla, on myös ollut oma yksityinen linjansa tai useampikin linja. Hallituksen, eduskunnan ja Suomen kanta EU:n uudistamiseen on näyttänyt olevan ”levällään kuin Jokisen eväät”.
Eduskunnan suuri valiokunta kävi asiasta keskustelun keskiviikkona. Keskustelu, johon osallistuin, paljasti hajanaisuuden.
Ensi viikolla pääministeri antaa eduskunnalle ilmoituksen EU:n tulevaisuudesta. Ilmoituksesta keskustellaan eduskunnan täysistunnossa.
Vanhaa höpötystä?
Hajanaisuuden syyksi on ilmoitettu eduskuntavaalit ja hallitusvaihdos. Osa totuudesta johtuu tästä päätöksenteon välitilan aiheuttamasta katkoksesta.
EU:n tulevaisuusnäkymien osalta on myös todellisia erimielisyyksiä. Erityisesti niitä on puolustuspolitiikan osalta. Syynä tähän on osittain se, ettei avointa keskustelua Suomen turvallisuudesta ole käyty. On vain höpisty vanhaa kulunutta liturgiaa liittoutumattomuudesta. Todellisuudessa Suomi ei ole eikä ole ollut liittoutumaton sen jälkeen kun liityimme Euroopan Unionin jäseneksi.
Myös avoin, rehellinen keskustelu Natosta ja Suomen suhteesta Natoon, on meiltä puuttunut. Vaikka Suomen poliittinen ilmasto on vapautunut sitten Neuvostoliiton-, YYA-sopimuksen- ja kylmän sodan päivien, ei tämä vapautuminen ole ulottunut kuin osittain ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Siellä on edelleen osittain valttia vanhan pölyttyneen liturgian toistelu. Tuo vanhanmuotoinen Nato-keskustelu, ei vastaa tämän päivän tosiasioita. Itsesensuuri ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ei enää ole tarpeellista, vaan päinvastoin se on vahingollista.
Hallituksen linja?
Hallitus on istunut kohta jo kuukauden. Pääministeri ei ole käyttänyt vielä yhtään painavaa puheenvuoroa. Mikä on hänen ja samalla koko hallituksen linja maan sisäisissä asioissa, EU-kysymyksissä ja maailmanpolitiikassa, on vielä auki. Hallitusohjelma ei ole tältä osin riittävä vastaus.
Viikon henkilö
Valotan jokaisessa viikkokurkistuksessa omia käsityksiäni jostakin politiikan henkilöstä. Nyt vuorossa on ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Poliittiset tiemme kohtasivat Erkki Tuomiojan kanssa yli 30 vuotta sitten; 1970-luvun alussa. Toimimme molemmat silloisessa EI-EEC liikkeessä. Olin järjestämässä mm Kouvolaan, jossa silloin asuin, näyttävää EEC:n vastaista mielenosoitusta. Pääpuhujana tapahtumassa oli silloinen nuori kansanedustaja Erkki Tuomioja, joka tuli tilaisuuteen Ladallaan Helsingistä. Paikalla oli myös nykyinen EU-komissaari Erkki Liikanen; silloin niin ikään nuori, mikkeliläinen kansanedustaja.
Muutettuani 1970-luvun puolivälissä Helsinkiin, olin mukana Tuomiojan tukiryhmässä. Samoin vuonna 1991, kun Tuomioja pyrki takaisin eduskuntaan kaupunginjohtajavuosien jälkeen, olin, äsken Sarsiin traagisesti menehtyneen Pekka Aron pyynnöstä, mukana Tuomiojan vaalityöryhmässä.
Yhteinen juoksuharrastus on ollut yhdistävä tekijä 1990-luvun alusta lähtien. Yhteisissä hölkissä olemme joskus käyneet pientä kilpailua. Erkki on ollut useimmin nopeampi, mutta ainakin kerran Länsiväylä-juoksussa hän jäi jälkeen.
Vuosien varrella olen tukenut Tuomiojaa SDP:n johtoon useammankin kerran. Tosin viime kesänä kannatin Paavo Lipposta.
Erkki Tuomioja on erittäin älykäs. Hän lukee valtavasti, joka näkyy laajassa yleissivistyksessä. Hänellä on taipumusta askeettisiin piirteisiin. Eräs tuttu sanoi äskettäin hänestä, että Tuomioja ei ole päässyt vieläkään irti polvihousuista. Tietojensa puolesta Tuomioja on pätevä lähes mihin tahansa poliittiseen tehtävään. Vaikka hänellä on myös pelimiehen taitoja, niin suurimmat puutteet hänellä on sosiaalisissa taidoissa. Tosin itselläni nämä puutteet ovat vielä suuremmat.
Olemme Erkin kanssa samanikäisiä. Mahdotonta ei ole, että Erkki Tuomioja on SDP:n seuraava puheenjohtaja ja ehkä myös seuraava pääministeri.
Risto Kuisma