Viikkokurkistus: DigiTV-päätös on purettava, Martin Saarikangas

Viikkokurkistus: Vaalityötä, Lasse Lehtinen
24 tammikuun, 2007
Viikkokurkistus: Missä avoimuus Venäjän politiikassa? Teuvo Kinnunen
7 helmikuun, 2007

Viikkokurkistus: DigiTV-päätös on purettava, Martin Saarikangas

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen. Kerron myös viikon henkilöstä.DigiTV-päätös on purettava
Nykyiset analogiset televisiolähetykset loppuvat ensi kesänä. Jos haluaa edelleen katsoa televisiota, pitää ostaa digiboksi tai sellainen televisio, joka voi ottaa vastaan digilähetyksiä. Digitelevisiot ovat Suomessa kalliita ja valikoima pieni. Meillä valittiin järjestelmä, jossa on 28 kanavaa. Tämä oli virhe, sillä suuretkin maat tyytyvät pienempiin määriin. Perusteena ratkaisulle käytettiin mahdollisuutta vuorovaikutteiseen televisioon. Nyt tuosta interaktiivisuudesta ei edes puhuta. Epärealistisista hankkeista on luovuttu.
Vääristä valinnoista kuluttajat joutuvat maksamaan kalliin hinnan. Suomessa on kielletty ns. keskusboksit. Kielto pakottaa ostamaan jokaista televisiota varten erillisen boksin. Boksit ovat kallis ja hankala vaihtoehto. Kun perheissä on yleisesti useita televisioita, joudutaan ostamaan useita bokseja. Ensimmäiset digiboksit olivat puolivalmiita eikä niistä näy Ylen ohjelmien tekstitystä. Itselläni on vuosia sitten hankittu Nokian digiboksi, joka kelvoton.
DigiTv ei ole tuonut sellaisia hyötyjä, että kansalaiset olisivat siihen vapaaehtoisesti siirtyneet. Nyt sitä yritetään pakolla sulkemalla analoginen verkko, joka nyt toimii digiverkon rinnalla. Rinnakkaisverkkoa on jatkettava ohi ensi kesän. Samalla on ratkaistava digiverkon kattavuusongelmat. DigiTV-päätös on ollut suurin virhe, mitä viestinnän suhteen on viimevuosina liikenneministeriössä tehty.
Viikon henkilö – Martin Saarikangas
Olen tutustunut viimeisenä neljänä vuotena paremmin Martin
Saarikankaaseen, vaikka jo ennen hänen kansanedustajavuosiaan tunsin vuorineuvos Saarikankaan. Martin on hyvä seuramies: jutut ja huumori ovat hyvää ja ne eivät lopu. Hän on elänyt sellaisen pitkän elämän, josta on kertynyt juttua ja mielenkiintoista kertomista.
Saarikankaaseen olen erityisesti tutustunut, koska olemme molemmat Pohjoismaiden Neuvoston jäseniä. Yhteisiä kokousmatkoja on kertynyt kymmeniä. Martinilla on takanaan legendaarinen ura telakkamiehenä. Takavuosina hänestä oltiin tekemässä ehdokasta, mihin tahansa korkeaan tehtävään. Kansanedustajaksi hänet valittiin, mutta kokoomuksen johtajakilvassa menestys oli huono. Takavuosina hän oli myös urheilun keskusjärjestön, SLU:n puheenjohtajana. Muutos teollisuusjohtajasta ensimmäisen kauden kansanedustajaksi ei ole ollut välttämättä helppo.
Juuri 70 vuotta täyttänyt Martin ei ikäänsä salaa. Hän tähtää myös uuteen eduskuntakauteen maaliskuun vaaleissa. Tähtäimessä ovat myös ministerintehtävät, kuten lähes kaikilla edustajilla.
Risto Kuisma