Viikkokurkistus: Daavid vastaan Goljat, Kimmo Sasi

Viikkokurkistus: Kuka vastaa valtionyhtiöistä? Sulo Maanonen
23 helmikuun, 2005
Viikkokurkistus: Lapin taikaa, Katri Komi
9 maaliskuun, 2005

Viikkokurkistus: Daavid vastaan Goljat, Kimmo Sasi

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Daavid vastaan Goljat
Israelin taistelua arabimaailmaa vastaan voi hyvin kuvata vanhalla vertauksella Daavidin taistelulla Goljatia vastaan. Pienellä, väestöltään Suomen kokoluokkaa olevalla, Israelin tasavallalla on vastassa suuret ja rikkaat arabivaltiot. Israelin kamppailua olemassaolostaan voi verrata myös Suomen Talvisotaan, jossa meillä oli vastassa ylivoimainen vihollinen ja kysymys oli valtion olemassaolosta.
Tunnen sympatiaa Israelia kohtaan. Minulla on joku kummallinen alitajuinen vietti olla heikomman ja vähemmistössä olevan puolella. Samalla tavoin kun olen toiminut Israelin ystävänä, puolustin 1980-luvulla Etelä-Afrikan sorrettuja mustia apartheidiä vastaan. Olen tuntenut myös myötätuntoa Viroa kohtaan jo 1970-luvulta alkaen.
Eduskunnassa olen toiminut Israelin ystävyysryhmässä koko kymmenvuotisen urani ajan. Viime viikolla vierailin ystävyysryhmän valtuuskunnassa Israelissa. Olimme Israelin parlamentin, Knessetin, vieraina. Vierailu oli tiivis. Viikon ohjelma oli mahdutettu kahteen kokonaiseen ja kahteen puolikkaaseen päivään.
Tutustuimme Gazan alueella konkreettisesti siihen mitä terrori ja sen uhka on. Vierailimme Shederotin kaupungissa, jonne on ammuttu palestiinalaisalueelta alkeellisia, muutaman kilometrin kantomatkan omaavia Sam-ohjuksia. Kaupungintalon kokoushuoneen seinällä oli kuva yhdeksästä asukkaasta, jotka olivat saaneet surmansa sattumanvaraisessa ohjusiskussa.
Tutustuimme Israelin rakentamaan turva-aitaan sekä Gazan-alueella että myös pohjoisessa Kalkylian-alueella. Oppaana olivat Israelin puolustusvoimien upseerit.
Israelin turvallisuustilanteesta keskustelimme myös Suomen Tel Avivin suurlähetystössä ja Israelin ulkoministeriössä. Meillä oli myös puolentoista tunnin tapaaminen ja keskustelu Israelin turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajan kanssa.
Edellisen kerran kävin Israelissa marraskuussa 1998. Nyt ilmapiiri oli paljon synkempi. Vuonna 1998 Israelissa tilanne nähtiin valoisana. Turismi oli silloin voimakkaassa kasvussa ja myös rauhantoiveet korkealla. Vuonna 2000 alkanut palestiinalaisten intifada on muuttanut tilanteen täysin. Turismi on lähes loppunut.
Pientä toivoa on tuonut palestiinalaisten johdon vaihtuminen ja sen seurauksena sovittu tulitauko. Tosin heti Tel Avivista lähtömme jälkeen taas räjähti ja täysin sivullisia kuoli ja loukkaantui kymmeniä.
Olimme kolme yötä hotellissa Jerusalemissa. Joka aamu kello 6.00 läksin hämärässä juoksulenkille Jerusalemin kaduille eikä minua pelottanut tippaakaan.
Ihmettelen yhä enemmän sitä yksipuolista asennetta millä Suomessa ja EU:ssa suhtaudutaan Israeliin. Niin tiedotusvälineet kuin poliitikot antavat väärän kuvan Israelin toiminnasta suhteessa palestiinalaisiin. Israel on alueen ainoa demokraattinen valtio. Yhteiskunta ja koko elämä on hyvin eurooppalaista. Maassa on myös vahva ammattiyhdistysliike, Histadrat, joka vastaa meidän SAK:ta. Israelin erikoisuus on myös ainutlaatuinen kibbutsiliike. Tämä osuuskuntaa muistuttava työ-, elin- ja elämäntapayhteisö on kiinnostanut minua suuresti. Tälläkin matkalla vierailimme eräässä kibbutsissa lähellä Gazan-aluetta.
Sosialidemokraattisia tunnettuja Israelin ystäviä on Arvo Salo ja oli K. A. Fagerholm. Fagerholmilla on Israelissa hänelle nimetty istutettu puistometsä.
Viikon henkilö – Kimmo Sasi
Olen tuntenut Kimmo Sasin jo 1970-luvulta alkaen jolloin molemmat opiskelimme Helsingin Yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Sasi opiskeli samaan aikaan myös ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa. Oikeustieteen kandidaatiksi hän valmistui 1974 ja diplomiekonomiksi 1975. Lisäksi hänellä on oppiarvo amerikkalaisesta Columbian Yliopistosta vuodelta 1978. Oma lakiasiaintoimisto Sasilla on ollut Tampereella vuodesta 1982 alkaen.
Kansanedustajana Sasi on ollut vuodesta 1983 alkaen eli yli 20 vuotta. Viime vuosikymmenen alussa hän oli Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Pitkä ura on tuonut myös suuren joukon eduskunnan tehtäviä.
Tällä hetkellä Kimmo Sasi on perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Hänellä on myös ministerikokemusta. Auran erottua 1999 Sasista tuli Lipposen I hallituksen loppukaudeksi liikenneministeri. Lipposen II hallituksessa Sasi oli ulkomaankauppaministeri 1999-2002 ja sitten Olli-Pekka Heinosen erottua 2002 loppukauden jälleen liikenneministeri.
Kimmo Sasi on osaava, josta todistuksena on kolme akateemista tutkintoa. Hän on myös nopea ja älykäs. Hän myös ärsyttää monia terävyydellään. Samoin nopealiikkeisyys herättää suuttumusta. Sasilla on politiikassa ystäviä. mutta myös vihollisia. Olimme äskettäin samalla Israelin matkalla. Keskenämme meillä on ollut asialliset keskustelusuhteet.
Risto Kuisma