Viikkokurkistus: Arkea, Tuija Brax

Maakunnallisessa miesten illassa, Laukaassa,Arjen usko – mistä saan voimaa arjessa selviämiseen?
2 syyskuun, 2005
Viikkokurkistus: Ministerivaihdoksia, Susanna Huovinen
14 syyskuun, 2005

Viikkokurkistus: Arkea, Tuija Brax

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Arkea
Normaalit päivittäiset ja viikoittaiset rutiinit pyörähtivät käyntiin, kun eduskunnan syysistuntokausi alkoi tällä viikolla. Tästä eteenpäin kalenteri on täynnä merkintöjä, joihin en ole itse voinut vaikuttaa. Teoriassa voin päättää osallistunko, vai olenko pois. Käytännössä osallistuminen on pakollista eduskunnan täysistuntoihin, valiokuntiin, ryhmäkokouksiin ja moniin muihin eduskuntatyöhön kuuluviin tilaisuuksiin. Nämä merkinnät täyttävät tavallisesti kalenterin tiistaista perjantaihin. Näiden pakollisten kokousten lisäksi on joka päivä paljon tapahtumia ja kokouksia, joihin olisi hyödyllistä osallistua. Tällaisia tilaisuuksia on monesti päällekkäin, tai päällekkäin eduskunnan pakollisten kokousten kanssa. Niihin on yritettävä osallistua, jos aikaa riittää.
Menoja on paljon muitakin. Olen kunnanvaltuuston jäsen, kirkkoneuvoston jäsen, Laukkosken Työväenyhdistyksen puheenjohtaja, Karjalan Liiton varapuheenjohtaja, Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen lakimiesjäsen ja niin edelleen. Kokouksia ja muita tapahtumia riittää, ei vain päivälle, vaan myös kaikkiin arki-iltoihin ja viikonloppuihin.
Pelkkä kokouksissa ja muissa tilaisuuksissa istuminen ei riitä. Asioita on valmisteltava, on hoidettava sähköpostia ja muuta postia, kirjoitettava, luettava, puhuttava, soitettava, vastattava ja niin edelleen. Tätä kurkistustakin kirjoitan eräässä valiokunnan kokouksessa samalla, kun kuuntelen ministerin selvitystä. Kaiken rutiinin keskellä olisi tärkeää tai paremminkin välttämätöntä varata aikaa ajattelulle ja työn suunnittelulle. Käytännössä tähän on löytynyt lähinnä aikaa työmatkoilla, joihin menee pari tuntia päivässä. Tavallisesti, kun illalla pääsee kotiin, on niin väsynyt, ettei jaksa enää tehdä mitään. Kaikki tärkeät työt teen aamulla aikaisin, kun on levännyt ja virkeä olo. Lenkit ja muun kuntoilun teen myös yleensä aamulla ennen eduskuntaan lähtöä.
Usein olen miettinyt, että vakituisia menoja ja kokouksia pitäisi vähentää. Käytännössä on kuitenkin käynyt päinvastoin. Tehtävät, kokoukset ja menot ovat lisääntyneet.
Liiat rutiinitehtävät eivät ole vain kalenteriongelma, vaan liian suuri työmäärä laskee väistämättä työn laatua. Väsyneenä ei kykene samaan kuin virkeänä. Tavallisesti olen joulu- ja kesätauon aikana purkanut työruuhkaa, jota kerääntyy istuntokaudella. Nyt en saanut edes näitä kaikkia rästitöitä tehtyä, vaikka en kesän aikana matkustellut, vaan pysyin lähes kokonaan kotona tai kesämökillä. Tosin aikaa vei Laukkosken Työväenyhdistyksen historia.
Perjantaina kävin puhumassa Laukaan Peurangassa maakunnallisessa miesten illassa. Aiheena oli ”arjen usko” ja paikalla tässä kuuden seurakunnan tilaisuudessa oli 1500 miestä. Tilaisuus oli rohkaiseva.
Vaikka kansanedustajan työ ja kaikki siihen liittyvä rasittaa ajoittain yli voimavarojen, on työ haastavaa, arvokasta ja ajoittain myös palkitsevaa. Myös tuollaiset tilaisuudet kuin Laukaassa miesten ilta ovat osa kansanedustajan työtä.
Viikon henkilö – Tuija Brax
Kun eduskuntatyö osaltani alkoi maaliskuussa 1995, olin ensimmäisen työpäivän aamuna Aamu-TV:ssä keskustelemassa ja väittelemässä Tuija Braxin kanssa uuden eduskunnan tärkeimmistä tehtävistä. Myös Braxille se oli ensimmäinen työpäivä kansanedustajana. Tosin hän oli ollut sitä ennen vuosia töissä eduskunnassa Vihreiden eduskuntaryhmän työntekijänä.
En juuri ennen eduskunta-aikaa Tuija Braxia tuntenut. Eduskunnassa olen häneen tutustunut mm Suuren valiokunnan ja Pohjoismaiden Neuvoston työssä.
Urheilu- ja kuntoiluympyröissä niin eduskunnassa kuin muuallakin olen hänet usein kohdannut. Meitä yhdistää paitsi yhteiset edustajavuodet myös sama juristin koulutus.
Tuija Brax on alun perin Kuusamon Karvosia. Hänellä on mies ja kaksi poikaa, joista nuorempi syntyi eduskuntavuosina.
Tuija Brax on toiminut sekä vihreän eduskuntaryhmän (1995) että Vihreän Liiton (1995-97) puheenjohtajana. Nyt hän on eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja. Olin tämän kauden alussa vähän aikaa myös lakivaliokunnan jäsen.
Tuija Brax on myös helsinkiläinen kunnallispoliitikko. Hänellä on myös lukuisia luottamustehtäviä urheilujärjestöissä mm SLU:n hallituksen jäsenyys.
Poliitikkona Brax pyrkii olemaan asialinjalla, vaikka joskus innostuu teräviin kärjistyksiin. Poliittisilta mielipiteiltään samansisältöisiä kansanedustajia löytyy myös sos.dem.-eduskuntaryhmästä. Tässä suhteessa Brax ei ole mikään poikkeus vihreiden ryhmässä. Vihreiden pyrkimys yleispuolueeksi on johtanut heidät hyvin lähelle SDP:n poliittista linjaa.
Risto Kuisma