Viikkokurkistus: Äänestys alkoi, Simo Zitting

Viikkokurkistus: Vaalikuumetta, Aki Mäenpää
2 maaliskuun, 2007
Viikkokurkistus: Vaaliautossa mietittyä, Kimmo Savaste
14 maaliskuun, 2007

Viikkokurkistus: Äänestys alkoi, Simo Zitting

Äänestys alkoiTänään alkoi ennakkoäänestys. Lehdet ovat vaalimainoksia tulvillaan. Tuija kertoi, että samoin olivat eilen kaupallisten televisioiden ohjelmat. TV-mainoksia minulla ei ole nyt, kuten ei aikaisemminkaan. TV-mainonta on kallista ja siihen ei ole ollut ylimääräistä rahaa. Olen ajatellut saavani paremman vastineen lehti-, juliste-, esite- ja muulla perinteisellä mainonnalla ja vaalityöllä.
Vaalikamppailu on jotenkin tuntunut alkuvaiheessa laimealta ja vaisulta. SAK:n suunnitellusta mainonnasta syntynyt kohu muutti kuitenkin vaalien luonnetta. Nyt keskustellaan mainoksista. Mitä ja ketä tämä keskustelu palvelee, on sitten eri asia. On sanottu, ettei vaaleja voi voittaa mainoksilla , mutta sen voi niillä hävitä. SDP:n kannalta viimeisin gallup oli huono. Sen mukaan vaalityö ja mainonta ei ole lisännyt kannatusta, vaan alentanut sitä. Tietenkin muiden puolueiden kampanja vaikuttaa myös SDP:n lukemiin. Ainakin hetkeksi vaalijännitys kasvaa. Kaikki on kuitenkin puolueiden voimasuhteiden kannalta auki. Odotetaan seuraavaa tutkimusta ja ennustetta siihen, mihin suuntaan kannatuskehitys on menossa.
Oma vaalityö on ollut ennätysmäisen tiivistä. Urakka on ollut ehkä ajoittain ylimitoitettu. Vanha perisyntini; ahneus työlle, on pilkahtanut esiin. Työtä on toisaalta tehtävä, ettei tarvitse myöhemmin jossitella tekemättömiä töitä. Vaalituloksen selviämiseen on enää – tai vielä – kymmenen yötä. Tärkeintä on saada ihmiset uurnille ja tekemään järkevä ratkaisu. Vaalit eivät ole viihdettä, vaan vakava asia suomalaiselle yhteiskunnalle. Toivottavasti tapaus Halme ym. kertovat mihin viihdeäänestys johtaa.
Viikon henkilö – Simo Zitting
Tutustuin 50 vuotta täyttävään Simo Zittingiin 1989, kun hän aloitti SAK:n lakimiehenä. Itse olin silloin paitsi SAK:n hallituksen jäsen niin myös SAK:n oikeudellisen valiokunnan puheenjohtaja. Vuonna 1993 Simo siirtyi Merimies-Unionin lakimieheksi. Silloin kanssakäyminen tiivistyi. Unionin puheenjohtaja Zittingistä tuli vuonna 2000, kun edeltäjä Per-Erik Nelin vetäytyi eläkkeelle.
Kansanedustaja vuosina olen ollut melko paljon yhteydessä Unionin ja sen johdon kanssa. Merenkulun ongelmat ovat tulleet myös eduskuntaan. Niistä on usein keskusteltu myös SDP:n liikennepoliittisessa työryhmässä, jonka puheenjohtaja ja jäsen olen – eduskunnan liikennevaliokunnan sos.dem. vastaavan tehtävän ohella – ollut pitkään.
Simo ei ole samanlainen värikäs johtaja kuin edeltäjistään esimerkiksi Niilo Wälläri tai Reijo Anttila. Hän hoitaa merimiesten etuja ja johtaa Unionia omalla hiljaisemmalla tyylillään.
Risto Kuisma