Vapaa-ajan asukkaana Kaakonkulmassa

Eduskuntavaalien tärkeitä kysymyksiä; ensimmäinen kymmenen kohtaa
11 helmikuun, 2019
Eläkeindeksejä on parannettava
26 helmikuun, 2019

Vapaa-ajan asukkaana Kaakonkulmassa

Ostimme syksyllä 1982 mökin Virolahden Pyterlahdesta, Hevonniemestä. Merelle oli päästävä. Sitä ennen mökkeilimme appivanhempien mökillä Jaalassa. Kalastus ja hyvät kalavedet veivät Virolahdelle. Hirsimökkimme oli  silloin juuri valmistunut . Vuosien varrella olemme laajentaneet mökkiä ja sen varusteita moneen kertaa. Nyt ”mökkimme” on jo kakkosasunto:  kooltaan, varusteiltaan ja mukavuudeltaan omakotitalo.

Viime vuosina olemme olleet puolet ja enemmänkin ajasta Virolahdella. Vaimoni Tuija pääsi eläkkeelle 60- vuotiaana ja hän on ihastunut Virolahden elämään; mereen , lintuihin, upeaan maisemaan Rautalanselän yli. Kun neljä vuotta sitten muutimme pääkaupunkiseudulta takaisin Kouvolaan, matka Virolahdelle lyheni merkittävästi. Tosin Kouvola – Kotka tie on surkea ja vaarallinen. Pääkaupunkiseudulta on nyt hieno moottoritie rajalle asti; sitä olisi tarvittu jo aiempien vuosikymmenien ruuhkissa.

Moni asia on parantunut vuosien varrella Kaakonkulmalla: Virolahdella ja Miehikkälässä; mutta jotkut asiat ovat heikentyneet. Virolahden asukasluku on laskenut yli 5000 asukkaasta reiluun 3000 tuhanteen; sama kehitys on ollut Miehikkälässä. Palvelut ovat vähentyneet; aiemmin Virojoelta löytyi lähes kaikki palvelut; niin julkiset kuin kaupalliset. Nyt on palvelut haettava usein muualta. S-Market ja Kuntsi palvelevat vielä hyvin.

Miehikkälä on osa entistä Virolahtea; Miehikkälässä käymme usein; jopa pari kertaa päivässä. Motocrossrata ja Ratevan kuntosali ja uimahalli vetävät. Olin pieneltä osin myös puuhaamassa Miehikkälän hienoa, kenties Suomen hienointa, motocrossrataa. Viime vuosina olen ollut radan ahkerin ajaja. Kilpailen motocrosssissa Miehikkälän Moottorikerhon lisenssillä.

Valtakunnan raja on uhka ja mahdollisuus Kaakonkulmalle. Vuosikymmenien varrella on ollut paljon hankkeita, jotka eivät ole toteutuneet. Vaalimaa on viime vuosina ollut apea. Keskenjääneitä kauppakeskuksen perustuksia, suuri suunnitelmia, jotka eivät ole toteutuneet. Nyt uusi Zsar Outlet toivottavasti menestyy eikä jää ”joutsenen lennoksi”.

Kaikki muistamme valtavat rekkaruuhkat; nyt on hieno moottoritie Turusta – Vaalimaalla, mutta moottorite on melkein autio. Rajaliikenne ja kaupalliset palvelut ovat siirtyneet viime vuosina huomattavasti Lappeenrantaan. Lappeenrantaan on Venäjältä hyvät yhteydet ja rajalta tullaan heti suureen kaupunkiin.

Kun olin aiemmin kansanedustajana, huomioin myös Kaakonkulman asiat eduskuntatyössäni. Kävin mm usean kerran tutustumassa  liikennevaliokunnan jäsenenä  rajaliikenteen ongelmiin. Jos tulen huhtikuun vaaleissa valituksi kansaedustajaksi , en tietenkään unohda Kaakonkulman asioita.

Aiempina vuosikymmeninä kunnanjohto piti nykyistö huomattavan tiiviimpää yhteyttä Virolahden vapaa-ajan asukkaisiin. Kannattaisi tiivistää kanssakäymistä; ”mökkiläisissä” on paljon vaikutusvaltaista joukkoa.

Omassa kylässäni Pyterlahdessa on hyvää kylätoimintaa; samoin Klamilassa ja nyt näyttää myös Virojoen kyläyhdistys heränneen ja kaunistaneen Virojoen taajamaa.

Risto Kuisma, Vapaa-ajanasukas; Kakkosasunto Virolahdella