Tilaisuus: Karjalaista juhlaa

Kokkolan AA:n 55-vuotisjuhlassa / AA:n Kevätpäivillä
17 huhtikuun, 2010
Kurkistus: Politiikkaa: Energiapaketista ja Kreikka huijauksesta
14 toukokuun, 2010

Tilaisuus: Karjalaista juhlaa

Karjalaista juhlaaViime viikolla Karjalan Liitto juhli 70 toimintavuotta. Juhlaseminaari oli poikkeuksellisen arvokas. Tasavallan presidentti Tarja Halonen piti juhlapuheen ja pääministeri Matti Vanhanen esitti Valtioneuvoston tervehdyksen. Hyvin harvoin presidentti ja pääministeri puhuivat samassa tilaisuudessa. Vaikka oli arkiaamu oli Karjalatalon juhlasalissa seminaariväkeä lähes 400; sali täynnä. Osanottajat olivat pääosin Karjalan Liiton aktiiveja ympäri Suomea. Itse juhlaseminaari oli myös onnistunut.
Epävirallisessa ohjelmassa join piirakkakahvit aamulla pääministerin kanssa. Vanhaselle liiton johto ojensi Pro Carelia ansiomerkin. Vanhanen juuret ovat menetetyssä Karjalassa; Vuoksenrannassa. Hän on ollut myös Karjalan Liiton liittovaltuuston jäsen ja on myös pääministeriaikana ollut jäsenenä Vuoksenranta-seuran hallituksessa. Aamupäivällä minulla ja muulla liiton johdolla oli toinenkin harvinainen kahvihetki. Presidentti Halonen viihtyi hyvin piirakkakahvilla.
Juhlapäivään kuului digitaalisen valokuvanäyttelyn avaaminen, onnittelujen vastaanottoa, Helsingin kaupungin vastaanotto ja illalla juhlagaala. Gaalassa vastaanotin minulle myönnetyn liiton kultaisen ansiomerkin.
Jo edellisenä päivänä julkistettiin liiton historiakirja: ”Karjalasta on kysymys – Karjalan Liitto 1940 – 2010”. Olin yksi teoksen kirjoittajista ja liiton historiatoimikunnan puheenjohtaja. Hanke työllisti minua paljon enemmän kuin mihin olin edeltäkäsin varautunut. Tutkin liiton papereita koko kesän 2009 ja oma aikansa meni kirjoitustyöhön, kokouksiin ja käytännön ongelmien selvittelyyn. Ensimmäinen palaute kirjasta on ollut myönteistä.
Juhlapäivän edellä oli myös hallituksen kokous, liittovaltuuston kokous ja erinomainen juhlaillallinen Karjala-talon Viipuri-salissa. Kaikkiaan kaksipäiväinen juhlinta oli niin tiivistä että oli tiistai-iltana olin jo juhlaväsynyt. Juhlat eivät vielä tähän loppuneet. Kesäkuussa Helsingissä pidetään Karjalaiset Laulujuhlat. Sinne odotetaan yli 10 000 juhlijaa ympäri Suomea.
Olen ollut vuodesta 2005 alkaen liiton varapuheenjohtaja. Tehtävä on työllistänyt melkoisesti. Varapuheenjohtajana olen vetänyt paitsi historiahanketta niin myös liiton sääntötyöryhmää. Karjalatalon asiat ja hallinto on myös vienyt aikansa. Lisäksi olen toiminut kiireisen puheenjohtaja Markku Laukkasen sijaisena. Ennen varapuheenjohtajan tehtävää olin kuusi vuotta liittovaltuuston jäsen. Toimin myös pari vuotta Uudenmaan piirin puheenjohtajana. Luottamustehtävien hoito on ollut sukellus karjalaisuuteen.
Risto Kuisma