Tilaisuus: 27.11.2014 Puhe Pirjon ja Pentin tarinatuvassa Rekolassa

Tilaisuus: 8.6.2014 Juhlapuhe Säkkijärvijuhlassa Kouvolassa
8 kesäkuun, 2014
Tilaisuus: 12.2.2015 Puhe Loviisan Eläkkeensaajissa
12 helmikuun, 2015

Tilaisuus: 27.11.2014 Puhe Pirjon ja Pentin tarinatuvassa Rekolassa

Risto Kuisma, Pirjon ja Pentin tarinatuvassa Rekolassa 27.11.2014″Elämänäni tarinaa ?”
Kesällä 1990, runsas 24 vuotta sitten, voimani olivat lopussa.
Painoin yli 130 kiloa. Olin ketjupolttaja. Söin lääkkeitä ahdistukseen, masennukseen jaunettomuuteen. Verenpaineeni temppuili lääkehoidosta huolimatta. Tunsin olevani ruumiillisesti ja henkisesti rapakunnossa. Minulla oli alkoholiongelma.
Hävisin alkukesästä 1990 SAK:n puheenjohtajavaalin ja puhuin kesäkuussa 1990 humalassaSDP:n puoluekokouksessa, jossa olin ehdolla, puolueen puheenjohtajaksi.
Viimeisenä keinona harkitsin silloin, kesällä 24 vuotta sitten, itsemurhaa. Se oli ainoa jäljelläoleva keino jatkaa pakoa; olla pelkuri ja välttää ikävien tosiasioidenkohtaaminen.
Elokuussa 1990, työmatkalla Firenzessä, Italiassa, lohduttomassayksinäisyydessä, nöyrryin.
Myönsin itselleni, että minulla oli niinsuuri ongelma koko elämäni suhteen, että en selviäisi siitäyksin, vaan tarvitsin apua. Tosin en silloin tiennyt onko mitään apuaedes olemassa. Luulin, ettei kenelläkään toisella ihmisellä ole, eikäole ollut, samanlaista ongelmaa, mitä minulla silloin oli.
Selvisin matkalta Suomeen, menin työterveyslääkärin luo, kun en muuta osannut, ja esitin voimakkaan avunpyynnön.
Minut ohjattiin ammattilaisten puheille. Ongelmani sai nimen, puitteet ja polun pois umpikujasta.
Samalla sain kosketuksen AA:n, Nimettömien Alkoholistien, 12-askeleen hengelliseen toipumisohjelmaan. Tuosta elokuun päivästälähtien olen yrittänyt elää tuon 12-askeleen ohjelman mukaan. Ohjelmantärkeimmät osat ovat minulle, ehdottoman raittiuden ohella, rehellisyys ja nöyryys.
Aloitin työurani 1960 13-vuotiaana renkipoikana naapurissa olleessa maalaistalossa Säämingin Kallislahdessa. Jo sitä ennen olin ollut siellä kesät töissä. Olen kahdeksanlapsisen perheen esikoinen. Minulla ei ollut mahdollisuuksia koulunkäyntiin kansakoulua enempää.
Haluja koulunkäyntiin minulla olisi ollut, mutta perheeni elatukseen tarvittiin työpanostani ja palkkaani. Äitini oli ajoittain yksinhuoltaja, jolla oli vaikeuksia elättää suurta perhettä.
Aikuisena, jouduttuani lyhyeksi aikaa työttömäksi, opiskelin vuosina 1967 – 1976yksityisoppilaana Kouvolan Lyseossa ensin keskikoulun ja sitten lukion. Ylioppilaaksi tulin 1973. Juristiksi valmistuin 1976 Helsingin Yliopistosta.
Olen vuodesta 1974 lähtien tehnyt lakimiehen töitä, tosin pääosin muiden tehtävien, kuten ammattiliiton puheenjohtajuuden ja kansanedustajan tehtävän ohella. Koko opiskelun kansakoulun jälkeen suoritin yhdeksässä vuodessa tehdastyön ja lukuisten luottamustoimien ohessa.
Olin vuosina 1969 – 1975 mm työpaikkani luottamusmies,suuren yli 100 -vuotiaan Kouvolan Työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen.
Tulin nuorena, vain 31 vuotiaana, valituksi 1978 suuren ammattiliiton, AKT:n, puheenjohtajaksi. Sitä ennen olin ollut liitossa lakimiehenä neljä vuotta. Luovuin ammattiliiton puheenjohtajuudesta16 vuoden jälkeen 1994; kirjoitin kaksi kirjaa ja tein asianajotehtäviä. Seuraavana vuonna, 1995, minut valittiin eduskuntaan; toimin kansanedustajan 13 vuotta.
Kansanedustajana yritin liikaa, yli voimieni, ”parantaa maailmaa”. Perustin oman puolueen , remonttiryhmän, 1998, jonka seuraavissa 1999 eduskuntavaaleissa nostin eduskuntapuolueeksi. Palasin kuitenkin jo 2001 takaisin SDP:hen, johon olin liittynyt 1969.
Omavoimainen pyrkiminen ylöspäin oli ollut liian ankaraa. Vaadin itseltäni liikaa ja halusin näyttää; syynä lienee osittain lapsuuden köyhyys ja siitä johtunut ympäristön halveksunta. Kun menestyin, kuvittelin liikaa omista voimistani ja kestävyydestäni. Nyttemmin ajattelen, että se johti minut neljäkymmentäkolmevuotiaana umpikujaan.
En raitistunut 24 vuotta sitten siksi, että ”tulin uskoon”, kuten monet julkisuuden henkilöt ovat raitistumisestaan julkisesti kertoneet. Päinvastoin: järjestys oli toinen. Vuosien varrella, kun raittiita vuosia kertyi lisää, myös henkinen ja hengellinen elämäni palautui ja tervehtyi.
Se, mikä AA:n hengellisessä ohjelmassa oli aluksi ärsyttänyt, alkoi vähitellen vetää puoleensa. Ajanmittaan kiinnostuin uskosta ja liityin takaisin kirkkoon. Tätä nykyä olen, tämän vuoden loppuun asti, kotiseurakuntani luottamushenkilö. Olen myös vapaaehtoistyöntekijä mm ehtoollisavustaja. Olen saanut takaisin myös henkisen ja hengellisen terveyden.
Fyysisen terveyden sain takaisin nopeammin. Vuosi kriisistä, juoksin jo ensimmäisen maratonin. Jo sitä ennen olin hiihtänyt Finlandia-hiihdon. Terveen ja raittiin elämäntavan myötä paino oli pudonnut 40 kiloa, tupakka ja lääkkeet olivat jääneet pois.
Vuotta aikaisemmin olin pitänyt itseäni kuolemansairaana. Nyttemmin olen juossut 30 maratonia, hiihtänyt kymmeniä ylipitkiä hiihtoja, kilpaillut suunnistuksessa, souduissa, tullut maaliin Päijänteen Ympäriajossa, ajanut vielä 67- vuotiaana motocrosskisoissa jne.
Uskon, että ihmisessä on kolme puolta; ruumiillinen, henkinen ja hengellinen.
Arjen elämäni, suuren elämänmuutokseni jälkeen raittiina, ei ole ollut vain juhlaa. Vaikka olen yrittänyt elää rehellisesti suhteessa itseeni, lähiympäristööni ja koko yhteiskuntaan, on elämässäni ollut vaikeuksia myös viimeisten 24 vuoden aikana.
En ole aina kestänyt menestystä, vaan olen unohtanut nöyryyden. Raittiutta tai terveyttä nuo omavoimaisuuden hetket eivät ole vieneet, mutta ne ovat saattaneet minut muuten tarpeettomiin vaikeuksiin.
Olen monesti todennut, että kestän paremmin vaikeudet ja vastoinkäymiset kuin menestyksen ja voitot. Menestys on monesti saanut minut unohtamaan omat rajani ja ylipäänsä ihmisen rajatut voimavarat. Luulen, ettei se ole vain minun ongelmani, vaan yleisempi ilmiö.
Oman elämäni päämääräksi on vuosien varrella muotoutunut sanoiksi puettuna ”tyyneys ja mielenrauha”.
Ajattelen, että sen saavutan, kun elän siten kuin kunnon ihmisen tulee elää. Kunnolliseen elämään kuuluu minun osaltani raittius. Siihen kuuluu myös henkinen vapaus ja hengellisyys.
Liikkuminen, kuntoilu ja ruumiillinen työ antaa minulle voimaa ja voimavaroja arkeen. Periaatteena on ollut ”tunti hikeä päivässä”. Tätä elämäntapaa olen nyt elänyt. Kun ruumiillinen kunto on hyvä, niin myös henkinen terveys on hyvä. ”Terve sielu terveessä ruumiissa” ei ole vain kulunut hokema, vaan totista totta. Ihminen tarvitsee ruumiillista ponnistelua.
”Otsasi hiessä sinun on leipäsi syötävä”, ei ole vain kielteinen lause, vaan terveellinen totuus oikein ymmärrettynä.
Kuuntelen paljon klassista musiikkia ja myös hengellistä musiikkia. Usein musiikki auttaa, kun en saa apua lukemalla tai sanoja kuuntelemalla.
Eduskuntavuosina kuuluin eduskunnan Raamatturyhmään. Minulle oli tärkeää joka torstai kokoontunut raamatturyhmän ”viikkopaussi”,jossa keskustelimme alustuspuheenvuoron antamasta virikkeestä. Raamatturyhmä oli avoin kaikille kansanedustajille ja eduskunnan virkailijoille.
Nykyään käyn kirkossa ja luen usein hengellistä kirjallisuutta. Nuorena olin hyvin kiinnostunut aatteellisista, henkisistä ja hengellisistä kysymyksistä. Nuoruuden etsinnässä oli myös kapinaa minulle tuttua kirkkoa ja uskontoa vastaan. Nyt olen palannut lapsuuden tuttuun kristinuskoon.
Olen pyrkinyt auttamaan muita ihmisiä, niin tuttuja kuin tuntemattomia, ja hyvittämään heti ne vahingolliset sanat ja teot, joita olen tehnyt. Olen tehnyt paljon vapaaehtoistyötä sosiaalisissa järjestöissä, erityisesti päihdeongelmaisten parissa.
Aamun hiljainen hetki, useimmin koiran kanssa kävellen ja mietiskellen, on tärkeä ja hyödyllinen tapa, jota olen noudattanut viimeiset parikymmentä vuotta. Myös päivittäinen päiväkirjan pito on ollut minulle hyvä tapa.
Vaikka en tullut silloin vuonna 1990 omassa kriisissäni äkillisesti uskoon, olen jälkikäteen ajatellut, että joku Korkeampi Voima johdatti minut avun luokse.