Tilaisuus: 12.2.2015 Puhe Loviisan Eläkkeensaajissa

Tilaisuus: 27.11.2014 Puhe Pirjon ja Pentin tarinatuvassa Rekolassa
27 marraskuun, 2014
Tilaisuus: 6.3.2015 Puhe Karkkilan miestenpiirissä
6 maaliskuun, 2015

Tilaisuus: 12.2.2015 Puhe Loviisan Eläkkeensaajissa

Loviisan Eläkkeensaajat ry; 12.2.2015 klo 12 SeurakuntakeskusNyt olen eläkkeellä lähes kokonaan; lakitoimistoni hoitaa vielä joidenkin vanhojen asiakkaiden lakiasioita.
Pääosasta luottamustoimistani olen jo luopunut, mutta vielä niitä on jäljellä aika monta. Eduskunta-, kunnallis-
ja seurakuntavaaleissa en enää ole ollut ehdolla.
Aluksi ajattelin kertoa hieman omasta elämätarinastani ja sitten puhua eläkeläisiä koskevista asioista.
Täytin vuoden alussa 68 vuotta. Kokopäiväisen työnteon aloitin 13 vuotiaana, kun pääsin kansakoulusta 1960. Jo 10 vuotiaasta asti olin kesät työssä.
Työuraa on kertynyt yli 50 vuotta. Aloitin renkipoikana ja metsätyömiehenä; sitten juoksupoikana, varastomiehenä, kauppa-apulaisena,apumiehenä, konepajaoppilaana, sekatyömiehenä, teollisuustyöntekijänä ja teollisuusvartijana.
Olen 8-lapsisen perheen esikoinen. Lapsena minulla ei ollut mahdollisuutta kuolunkäyntiin kansakoulua enempää. Kun jouduin 1960 -luvulla lyhyeksi aikaa työttömäksi aloin opiskella, jotta saisin jonkin ammatin. Olin juuri samoihin aikoihin 20 vuotiaana perustanut perheen.
Opiskelin yksityisoppilaana kolmivuorotyön ohella ensin keskikoulun, sitten lukion ja lopuksi yliopistossa lakimieheksi. Olin Kuusankoskella paperitehtaalla luottamusmies. Siirryin ammattiyhdistysliikkeen palvelukseen AKT:n lakimieheksi 1975 ja minut valittiin 1978 liiton puheenjohtajaksi 31 vuotiaana.
AKT:n puheenjohtajana olin 16 vuotta. Kirjoitin kaksi kirjaa ja tein asianajotöitä. Vajaan vuoden kuluttua tulin valittua eduskuntaan; kansanedustajana oli 13 vuotta. Politiikaan lähdin mukaan jo nuorena Kouvolassa; olin mm jo 1970-luvulla kaupunginhallituksen jäsen ja
monissa luottamustehtävissä.
Kun tarkastelen varttuneemmman väestön ja eläkeläisen näkökulmasta yhteiskuntaa näen monia epäkohtia ja epäoikeudenmukaisuuksia:
Ikärasismi on valitettavan yleistä: yli 55-vuotias ei kelpaa oikein mihinkään. Aika laajasti eläkeläisten arvostus on huono. Kokemusta ei arvosteta.
Eläkeindeksi on epäoikeudenmukainen. Eläkkeiden reaaliarvo ei vastaa palkkakehitystä. Viimeaikaiset perusteettomat, jo ennestään heikon,
eläkeindeksin leikkaukset ovat suuri vääryys.
Kun olin kymmeniä vuosia hyvän työterveyshuollon piirissä, olen nyt jonkinlaisena yllätyksenä viime vuosina kokenut yleisen terveydenhuollon heikkouden.
Heikkoudet ovat erityisesti perusterveydenhoidossa sekä lääkärille ja hoitoon pääsyssä.
Eläkkeiden verotus on myös liian ankaraa. Työeläkkeet ovat säästettyä palkkaa eikä sitä saisi leikata indeksin tai verotuksen kautta. Vaikka epäkohdat koskevat kaikkia niin kaikkein ankarammin ne kohdistuvat kaikkein pienituloisimpiin