Ei aivan tavallinen tarina

Lapsuus ja nuoruus

Risto Kuisma syntyi Savonlinnassa vuoden ensimmäisenä päivänä 1947. Isä Martti Kuisma oli Viipurista, äiti Aune os. Arponen Sortavalasta. Riston sukujuuret ovat karjalaiset, vaikka hän syntyi Savossa, johon hänen vanhempansa olivat siirtolaisina muuttaneet. Risto oli esikoinen. Nopeassa tahdissa hän sai ensin viisi veljeä ja sitten kaksi siskoa. Isä Martti oli kirvesmies, metsuri, renki, sisävesilaivan ajomies, oikeastaan varsinainen sekatyömies. Äiti oli ompelija. Kun Risto oli viisivuotias, vanhemmat muuttivat Savonlinnan Miekkoniemeltä Säämingin Kallislahteen. Siellä hän kävi koulunsa. Oppikouluun hänellä ei ollut varaa, vaikka olisi ollut kovat halut. Kesät hän oli töissä kymmenvuotiaasta asti. Kansakoulusta hän pääsi 13-vuotiaana, jolloin aloitti renkipoikana naapuritalossa. Kansalaiskoulun kurssin jälkeen hän pääsi juoksupojaksi värikauppaan Savonlinnaan. Asevelvollisuuden Risto suoritti heti 17-vuotiaana vapaaehtoisena Mikkelissä, Savon Prikaatin kranaatinheitin komppaniassa. Sotilasarvoltaan hän on nykyään vääpeli. Armeijan jälkeen Risto lähti työn perässä Saimaan kanavan rakennustyömaalle. Sieltä hän kulkeutui Kouvolaan ja Kuusankoskelle, jossa oli sukulaisia ja jossa hän tapasi Tuija Sommarbergin, jonka kanssa hän ollut naimisissa lähes 40 vuotta. Kuisma työskenteli renkinä, metsurina, juustonkääntäjänä, konepajaoppilaana, vaahtomuovinleikkaajana, paistajana ja monena muuna. Työttömänä Risto Kuisma ryhtyi 20-vuotiaana suorittamaan keskikoulua yksityisoppilaana. Kouluneuvos Helvi Honka kannusti jatkamaan samalla tavoin lukion. Ylioppilaaksi Risto kirjoitti Kouvolan Lyseosta 26-vuotiaana. Ylioppilaskirjoitukset olivat ainoa aika, jolloin hän kulutti koulun penkkiä.

Maailmanparantajaksi

Risto Kuisma oli työssä Kymin Oy:llä Kuusankoskella. Hän teki kolmivuorotyötä teollisuusvartijana. Kuisma tuli valituksi luottamusmieheksi 22-vuotiaana. Hän innostui ammattiyhdistystoimintaan ja myös poliittiseen työväenliikkeeseen. Kouvolan Työväenyhdistyksen sihteeriksi hänet valittiin 25-vuotiaana ja vuotta myöhemmin puheenjohtajaksi. Kaupunginhallituksen jäsen hänestä tuli 26-vuotiaana. Ylioppilaaksi tulon jälkeen opiskelu jatkui Helsingin Yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Pari vuotta myöhemmin Kuisma pyydettiin AKT:n lakimieheksi. Hän luopui poliittisesta urasta ja valitsi ammattiyhdistysuran. Juristiksi hän opiskeli edelleen työn ohella ja valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 29-vuotiaana. AKT:n puheenjohtajaksi Risto Kuisma valittiin ensimmäisen kerran 1978, 31-vuotiaana. Kaikkiaan hän oli AKT:n puheenjohtajana neljä nelivuotiskautta. Kun hän tuli AKT:n johtoon, se oli heikko ja hajanainen liitto. Kahdenkymmenen vuoden päätoimisen ay-johtajan uran aikana Kuisma toimi monissa kotimaisissa, pohjoismaisissa ja kansainvälisissä ammattiyhdistysliikkeen johtotehtävissä.

Kriisi ja muutos

Marraskuussa 1993 Risto Kuisma ilmoitti, ettei enää halua jatkaa ay-johtajana, vaan kesällä 1994 päättyvä nelivuotiskausi on viimeinen. "Kun jätin ay-liikkeen, ajattelin, että koska olen lähes koko elämäni hoitanut toisten asioita, hoidan nyt omia asioitani. Olin 47-vuotias eli siinä iässä, jossa normaalisti aloitetaan ay-johtajan ura. Perustin oman yrityksen: Työtoimisto Risto Kuisma Oy:n. Pidin itsenäistä yrittämistä parempana ratkaisuna kuin minulle silloin tarjottuja normaaleja työpaikkoja", Kuisma kertoo.

Kansanedustajaksi

Kun tuli tietoon, että Kuisma jättää ay-johtajan tehtävän, monet ihmiset kehottivat ja pyysivät häntä asettumaan ehdokkaaksi seuraavan vuoden eduskuntavaaleihin. Hän suhtautui puheisiin aluksi huumorilla. Pikkuhiljaa asia tuli vakavammaksi ja hän ryhtyi vähitellen pohtimaan, miksei? Pyyntöjä kansanedustajaehdokkuuteen tuli monesta puolueesta ja monesta vaalipiiristä. Useat ihmiset rohkaisivat myös perustamaan oman puolueen, josta Kuisma oli 1990-luvulla muutaman kerran puhunut julkisuudessa puolitosissaan. Risto Kuisma asettui ehdokkaaksi kuitenkin perinteisen kaavan mukaan SDP:n listoille Uudenmaan vaalipiirissä, jossa asui. Hän oli 1993 muuttanut Helsingistä maaseudun keskelle Pornaisten Laukkoskelle. Vuonna 1994 Risto Kuisma kirjoitti elämäkerrallisen Tilinpäätös -kirjan. Heti perään hän kirjoitti toisen kirjan nimeltään "Takaisin terve elämä". Kirja julkistettiin 1995 ja se kertoi alaotsikkonsa mukaisesti Kuisman omista kokemuksista taipaleella irti viinasta, lääkkeistä, tupakasta ja liikakiloista. Kolmas Kuisman kirja "Vesi virtaa ylämäkeen?" painettiin 1998. Kesällä 1994 Kuisma aloitti Tampereen Yliopistossa oikeustieteen jatko-opiskelijana. Tähtäimenä oli ensin lisensiaatin ja sitten tohtorin tutkinto. Hän sai opinnot hyvään alkuun, mutta kansanedustajavuosina hänellä ei ole riittänyt enää aikaa ja energiaa opiskeluun. Eduskuntavaalit olivat menestys. Risto Kuisma sai peräti 14 400 ääntä. Päätoiminen yksityisyrittäjän ura jäi vajaan vuoden mittaiseksi. "Kun eduskuntavaaleissa 1995 sain suuren kannatukseni, ajattelin, että minun olisi tullut saada jotain tuntuvaa ja konkreettista aikaan. Kun se ei tuntunut olevan mahdollista SDP:n rivikansanedustajana, tunsin, etta velvollisuuteni oli yrittää jotain muuta vaihtoehtoa. Yritin saada muutosta ensin yhteistyössä Nuorsuomalaisten kanssa ja sitten perustamalla 'oman' puolueen; Remonttiryhmän vuonna 1998." "Suuren työn ja valtavan henkilökohtaisen panoksen voimin Remonttiryhmä rp nousi eduskuntapuolueeksi, kun minut valittiin vuoden 1999 vaaleissa 8 994 äänellä edelleen kansanedustajaksi", Risto Kuisma kertoo. Maaliskuussa 2001 Remonttiryhmä paatti lopettaa toimintansa ja Risto Kuisma palasi takaisin SDP:n kansanedustajaksi. Hyvä yritys ja suuri työ ei ollut tuonut sellaista tulosta, jolla olisi saatu aikaan parannuksia. "Arkipäivän terve järki kertoi, etta tekemällä työtä suuressa puolueessa voi tehokkaimmin viedä eteenpäin sitä oikeudenmukaisuutta, joka on ollut elämäni ja poliittisen toimintani kantava voima", Kuisma toteaa.

Arkielämää

Oman kriisinsä jälkeen Risto Kuisma on tehnyt vapaaehtoistyötä päihdeongelmaisten parissa. Hän oli 20 vuotta Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen lakimiesjäsen ja pitkään myös hallituksen puheenjohtaja. Hän on Eduskunnan Elämäntapa- ja nuorisoryhmän (Raittiusryhmän) puheenjohtaja. Saatuaan takaisin terveen elämän hänestä on 1990-luvulla tullut innokas kuntoilun harrastaja. Kuisma on läpikäynyt 30 maratonia, kymmeniä Finlandia-, Pirkka-, Pogosta- ynnä muita pitkän matkan hiihtoja. Hänen elämänohjeensa on ollut, että päiväjärjestykseen kuuluu keskimäärin tunti päivässä hikoilua ruumiillisen suorituksen merkeissä. Kuntoilemalla tunnin päivässä hän on kertonut jaksavansa tehdä pitkää työpäivää. Fyysinen ja henkinen terveys on myös pysynyt hyvällä tolalla. Ruumiinkulttuurin ohella Risto Kuisma arvostaa myös henkistä kulttuuria. Hän on intohimoinen kirjoittaja ja kirjojen ystävä. Kuisma pitää klassisesta musiikista ja oli 20 vuotta Tanssiteatteri Raatikon hallituksessa; puheenjohtajana, varapuheenjohtajana ja jäsenenä. Perheeseen kuuluu vaimo Tuija, joka on ay-liikkeen palveluksessa toimittajana. Kolmas perheenjäsen on saksanpaimenkoira Doris. Doris on jo kuudes schäferuros perheessä ja täysivaltainen perheen eli lauman jäsen. Lisäksi perheeseen kuuluu poika Karri, miniä Irja ja lapsenlapset Joonas, Anni-Alisa ja Juuso. Karrin perhe asui lähes 20 vuotta naapuritalossa Pornaisten Laukkoskella. Risto ja Tuija muuttivat 2015 takaisin Kouvolaan, Kuusankoskelle Tuijan kotitaloon. Ristolla ja Tuijalla on ollut vapaa-ajan asunto vuodesta 1982 alkaen Virolahdella.


 • 1947Syntymä

  Synnyin 8-lapsisen perheen esikoisena vuonna 1947 Savonlinnassa.
 • 1960Renkipoikana

  Työt aloitin 13-vuotiaana renkipoikana. Minulla ei ollut mahdollisuutta käydä kouluja.
 • 1967Opiskelu ja työskentely

  20-vuotiaana aloin Kouvolassa opiskella työn ohella yksityisoppilaana; ensin keskikoulun ja sitten kouluneuvos Helvi Hongan tukemana lukion. Olin Kymin Oy:llä Kuusankoskella teollisuusvartija ja työosaston luottamusmies ja Kouvolassa kaupunginhallituksen jäsen ja Kouvolan Työväenyhdistyksen puheenjohtaja.
 • 1973Ylioppilaaksi ja yliopistoon

  Ylioppilaaksi tulin 1973. Työn ohella opiskelin edelleen Helsingin Yliopistossa lakimieheksi (oikeustieteen kandidaatti).
 • 1974AKT

  AKT:n lakimieheksi minut kutsuttiin 1974. AKT:n puheenjohtajaksi minut valittiin 1978, 31 vuotiaana. Toimin puheenjohtajana neljä nelivuotiskautta eli 16 vuotta.
 • 1995Eduskunta

  Kun tulin suurella äänimäärällä eduskuntaan 1995, tunsin, että silloisen vaikean laman torjumiseksi pitää tehdä enemmän kuin Lipposen hallitus teki. Perustin 1998 uuden puolueen, Remonttiryhmän, jonka kansanedustajaksi minut valittiin 1999 vaaleissa. Yhden miehen puolue ei voinut saada aikaan juuri mitään, joten Remonttiryhmä sulautui 2001 SDP:hen. Poliittisesta seikkailustani huolimatta sain muutama vuosi sitten SDP:n kultaisen ansiomerkin.
 • 2015Takaisin Kouvolaan

  Muutin vaimoni Tuijan kanssa 2015 takaisin Kouvolaan; vaimon kotitaloon Kuusankoskelle. Nyt olen Kouvolan kaupunginvaltuuston jäsen ja Kymenlaakson maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja.
 • 2018Eduskuntavaalit 2019

  Harkinnan jälkeen lähdin ehdokkaaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleihin Kaakkois-Suomen vaalipiiriin (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo).