Pekka Lindeman – rehti ammattiyhdistysmies

Mikä on oikeaa politiikkaa; Arvot ja unelmat ?
29 tammikuun, 2019
Eduskuntavaalien tärkeitä kysymyksiä; ensimmäinen kymmenen kohtaa
11 helmikuun, 2019

Pekka Lindeman – rehti ammattiyhdistysmies

Pekka Lindeman oli suuri vaikuttaja minun työuraani. Pekka oli kouvolalainen osuusliikkeen autonkuljettaja. Hän  nukkui pois tammikuun 25 päivänä 83 vuotiaana.

Tutustuin Pekkaan 1970-luvun alussa Kouvolassa. Olin silloin  Kouvolan Työväenyhdistyksen sihteeri ja sitten  puheenjohtaja. Pekka oli  Kouvolan Seudun Autoalantyöntekijöiden puheenjohtaja ja kaupunginvaltuuston jäsen. Pekan myötä Työväenyhdistykseen liittyi jäseniksi kymmeniä akt-läisiä. SDP ja ammattiyhdistysliike olivat eheytyneet ja Työväenyhdistyksen jäsenmäärä yli kaksinkertaistui 150 jäsenestä lähes 400 jäseneen. Olin nuori, vain vähän yli kaksikympinen, olin töissä Kuusankoskella, Kymin Oy:llä, ja työosastoni luottamusmies. Asuin Kouvolassa ja opiskelin työn ohella yksityisesti ylioppilaaksi. Ammattiyhdistysväki ja nuoret nostivat minut työväenyhdistyksen sihteeriksi, puheenjohtajaksi ja kaupunginhallituksen jäseneksi.

AKT:n liittokokous päätti 1974, että liitolle pitää palkata lakimies. Jäsenistö oli tyytymätön liiton toimintaan. Pekka Lindeman, joka oli valittu 1974 AKT:n varapuheenjohtajaksi, houkutteli minua lakimieheksi AKT:hen. Olin opiskellut, edelleen tehdastyön ohella, Helsingin Yliopistossa oikeustieteitä. En ollut vielä valmis lakimies. Olin Paperiliiton jäsen ja puheenjohtaja Veikko Ahtola, joka oli myös SAK:n varapuheenjohtaja, sanoi, että minulla on paikka SAK:n lakimiehenä, kun olen valmistunut. Toisaalta mietin poliittista uraa eli kansanedustajan tehtävää. Pekka taivutti minut lähtemään AKT:n lakimieheksi.

Vuonna 1978 minut valittiin 31 vuotiaana AKT:n puheenjohtajaksi. Myöhemmin valinnan jälkeen ilmeni, että minua oli ajateltu mahdolliseksi puheenjohtajaksi jo silloin, kun minua pyydettiin lakimieheksi. Minä en tiennyt tälläisestä mitään; olin tavallaan kokeessa oliko minusta ay-johtajaksi. Pekka Lindeman oli koko sen ajan 1978-94, kun olin AKT:n puheenjohtaja, liittohallituksen ja sen työvaliokunnan jäsen.

Pekka oli 20 vuotta ( 1971-91 ) Kouvolan Autoalantyöntekijöiden  puheenjohtaja. Hän oli myös pitkäaikainen Kouvolan kaupunginvaltuuston jäsen.

Pekka jäi kuusikympisenä hoitamaan vuosikausiksi sairasta vaimoaan. Pekka perusti ja veti hyvin aktiivistisesti pitkään AKT:n eläkeläiskerhoa Kouvolassa: kerhon viikottaisissa kokouksissa oli  paljon osallistujia. Pekka laajensi eläkeläistoiminnan myös muihin Kaakois-Suomen AKT:n ammattiosastoihin.

Pekka Lindeman oli todellinen ammattiyhdistysmies. Hän oli rehti ja suora. Pekka oli hyvä organisoija. Hän sai paljon aikaa ja hänellä oli kyky saada muita mukaan. Ei Pekankaan elämä ollut aina vain ruusuilla tanssimista. Elämässä oli myös harmaita raitoja. Pekka Lindeman oli AKT:n piirissä voimakas vaikuttaja. Hän oli yksi parhaista ja kovimmista  ammatiyhdistysmiehistä, mitä  olen tuntenut. Pekka Lindemanilla oli suuri osa siihen voimakkaaseen AKT:n nousuun vahvaksi ammattiliitoksi, kun 1978 jälkeen liiton jäsemäärä kasvoi 30 000 jäsenestä 50 000 jäseneen.

Risto Kuisma, AKT:n kunniapuheenjohtaja, puheenjohtaja 1978-94, lakimies 1975-78