Oikoradan liikenne turvattava, Haarajoen kyläkokous

Viikkokurkistus: Tavallinen päivä, Matti Ahde
30 maaliskuun, 2005
Viikkokurkistus: Puhe työn veteraaneille, Per-Erik Nelin
13 huhtikuun, 2005

Oikoradan liikenne turvattava, Haarajoen kyläkokous

Kansanedustaja Risto Kuisma (sd) Oikorata-aiheisessa kyläkokouksessa Järvenpään Haarajoella 6.4.05 klo 18.00Oikoradan liikenne turvattava
On itsestäänselvyys, että pian valmistuvan Kerava-Lahti-oikoradan liikenne on turvattava. Tämä koskee myös henkilö- ja työmatkaliikennettä.
Uusi rata rakennettiin, koska laskelmien mukaan radalle tulee niin paljon liikennettä, että sen tulot tekevät liikenteenharjoittajalle eli VR:lle liikennöinnin kannattavaksi.
Kaikki liikenne, niin myös junaliikenne, perustuu siihen, että matkustajat tai tavarankuljettajat maksavat matkalipuilla ja rahtimaksuilla liikennöinnin kulut. Päätöksiä junavuoroista tai muustakaan liikennöinnistä ei tee liikenneministeriö, vaan liikenteenharjoittaja eli tässä tapauksessa VR.
Kun maassa on lukuisia rataosuuksia ja myös linja-autolinjoja, joita ei kannata liikennöidä, on niiden liikennettä ryhdytty tukemaan valtion varoilla. Liikenteenharjoittajan kannalta tuki on puhdasta tuottoa lipputulojen lisäksi. Nyt, kun neuvotellaan seuraavien vuosien tukirahoista, mm. VR painostaa yleisen mielipiteen ja muiden keinojen avulla saadakseen mahdollisimman paljon tukirahaa.
Liikenneministeriö puolestaan yrittää saada mahdollisimman suuren määrärahan joukkoliikenteen tukeen, jotta oikoradan ja monien muiden ratojen ja bussilinjojen tukeen riittäisi rahaa. Julkisuus rahojen niukkuudesta palvelee myös liikenneministeriötä, kun se yrittää saada valtionvarainministeriön myöntymään mahdollisimman suureen tukirahapottiin.
Uskon, että joukkoliikennemäärärahoja ei karsita ja että oikoradan liikenne saa riittävät tukirahat. Päätösvalta joukkoliikennerahapotin suuruudesta on koko hallituksella ja eduskunnalla ja siitä, mihin rahat kohdistetaan, liikenneministeriöllä.