Eduskuntavaalit; Oikeudenmukaisuus

Kurkistus: Miksi olen eläinten ystävä ?
8 tammikuun, 2019
Köyhyys on maailman suurin ongelma, ei ilmastonmuutos.
22 tammikuun, 2019

Eduskuntavaalit; Oikeudenmukaisuus

Tärkein teemani ja arvoni on, ja on ollut jo nuoruudesta alkaen, oikeudenmukaisuus. Syynä oli ja on vääryys ja epäoikeudenmukaisuus, jota olen kokenut lapsena, nuorena ja aikuisena. Oikeudenmukaisuuden tarve vei minut ammattiyhdistysaktiiviksi, luottamusmieheksi, politiikkaan , sosialidemokraatiksi, ammattiliiton lakimieheksi ja puheenjohtajaksi sekä kansanedustajaksi.

Kun työn ohella opiskelin ylioppilaaksi, niin valitsin yliopistossa oikeustieteellisen tiedekunnan, vaikka minua kiehtoi historian opiskelu. Historia jäi hyväksi harrastukseksi ja ammatiksi tuli lakimies. Ajattelin, että oikeustiede on paras ”työkalu” parantaa oikeudenmukaisuutta.

Tämän päivän politiikassa on tärkeää korjata epäkohtia;  kaikenlaista vääryyttä. Terveyspalvelut, eläkkeet, työttömyys ovat asioita, joissa on paljon korjaamista. Erityisesti perusterveydenhoito on heikossa kunnossa. On väärin, että palvelut ovat hyvin eritasoisia eri kunnissa. Kun muutama vuosi sitten muutimme takaisin Kouvolaan, niin yllätyin miten paljon huonommat kunnalliset terveyspalvelut ovat verrattuna Pornaisiin ja yleensä pääkaupunkiseutuun. Kouvolassa ilmeisesti suurin osa väestöstä joutuu käyttämään yksityisiä lääkärikeskuksia.

Hallituksen SOTE- suunnitelmat ovat surkeat. Terveyden – ja sairaudenhoito ollaan siirtämässä suurelta osin yksityisille yrityksille. Terveyden- ja sairaanhoito ovat julkisen vallan perustehtäviä, joita ei voi siirtää markkinavoimille. Nykyiset SOTE – suunnitelmat on tyrmättävä. Samoin uusi maakuntahallinto.

Vaikka Suomen työeläkejärjestelmässä on rahaa 200 miljardia, on  erittäin suuri joukko eläkeläisiä, joilla on kohtuuttoman pieni eläke. Suurin syy on epäoikeudenmukainen eläkeindeksi, joka laskee eläkkeen reaaliarvoa joka vuosi. Mitä pitempään henkilö on eläkkeellä, sitä pienemmäksi eläkkeen realiarvo tulee. Eduskunta on ollut kyvytön korjaamaan eläkeindeksiä; edes kaikkein pienempien eläkkeiden indeksiä ei ole korjattu.

Työttömyys on ” yhteiskunnan syöpä”. Vaikka meillä on talouden korkeasuhdanne,  on samalla satoja tuhansia työttömiä. Julkinen valta on ollut kyvytön työttömyyden edessä. Esimerkiksi Kouvolassa on noin 4000 työtöntä, vaikka jo vuosia on ollut taloudellinen korkeasuhdanne. Tuntuu, että julkinen valta ja koko yhteiskunta on kyvytön työttömyyden edessä. Uudet konstit ja keinot ovat tarpeen. Työttömyys ei poistu työttömyyskorvauksilla. Vain työn kautta työtön pääsee normaaliin elämään. Jos sadattuhannet työttömät saisivat työtä , kasvaisi kansantulo merkittävästi.

Risto Kuisma, kansanedustajaehdokas, SDP,  ( Kaakkois-Suomen vaalipiiri )