Maakunnallisessa miesten illassa, Laukaassa,Arjen usko – mistä saan voimaa arjessa selviämiseen?

Viikkokurkistus: Valtion budjetista, Lauri Oinonen
31 elokuun, 2005
Viikkokurkistus: Arkea, Tuija Brax
7 syyskuun, 2005

Maakunnallisessa miesten illassa, Laukaassa,Arjen usko – mistä saan voimaa arjessa selviämiseen?

Kansanedustaja Risto Kuisma, maakunnallisessa miesten illassa, Laukaassa, 2.9.2005
Arjen usko – mistä saan voimaa arjessa selviämiseen?
Kesällä 1990, 15 vuotta sitten, voimani olivat lopussa. Painoin yli 130 kiloa. Olin ketjupolttaja. Söin lääkkeitä ahdistukseen, masennukseen ja unettomuuteen. Verenpaineeni temppuili lääkehoidosta huolimatta. Olin ruumiillisesti ja henkisesti rapakunnossa. Minulla oli alkoholiongelma.
Hävisin alkukesästä 1990 SAK:n puheenjohtajavaalin ja puhuin humalassa SDP:n puoluekokouksessa, jossa olin ehdolla puolueen puheenjohtajaksi.
Viimeisenä keinona harkitsin silloin itsemurhaa. Se oli ainoa jäljellä oleva keino jatkaa pakoa; olla pelkuri ja välttää ikävien tosiasioiden kohtaaminen.
Elokuussa 1990, työmatkalla Firenzessä, Italiassa, lohduttomassa yksinäisyydessä, nöyrryin. Myönsin itselleni, että minulla oli niin suuri ongelma alkoholin ja koko elämäni suhteen, että en selviäisi siitä yksin, vaan tarvitsin apua. Tosin en silloin tiennyt onko mitään apua edes olemassa. Luulin, että kenelläkään toisella ihmisellä ei ole, eikä ole ollut, samanlaista ongelmaa, mitä minulla silloin oli.
Selvisin matkalta Suomeen, menin työterveyslääkärin luo kun en muuta osannut, ja esitin voimakkaan avunpyynnön. Minut ohjattiin ammattilaisten puheille. Ongelmani sai nimen, puitteet ja polun pois umpikujasta. Samalla sain kosketuksen AA:n, Nimettömien Alkoholistien 12-askeleen hengelliseen toipumisohjelmaan. Tuosta elokuun päivästä lähtien olen yrittänyt elää tuon 12-askeleen ohjelman mukaan. Ohjelman tärkeimmät osat ovat minulle rehellisyys ja nöyryys.
Aloitin työurani jo 13-vuotiaana renkipoikana naapuritalossa. Olen kahdeksanlapsisen perheen esikoinen, jolla ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia koulunkäyntiin kansakoulua enempää. Haluja koulunkäyntiin olisi ollut. Aikuisena opiskelin yksityisoppilaana ensin keskikoulun, sitten lukion ja ylioppilaaksitulon jälkeen juristin tutkinnon. Kaikki tämä yhdeksässä vuodessa kaiken muun ohessa. 31-vuotiaana tulin valituksi suuren ammattiliiton, AKT:n, puheenjohtajaksi.
Omavoimainen pyrkiminen ylöspäin oli ollut liian ankaraa. Vaadin itseltäni liikaa ja olin liian kunnianhimoinen. Kun menestyin, kuvittelin liikaa itsestäni, kyvyistäni ja omista voimistani. Nyt ajattelen, että se vei minut neljäkymmentäkolmevuotiaana umpikujaan.
En raitistunut 15 vuotta sitten siksi, että ”tulin uskoon”, kuten jotkut julkisuuden henkilöt ovat lehdissä kertoneet. Päinvastoin järjestys oli toinen. Vuosien varrella, kun raittiita vuosia kertyi lisää, myös henkinen ja hengellinen elämäni palautui ja tervehtyi. Se, mikä AA:n ohjelmassa oli aluksi ärsyttänyt, alkoi vähitellen vetää puoleensa. Ajan mittaan kiinnostuin kristinuskosta, liityin takaisin kirkkoon ja tätä nykyä olen kotiseurakuntani kirkkoneuvoston jäsen. Olen saanut takaisin myös henkisen ja hengellisen terveyden.
Fyysisen terveyden sain takaisin paljon nopeammin. Vuosi kriisistä, juoksin jo ensimmäisen maratonin. Jo sitä ennen olin hiihtänyt Finlandia-hiihdon. Terveen ja raittiin elämäntavan myötä paino oli pudonnut 40 kiloa, tupakka ja kaikki lääkkeet olivat jääneet pois. Vuotta aikaisemmin olin pitänyt itseäni kuolemansairaana.
Arjen elämä suuren elämänmuutoksen jälkeen raittiina ei ole ollut vain juhlaa. Vaikka olen yrittänyt elää rehellisesti suhteessa itseeni, lähiympäristööni ja koko yhteiskuntaan, on elämässäni ollut virheitä ja vaikeuksia myös viimeisen 15 vuoden aikana. En ole aina kestänyt menestystä, vaan olen unohtanut nöyryyden. Raittiutta nuo omavoimaisuuden hetket eivät ole vieneet, mutta ne ovat saattaneet minut muuten tarpeettomiin vaikeuksiin.
Olen monesti jälkiviisaasti ajatellut, että kestän paremmin vaikeudet ja vastoinkäymiset kuin menestyksen ja voitot. Menestys on monesti saanut minut unohtamaan omat rajani ja ylipäänsä ihmisen inhimillisesti rajatut voimavarat.
Oman elämäni päämääräksi on vuosien varrella muotoutunut sanoiksi puettuna ”tyyneys ja mielenrauha”. Ajattelen, että sen saavutan, kun elän siten kuin kunnon ihmisen tulee elää. Kunnolliseen elämään kuuluu minun osaltani raittius. Siihen kuuluu myös henkinen vapaus. Liikkuminen, kuntoilu, antaa minulle voimaa ja voimavaroja arkeen. Periaatteena on ollut ”tunti hikeä päivässä”. Tätä elämäntapaa olen keskimäärin elänyt. Kun ruumiillinen kunto on hyvä, niin myös henkinen terveys on hyvä. ”Terve sielu terveessä ruumiissa” ei ole vain kulunut hokema, vaan totista totta. Ihminen tarvitsee ruumiillista ponnistelua. ”Otsasi hiessä sinun on leipäsi syötävä”, ei ole vain kielteinen lause, vaan terveellinen totuus oikein ymmärrettynä.
Kuuntelen paljon klassista musiikkia ja myös hengellistä musiikkia. Usein musiikki auttaa, kun en saa apua lukemalla tai sanoja kuuntelemalla. Heti eduskuntaan tultuani, reilu kymmenen vuotta sitten, hakeuduin Eduskunnan Raamatturyhmään. Minulle on ollut tärkeää joka torstai kokoontuva ”viikkopaussi”, jossa keskustelemme tunnin lyhyen alustuspuheenvuoron antamasta virikkeestä. Raamatturyhmä on avoin kaikille kansanedustajille ja eduskunnan virkailijoille. Viikkopaussiin osallistuu normaalisti 10-15 henkilöä.
Käyn kirkossa ja luen hengellistä kirjallisuutta, kun tunnen siihen tarvetta. Nuorena olin hyvin kiinnostunut aatteellisista, henkisistä ja hengellisistä kysymyksistä. Henkisessä etsinnässä oli varmaan myös kapinaa minulle tuttua kirkkoa ja uskontoa vastaan. Nyt olen palannut lapsuuden tuttuun luterilaiseen kristinuskoon.
Kuten aiemmin sanoin, tärkeimmät seikat arjen elämässäni ovat rehellisyys ja nöyryys. En ole tässä suhteessa läheskään täydellinen. Nöyryyden kadottaminen ja puuttuva rehellisyys erityisesti itseäni kohtaan on johtanut minut monesti vaikeuksiin ja mielenrauhan järkkymiseen.
Olen pyrkinyt auttamaan muita ihmisiä, niin tuttuja kuin tuntemattomia, ja hyvittämään heti ne vahingolliset sanat ja teot, joita olen tehnyt. Aamun hiljainen hetki, useimmin koiran kanssa kävellen ja mietiskellen, on tärkeä ja hyödyllinen tapa, jota olen noudattanut viimeiset 15 vuotta. Vaikka en tullut silloin omassa kriisissäni uskoon, olen jälkikäteen ajatellut, että joku korkeampi voima johdatti minut avun luokse.