Lääkäriksi vai tuomariksi ?

Juuret
marraskuu 15, 2018
Juurista, nuoruudesta, työstä…
marraskuu 29, 2018

Lääkäriksi vai tuomariksi ?

Olin kansakoulussa luokan paras oppilas, mutta oppikouluun ei ollut mahdollisuutta. Olin 8-lapsisen perheen esikoinen; töihin 13 vuotiaana, kun kansakoulu, jonka aloitin 6-vuotiaana, loppui. Työttömyys, perheen perustaminen ja  huoli toimeentulosta ajoivat opiskelemaan. Yksityisoppilaana Kouvolan Lyseoon..

Kun lukio alkoi olla suoritettu ja yliopppilaskokeet lähestyivät, oli tehtävä päätös; mitä sitten ? Kouluneuvos Helvi Honka, joka auttoi ratkaisevasti opiskeluani, toivoi minusta lääkäriä. Luin pitkän matematiikan. Kun olin tehtaalla luottamusmiehenä, syntyi ajatus opiskella lakimieheksi.Luottamusmiehenä neuvottelin yhtiön lakimiesten kanssa ja pärjäsin hyvin. Ajattelin, että kyllä minäkin pärjäisin tuomarina. Taka-ajatuksena oli myös työpaikka ammattiyhdistysliikkeessä. Minulla oli myös vetoa politiikkaan. Olin silloin  Kouvolan kunnallispolitiikassa;

kaupunginhallituksen jäsen ja työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Ajattelin , että lakimieskoulutus olisi hyvä pohja politikolle.Toiveammattini olisi kuitenkin ollut historian tutkija; pelkäsin, ettei siinä ammatissa olisi ollut helppoa saada työpaikkaa. Olen harrastanut paljon historia, kirjoittanut pari kirjaa ja ollut mukana monissa historiatoimikunnissa.

Toisaalta ajattelin, että en ole tarpeeksi kätevä käsistäni, jotta minusta tulisi hyvä lääkäri. Tuo oli, nyt jälkikäteen ajatellen, väärä käsitys. Olen käsistäni aivan riittävän kätevä. Oikeustieteelliseen menin ja opiskelu oli helppoa; vaikka opiskelin työn ohella ja asuin koko ajan Kouvolassa, niin valmistuin kolmessa vuodessa.

Sitten olin 20 vuotta ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa. Senjälkeen kirjoitin kaksi kirjaa, perustin lakitoimiston ja olin pitkään  kansanedustajana.

Nyt taas, kun palasin Kouvolaan, tavoittelen kansanedustajanpaikkaa.Miksi ? Maailma eikä Suomi ole valmis? Haluan parantaa maailmaa yhtä paljon kuin silloin nuorena, kun aloin opiskella, jotta voisin ja osaisin parantaa maailmaa.

Risto Kuisma, oikeustieteen kandidaatti, ehdolla eduskuntaan 2019