Kurkistus: Yritysten yhteiskuntavastuu on kadonnut ?

Kurkistus: Kunnanvaltuustoon ?
syyskuu 8, 2008
Kurkistus: Kunnallisvaaleista Pornaisissa
syyskuu 22, 2008

Kurkistus: Yritysten yhteiskuntavastuu on kadonnut ?

Yritysten yhteiskuntavastuu on kadonnut ?Viime päivien tapahtumien perusteella suuryrityksillä ei näytä olevan mitään yhteiskuntavastuuta. Lähes kaikki suuryritykset ovat kuitenkiin laatineet konsulttien avulla hienoja ohjelmia, arvoja ynnä muuta kaunista sanahelinää. Niiden arvo näyttää kuitenkin olevan nolla.
Aiemmin yrityksillä ei ollut kauniita ohjelmia yhteiskuntavastuusta ja muusta yhteisestä hyvästä. Silloin oli kuitenkin vielä yrityksiä, jotka toteuttivat teoissa yhteiskuntavastuuta. Olin töissä ja luottamusmiehenä 1960- ja -70-lukujen vaihteessa Kymin Oy:ssä. Yritys täytti vuonna 1971 100-vuotta. Kuusankoskella oli yleinen käsitys, ettei yhtiö ole koskaan sanonut ketään irti työnpuutteen tai muun ns. tuotannollisen ja taloudellisen syyn takia. Lopputilin toki sai, jos varasti tai ryyppäsi liikaa.
Tänä päivänä samainen yhtiö on nimeltään UMP-Kymmene. Sillä ei näytä olevan yhteiskuntavastuuta. Tai vastuuta ei ole niillä ihmisillä, jotka yhtiössä tekevät päätöksiä. Ennen tuota vastuuta löytyi. Yhtiö esimerkiksi myi työntekijöilleen markalla hyviä omakotitontteja. Yhtiö huolehti myös monista asioista, jotka ovat nyt kunnan tai valtion vastuulla.
Nyt suuryritykset siirtävät vastuun yhteiskunnalle. Veronmaksajien pitää hoitaa ja kustantaa yhtiöiden virheiden seuraukset. Joukkoirtisanomisten kustannuksista vastaavat suomalaiset veronmaksajat. Tosiasiassa me veronmaksajat tuemme sitä, että osakkeenomistajat saavat muhkeat voitot. Yritys- ja metsäveroja alennetaan ja saamatta jäävän valtion tulon joutuvat maksamaan tavalliset veronmaksajat.
Hallitus lupaa auliisti rahaa rakennemuutospaikkakunnille. Se merkitsee sitä, että kansalaiset joutuvat veroissa maksamaan suuryritysten tekosten laskut. Kyllä voittoa tuottavien yritysten pitäisi vastata itse seurauksistaan. Jos pikkuyritys joutuu lopettamaan tappioiden kasvettua liian suureksi, ei tule valtio avuksi yrittäjälle tai työnsä menettäneille tekijöille.
En tiedä, mitä ajattelevat nykyajan yritysjohtajat, mutta ainakaan yhteiskuntavastuu ei heidän omaatuntoaan kolkuta. Näyttää siltä, että ne puhuvat yhteiskuntavastuusta eniten, jotka sitä vähiten toteuttavat. Kyseessä on sama ilmiö., missä ympäristöystävällisyydellään kehuskelevat eniten saastuttavat yritykset.