Kurkistus: Vuosi vaihtuu

Kurkistus: Joulun odotusta
20 joulukuun, 2007
Kurkistus: Taivaan tuuliin ja muita Uuden vuoden ajatuksia
3 tammikuun, 2008

Kurkistus: Vuosi vaihtuu

Vuosi vaihtuuKahdentoista vuoden kansanedustajakauden päättyminen viime maaliskuussa oli henkilökohtaisesti kohta päättyvän vuoden merkittävin tapahtuma. Yleisesti ottaen eduskuntavaalit eivät ihmisten arkielämää järkyttäneet. Vaaleja on; niitä menee ja tulee. Ensi vuonnakin on vaalivuosi: lokakuussa on kunnallisvaalit. Omalta osaltani en ole vielä ratkaissut, osallistuko vaaleihin ehdokkaana.
Uuden porvarihallituksen alkutaival ei ole merkinnyt mitään oleellista uutta. Ne äänestäjät, jotka odottivat muutosta, eivät vielä ole ilmeisesti pettyneet, vaan antavat aikaa muutoksille. Toisaalta oppositio ei ole esittänyt mitään todellisia vaihtoehtoja. Oppositiopolitiikka on ollut kaiken liikkuvan haukkumista. Kun suurimmalla oppositiopuolueella, sdp:llä, on oma pitkä valtakausi lähimenneisyydessä, syö se uskottavuutta esityksiltä.
Hallituksen tiukin paikka oli työmarkkinakierros. Hallitus antoi sen mennä itsestään ilman, että sillä oli ohjaksia asiaan. Tehyn sopimusratkaisussa pelättiin karilleajoa, mutta selvittiin pelkällä säikähdyksellä. Hallitus pelastui, kun Tehy pelkäsi työtaistelua hallitusta enemmän; mutta niinhän sitä sanotaan, että ”tuurilla ne isotkin laivat seilaavat.” Työmarkkinakierros ei ole vielä ohi, vaan muun muassa kuljetusalan työehtosopimukset ovat vielä solmimatta.
Meidän perheen tähän vuoteen sisältyy muitakin ikäviä asioita kuin minun työpaikan menetys. Tuija on leikattu kaksi kertaa ja Joonas peräti kolme kertaa. Onneksi kaikki leikkaukset näyttävät onnistuneen. Onni onnettomuudessa oli, että minulla on ollut aikaa ja mahdollisuutta olla kotona hoitamassa Tuijaa ja vähän Joonastakin. Tuija on ollut melkein koko vuoden sairaslomalla ja liikkuminen on ollut monen kuukauden ajan huonoa. Kesällä ensimmäisen leikkauksen jälkeen liikkuminen oli mahdollista senverran, että Tuija pääsi mökille. Mökillä vietimme viiden kuukauden ajan pääosan ajasta. Omia menojani hoidin paljolti mökiltä käsin. Ensi vuonna pääsemme normaaliin elämään, kun Tuija on, jos kaikki menee hyvin, ensi helmikuussa jälleen työkykyinen.
”Seepra ei pääse raidoistaan”, näyttää pätevän minuunkin. Politiikkaa ja maailmanmenoa olen seurannut tiiviisti. Aikaa ja myös kiinnostusta on ollut, vaikka vaikutusmahdollisuuksia on nyt hyvin vähän. Kesäkuussa on tulossa SDP:n puoluekokous. Se ja siellä tehtävät päätökset kiinnostavat.
En ole koskaan haaveillut eläkepäivistä. Edellisestä työttömyydestä on kulunut jo vuosikymmeniä. Nykyinen ”tyhjäkäynti” tuli yllättäen. Vaikka tulotaso on pudonnut olennaisesti, ei meillä onneksi ole toimeentulohuolia. Meillä ei ole enää velkaa ja jotain on vuosikymmenten työn tuloksesta jäänyt myös säästöön. Ehkä elämä tarjoaa vielä mahdollisuuden vaikuttaa ja tehdä mielekästä työtä. Nyt sille olisi tilaa elämässäni. Ensi vuosi on toivon mukaan myös mahdollisuuksien vuosi.
Risto Kuisma