Kurkistus: Vuosi vaaleista

Kurkistus: Seksi ja politiikka
18 maaliskuun, 2008
Risto Kuisma ääniharavana SDP:n puoluekokousvaalissa
1 huhtikuun, 2008

Kurkistus: Vuosi vaaleista

Vuosi vaaleistaOlen ollut nyt ex-kansanedustaja vuoden. Putosin äärimmäisen niukasti eduskunnasta maaliskuun 2007 eduskuntavaaleissa. Nyt olen Uudenmaan sosialidemokraattien ensimmäinen varaedustaja. Nousen eduskuntaan, jos joku nykyisestä seitsemästä edustajasta jättää tehtävän. Vaikka jokaisesta eduskunnasta vaihtuu vaalikauden aikana useita edustajia, nousu kesken kauden eduskuntaan on hyvin epätodennäköistä.
Tosin Jacob Söderman nousi varapaikalta eduskuntaan jo viime syksynä, kun Tuula Haatainen siirtyi Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.
Elämänmuutos on ollut suuri. Se tapahtui äkkiä. En ollut siihen valmistunut. Se oli siis yllätys. Pahinta muutoksessa oli se, että se tapahtui vastoin omaa tahtoa. Siksi muutosta ei ole helppo hyväksyä. Kun eduskunnan sijaan ei ole tullut mitään uutta tilalle, on välillä tullut turhautumisen tunne.
Itse en ole haaveillut koskaan eläkkeestä. Jos olisin haaveillut, niin olisin luopunut viime vuonna ehdokkuudesta. Olin jo 60-vuotias ja oli jo mahdollisuus jonkinlaiseen eläkkeeseen. Kunnon eläkkeeseen on mahdollisuus tosin vasta parin vuoden päästä, kun täytän 63- vuotta.
Olen haaveillut haastavasta työstä tai muusta tekemisestä. Sellaista ei ole kohdalle vuoden aikana osunut.
Olin 20 vuotta haastavassa ja mielenkiintoisessa tehtävässä ammattiyhdistysliikkeessä. Myös 12 vuotta eduskunnassa oli työtä, jossa voin ”parantaa maailmaa” ja edistää oikeudenmukaisuutta.
Ammattiyhdistysjohtajan ja eduskunnan välissä olin vuoden vapaa yrittäjä. Tein lakimiehen työtä ja kirjoitin kaksi kirjaa. Se oli hyvää aikaa.
Eduskuntavuosien aikana jatkoin sivutoimisesti lakimiehen tehtäviä ja kirjoitin lisää pari kirjaa. Viimeisen vuoden aikana olen pyörittänyt omaa lakitoimistoani samalla pienellä teholla kuin eduskuntavuosina. Kirjan tekoa olen miettinyt, mutta toistaiseksi en ole siitä innostunut. Lukuisat luottamustehtävät ovat vieneet paljon aikaani. Jotkut niistä ovat kiinnostavia, mutta osa on ”pakkopullaa”. Suhde eräisiin tehtäviin on myös muuttunut, kun en ole enää kansanedustaja. Olen myös havainnut, että minulle työnnetään lisää työtä, kun huomataan, että minulla on aikaa niiden kunnolliseen hoitamiseen. Olen lähes ”päätoiminen” palkattoman työn tekijä.
Vaikka tulotasoni putosi oleellisesti, ei meillä onneksi ole toimeentulohuolia. Ei ole velkaa ja vähän on säästössä pahan päivän varalle. Kulutusta ja menoja olen ryhtynyt tarkkailemaan entistä tiukemmin. Tuija pääsi eläkkeelle tämän kuun alussa. Vaikka eläke on pienempi kuin palkka, on hän tyytyväinen. Pitkä palvelus ammattiyhdistysliikkeessä toi hänelle eläkkeen jo 60-vuotiaana. Eläke oli ansaittu ja odotettu.
Luottamustehtävät, lakitoimisto, kolmen sukupolven perhe ja omat harrastukset vievät ajan, mutta siitä huolimatta tuntuu, että jotain puuttuu.
Risto Kuisma