Kurkistus: Virta poikki

Kurkistus: Ahneus ja talouskriisi
4 marraskuun, 2008
Kurkistus: Osallistumista ja kansalaisvaikuttamista
18 marraskuun, 2008

Kurkistus: Virta poikki

Virta poikkiEilen illalla ja yöllä olivat sähköt poikki yli seitsemän tuntia täällä Laukkoskella ja laajemminkin Pornaisissa. Nyt aamulla myrsky yltyy taas. Sähköjohdot ja puut niiden ympärillä heiluvat uhkaavasti. Toivottavasti kestävät. Aamulla sähköt taas hävisivät pari kertaa lyhyeksi ajaksi. Maaseutuelämää tämäkin. Ilmajohdot eivät kestä myrskyjä, kun puita kaatuu linjoille.
Sähkölinjat eivät ole kovin hyvässä kunnossa. Ne omistaa Porvoon kaupungin energialaitoksen tytäryhtiö. Intressi maalaisten sähköjen hoitoon ei ole kovin suuri. Aikaisempi omistaja teollisuuden Etelä-Suomen Voima piti sähkölinjoista parempaa huolta. Sillä oli paikallista työvoimaa myös täällä Laukkoskella. Nyt tekijöitä on vähennetty.
Vaikka sähkön kilpailuttamisesta puhutaan paljon, sähkönsiirrossa on edelleen monopolihinnoittelu. Yhtiöt keskittävät ponnistelut sähkön kulutushintaan ja linjat jäävät rappiolle, vaikka niiden käytöstä peritään sikamaisen korkeita hintoja. Sähkön hintakilpailu ei toimi kunnolla niin pitkään, kun verkkohinnoittelussa on mahdollisuus käyttää monopoli hinnoittelua. Energian hinta sinänsä on esimerkiksi käyttämässämme Porvoon Energiassa yksi maan halvimmista.
Osa sähköstä tulee oman kylän koskesta: Laukkoskesta. Voimalaitos oli aikanaan pitkään kunnan omistuksessa. Nyt omistus on siirtynyt muualle. Samoin on käynyt Halkian kosken ja -voimalaitoksen osalle; omistaja on nyt kyläläisten yhtiön sijasta Mäntsälän sähköyhtiö.
Eilinen kirkkoneuvoston kokous käytiin osin kynttilänvalossa. Sujui se sitenkin, kun sihteerin tietokoneelle saatiin varavoimaa. Valitsimme seurakunnalle kolmatta pappia. Ehdokkaamme on Petteri Kerkko. Hän on myös ensimmäisellä vaalisijalla Pornaisten kirkkoherraksi. Vaali on valitettavasti siirtynyt ainakin vuodella valitusten vuoksi. Nykyinen kirkkoherra Ilkka Kajalo jää eläkkeelle vuoden alusta. Hän jatkaa kuitenkin vielä muutaman kuukauden vt.kirkkoherrana; kuka sitten viransijaiseksi on avoinna. Päätösvalta on pitkälti tuomiokapitulin ja piispan takana. Toivottavasti saamme sijaiseksi kokeneen ja pätevän papin. Seurakunnan hallinto on henkilövaihdoksien takia ollut muutosmyllerryksessä jo muutaman vuoden. Nykyinen talouspäällikkö on jo viides henkilö kuuden vuoden aikana.
Muutosmyllerrystä on myös kunnan puolella. Arvostetun Erkki Pesosen jälkeen meillä on jo toinen uusi kunnanjohtaja. Nyt vaalitulos vei keskustalta Pornaisten iki-aikaisen valta-aseman. Suurimman puolueen asema siirtyi sosialidemokraateille. Sopeutumista uuteen tilanteeseen on keskustalla, kunnan virkamiehillä ja myös sosialidemokraateilla. Miten käy ”Pornaisten puolueen” ? Toivon mukaan sen hyvät puolet jatkuvat.
Risto Kuisma