Kurkistus: Viisikymmentä vuotta töitä

Kurkistus: Viikon varrelta: puoluekokous, piispanvaali ja keväthumaus
4 kesäkuun, 2010
Kurkistus: Viikon varrelta
23 kesäkuun, 2010

Kurkistus: Viisikymmentä vuotta töitä

Viisikymmentä vuotta töitäPääsin vuonna 1960 Kallislahden kansakoulusta. Olin silloin 13-vuotias! Aloitin silloin päätoimisen palkkatyön naapuritilalla renkinä. Maanviljelijä Hämäläisen tilalla olin ollut jo aiemmin kesätöissä. Vuotta myöhemmin, kun olin suorittanut muutaman viikon kestäneen kansalaiskoulun kurssin Kellarpellossa, aloitin Savonlinnassa rautakaupan juoksupoikana.
Kun olin käynyt vapaaehtoisena armeijan 17-vuotiaana Mikkelissä, jatkoin 1965 rautakaupassa myyjänä ja varastomiehenä. Samana kesänä läksin maailmalle; rakentamaan Saimaan kanavaa apumiehenä. Sieltä matka jatkui Kymenlaaksoon: Kouvolaan ja Valkealaan. Olin töissä Mattisten kartanossa, kesällä maatöitä ja talvella metsätöitä. Kouvolassa olin Valion meijerissä juustonkääntäjänä, Pelkosen Konepajassa konepajaoppilaana, Kymen Leivässä paistajan apulaisena ja Kymen Vanussa vaahtomuovinleikkaajana. Vaahtomuovitehtaan työt loppuivat jatkuvaan keuhkoputkentulehdukseen.
Kun olin ollut välillä pari viikkoa työttömyystöissä risusavotassa, alkoivat 1968 työt teollisuusvartijana Kuusankoskella Kymin Oy:n tehtailla. Työttömänä aloitin 1967 lukea oppikoulua yksityisoppilaana Kouvolan Lyseossa. Keskikoulun tentin 1970 ja ylioppilaaksi kirjoitin 1973. Kun minut valittiin 1975 AKT:n lakimieheksi, oli edessä muutto Helsinkiin ja siirtyminen ruumiillisista töistä ”herrojen” hommiin. Juristin tutkinnon suoritin työn ohella opiskellen 1976 Helsingin Yliopistossa.
Kun minut valittiin 1978 AKT:n puheenjohtajaksi, alkoi urani pätkätyöläisenä. AKT:n johdossa olin neljä nelivuotiskautta eli 16 vuotta. Kaikkiaan AKT:ssä tuli työvuosia 20. Minut oli valittu jo vuonna 1969 Kymin OY:llä luottamusmieheksi. Kuuluin Paperiliittoon. Samana vuonna 1969 liityin Kouvolan Työväenyhdistyksen jäseneksi. Työväenyhdistyksen sihteeriksi minut valittiin 1970 ja puheenjohtajaksi 1971. Vuonna 1973 minusta tuli Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen.
Kun vuonna 1994 en enää halunnut jatkaa AKT:ssä, perustin oman yrityksen; laki- ja konsulttitoimiston. Kirjoitin 1994 myös kaksi kirjaa Gummerukselle. Vuonna 1995 minusta tuli kansanedustaja. Olin kansanedustajana kolme nelivuotiskautta eli 12 vuotta. Kaikkiaan minulle on kertynyt luottamustoimisia pätkätöitä seitsemän nelivuotiskautta eli 28 vuotta. Ruumiillisia töitä tein nuoruudessa 15 vuotta. Päätoimisena lakimiehenä olin vajaa neljä vuotta. Päätoimisena yrittäjänä olen ollut nyt neljä vuotta ja lisäksi, kansanedustajan tehtävän ohella, sivutoimisena 12 vuotta.
Työurani on kestänyt yhtäjaksoisesti 50 vuotta. Tämän vuoden alussa täytin 63 vuotta ja saan siten vanhuuseläkettä. En ole kuitenkaan vielä asettunut eläkeläiseksi. Töitä teen edelleen lakitoimistoni puitteissa. Tosin valtaosa ajastani kuluu lukuisten luottamustehtävieni hoitamiseen. Luottamustehtävistä työläin on kunnanhallituksen puheenjohtajuus ja siitä johtuvat lukuisat muut luottamustoimet. Myös Myllyhoitoyhdistyksen puheenjohtajuus ja lakimiehen tehtävät työllistävät. Samoin Karjalan Liiton varapuheenjohtajuus ja lukuisat muut luottamustoimet.
Viiden vuosikymmenen työura on ollut mahdollista, koska menin jo kuusivuotiaana kansakouluun ja kaiken muun opiskelun suoritin työn ohella. Päätoimiseen opiskeluun ei minulla ollut taloudellisia mahdollisuuksia. Taloudellisesti niukka lapsuus johdatti minut ”maailmanparantajaksi”, ammattiyhdistysaktiiviksi ja ay-johtajaksi, juristiksi sekä vasemmistolaiseksi paikallis- ja valtakunnan poliitikoksi. Toisissa oloissa työurani olisi ollut varmaan toinen.
Risto Kuisma