Kurkistus: Viikon varrelta

Kurkistus: Viisikymmentä vuotta töitä
12 kesäkuun, 2010
Kurkistus: Takaisin eduskuntaan
4 heinäkuun, 2010

Kurkistus: Viikon varrelta

Viikon varreltaHallitus vaihtui. Virallisesti, mutta ei käytännössä. Tapani Tölli on uusi ministeri. Virkamiespoliitikkojen aika jatkuu. Pääministeri Mari Kiviniemi vaikuttaa samanlaiselta hallinnoijalta, kuin monet nuoremman polven ministerit, kuten ulkoministeri Stubb, valtionvarainministeri Katainen ja monet muut johtavat porvaripoliitikot. Kiviniemi voisi olla yhtä hyvin kokoomuslainen kuin keskustalainen. Poliittisessa linjassa ei näy eroja. Aika näyttää onko niitä. Myös väistyvä pääministeri Matti Vanhanen oli ministerinä toimessaan hallinnoija.
Tuntuu, että nykypoliitikkojen poliittiset ajatukset ja ideat ovat peräisin mainostoimistoilta ja poliittiset teot virkamiehiltä. Oma tahto on arvoitus. Todellisia poliitikkoja, kuten Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Kalevi Sorsa, Paavo Lipponen, ei enää nouse johtopaikoille. Nykyisessä hallituksessa heitä edustavat vielä veteraanit Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen. Tätä menoa poliitikot tekevät itsensä tarpeettomaksi. Valta on luisunut virkamiehille; kasvottomalle koneistolle. Poliittinen idea on hävinnyt ja tilalle on tullut mainostoimistojen saippuamainen ideologia; Surullista.
Maanantaina oli Pornaisten kunnanvaltuuston tilinpäätöskokous. Viime vuoden tilinpäätös oli yksi maan parhaimmista. Tulos oli reilusti ylijäämäinen ja kunnan velkamäärä väheni. Hyvä tulos saavutettiin ilman lomautuksia tai irtisanomisia. Tilinpäätös sai kehuja valtuuston lisäksi myös tarkastuslautakunnalta. Myös julkisuudessa media on antanut kehuja kunnan taloudenhoidolle.
Kunnanhallituksen puheenjohtajana olen tyytyväinen parantuneeseen kunnan taloustilanteeseen. Eri yhteisöjen johtotehtävissä tavoitteeni on ollut, että talous on oltava kunnossa. Pornaisissa kaikki päätökset viime kunnallisvaalien jälkeen on tehty niin valtuustossa kuin kunnanhallituksessa ilman äänestyksiä. Yhteinen tahto on löydetty keskustelujen kautta. Asiaan on vaikuttanut osaltaan kunnanjohtaja Hannu Haukkasalon joustavuus. Nyt hän jättää tehtävänsä 15.8 ja edessä on uusi tilanne.
Edessä on Juhannus ja levon aika; juhannus menee mökillä Virolahdella Tuijan ja Anni-Alisan ( 6v ) sekä koiramme Biancan seurassa.
Risto Kuisma