Kurkistus: Viikon varrelta: puoluekokous, piispanvaali ja keväthumaus

Kurkistus: SDP:n puoluekokous alkoi – tunnelmia Joensuusta
27 toukokuun, 2010
Kurkistus: Viisikymmentä vuotta töitä
12 kesäkuun, 2010

Kurkistus: Viikon varrelta: puoluekokous, piispanvaali ja keväthumaus

Viikon varrelta: puoluekokous, piispanvaali ja keväthumausSosialidemokraattien puoluekokous Joensuussa oli välikokous. Muutoksia asioissa ja henkilöissä ei juurikaan tapahtunut. Ainoa poikkeus oli puoluesihteerin vaihtuminen. Mikael Jungnerin osalle on nyt asetettu suuria toiveita. Toivon mukaan ne täyttyvät. Puolueen politiikka on ollut imagopolitiikkaa. Toistaiseksi se ei ole purrut. Hyvä imago on menestykselle välttämätön. Oikea hyvä imago tulee kuitenkin tekojen kautta. Tekoihin tarvitaan tiukkaa asiaosaamista. Puoluejohdon ”julkishenkilöiden” hyvä imago ei auta puoluetta. Politiikka ei ole ”idolsia” eikä muuta hömppää. Onneksi.
Oma linja on myös ollut SDP:ltä hukassa. Rakkikoira-linjalla ei tule menestystä. Erilaisten vähemmistön kosiskelulla ei tule enemmistön kannatusta. Päinvastoin enemmistö luulee, että heidät on unohdettu. Vihreiden matkimisella ei tule uskottavuutta. Kuka pitää ykkösasiana ns. vihreyttä, ei sdp:tä kannata, vaan aitoa eli vihreitä. Kun maailmalta lainataan muodikkaita pintailmiöitä, tulisi miettiä, miten ne pätevät Suomessa. Suomi on pieni harvaanasuttu maa. Todellisuus on toinen kuin Keski-Euroopassa. Yhtenä esimerkkinä: ruuhkamaksut voivat olla oikeissa suurkaupungeissa paikallaan, mutta Suomessa ja Helsingissä ne ovat huuhaata. Sosialidemokraattien kannatus pääkaupunkiseudulla on alamäessä. Eräs syy on sen tyyppinen kunnallispolitiikka, jota edustaa ruuhkamaksut ja vihreiden apinointi.
SDP:llä on mahdollisuuksia. Pornaisissa sosialidemokraattien kannatus viime kunnallisvaaleissa oli 34,9 prosenttia ja valtuustopaikoista laskettuna yli 40 prosenttia. Pornainen, pieni maalaiskunta, on Uudenmaan sosialidemokraattisin kunta. Kannatus on kaksinkertainen esimerkiksi Helsinkiin verrattuna. Paikallisella politiikalla ja sen uskottavuudella on merkitystä.
Tänä keväänä kasvun ihme oli kouriintuntuva. Puihin tuli lehdet muutamassa päivässä. Ruoho nousi melkein yhdessä yössä. Kesä tuli humahduksena. Kun kotitalo Laukkoskella on ollut jo kohta kaksi kuukautta remontissa, on kevään tulo perheessämme otettu vastaan nyt mökillä Virolahdella. Valtavaa lintujen arktista muuttoa olen seurannut lähes päivittäin. Nyt vesivahingon korjaus on hyvässä vauhdissa. Vakuutusyhtiön päätöksenteko kesti yli viisi viikkoa. Kun kyse oli uudet vesijohdot asentaneen yrityksen vastuuvakuutuksesta, olin asiassa pahassa välikädessä. Aikaa asian hoitamiseen meni lopulta minultakin paljon. Työmatkani piteni lähes 300 kilometriin päivä. Asumme nyt mökillä Virolahdella. Onneksi on netti ja mahdollisuus etätöihin. Kokouksia ei kuitenkaan voi hoitaa etätyönä. Niitä riittää lähes joka päivälle.
Helsingin hiippakuntaan valittiin uusi piispa. Olin yksi noin 1200 valitsijasta. Vaalissa korostuivat epäolennaiset asiat; sukupuoli, suhtautuminen sukupuoliseen poikkeavuuteen ynnä muut ajan muotijutut. Kirkko on hengellinen yhteisö. Kristinuskon suurin voima on pysyvyydessä ja muuttumattomuudessa. Piispa on ennen kaikkea hengellinen johtaja, jolta vaaditaan myös hallinnollisia kykyjä. Nykyinen piispa Eero Huovinen on ollut hyvä piispa. Nyt – ainakaan etukäteen ajatellen – ehdokkaiden joukossa ei ollut yhtä hyviä vaihtoehtoja. Tulevaisuus näyttää miten onnistunut piispanvaalin tulos oli.
Risto Kuisma