Kurkistus: Viikko eduskunnassa

Eduskunta: Kysymys: Loviisan rata peruskorjattava
10 syyskuun, 2010
Eduskunta: Aloite: Määrärahan osoittaminen Pornaisten-Nikkilän maantien peruskorjaukseen
14 syyskuun, 2010

Kurkistus: Viikko eduskunnassa

Viikko eduskunnassaSyksyn ensimmäinen istuntoviikko on takana. Vaikka olen ollut kansanedustajana heinäkuusta alkaen, niin nyt riitti vielä media- ja muuta huomiota runsaan mitoin. Tiistaina esiinnyin Ajantasassa, YLEn iltapäivän radio-ohjelmassa, ja perjantaina MTV3:n AamuTV:ssä. Istuntokauden avajaisiin kuului myös elokuvanäytös; Timo Koivusalon ” Täällä pohjantähden alla II ”. Se oli vaikuttava, surullinen ja toi paljon muistoja omasta lapsuudestani Säämingin Kallislahdessa.
Keskiviikkona pidin tämän kauden ensimmäisen täysistuntopuheen. Puhuin KELAn päätösten puutteista ja pitkistä muutoksenhakuajoista. Keskiviikkona kiipesin toistamiseen puhujakorokkeelle puhumaan päihdehoidoista ja niiden puutteista sekä alkoholimainonnasta. Torstain säännöllisessä sos.dem. eduskuntaryhmän kokouksessa käytin puheenvuoron SDP:n tilasta ja poliittisesta linjasta. Avainsana on luottamuksen puute ja sen mukana huono uskottavuus.
Torstaina varmistui virallisesti valiokuntajäsenyyteni: minut valittiin liikennevaliokuntaan, suureen valiokuntaan ja Pohjoismaiden Neuvostoon.
Torstaina yritin saada puheenvuoron eduskunnan viikoittaisella kyselytunnilla. En saanut. Kyselytunnit on nyt muutettu käytännössä eduskuntaryhmien kyselytunneiksi. Puheenvuorot sovitaan ennakkoon; jokainen eduskuntaryhmä saa yhden puheenvuoron. Niihin meni torstaina koko kyselytunti. Sosialidemokraattien puheenvuoron käytti puheenjohtaja Jutta Urpilainen: Kysymyksen aiheena oli energiaverotus. Jos olisin saanut kysymysvuoron, olisin kysynyt TV-maksun korotuksesta ja YLEN toimitusjohtajan huimasta yli 50 prosentin palkankorotuksesta.
Viikkoon kuului kymmeniä lyhyitä keskusteluja muun eduskunnan väen kanssa. Useimpia en ollut tavannut reiluun kolmeen vuoteen. Istumapaikan salissa sain virkaikäni – 13 vuotta – mukaisesti Esa Lahtelan ja Rakel Hiltusen väliin; istuntosalin etupuolelle. Edessäni istuu Jutta Urpilainen ja takana Tero Rönni.
Virtaa on riittänyt eduskuntatyöhön, vaikka kurkkutulehdus, keuhkoputken tulehdus ja nyt ankara nuha on vaivannut jo neljä viikkoa. Olen syönyt kaksi antibioottikuuria. Nyt kun on ollut vaivojen kourissa, huomaa miten nuhaa ja vastaavaa ei ole ollut tätä ennen pariin vuoteen. Terveyden arvon huomaa usein vasta, kun sen menettää.
Risto Kuisma