Kurkistus: Vapaamatkustajia ja luikureita

Puhe Kurkijoki-seuran joulujuhlassa
9 joulukuun, 2007
Kurkistus: Joulun odotusta
20 joulukuun, 2007

Kurkistus: Vapaamatkustajia ja luikureita

Vapaamatkustajia ja luikureitaKutsu Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlaan lienee tavalliselle kansalaiselle arvostetuin kiitos isänmaan hyväksi tehdystä työstä. Olen ihmetellyt, miksi sinne kutsutaan myös luikureita ja vapaamatkustajia. Tänäkin vuonna siellä oli mm suuri joukko ammattiurheilijoita, jotka eivät maksa veroja Suomeen. He eivät maksa suurista tuloistaan yhteiskunnan ”jäsenmaksua”, jonka tavalliset suomalaiset joutuvat maksamaan pienistäkin tuloista. Jos tavallinen kansalainen jättää verot maksamatta, hän voi päästä myös linnaan, mutta ei presidentinlinnaan vaan vankilaan.
Rekkajonoista olen puhunut ja kirjoittanut jo viisitoista vuotta. Tilanne on jatkuvasti pahentunut, kuten olen jo pitkään varoitellut. Vastuuta kaihtavat luikurit eli he, joilla on valta, eivät ole tehneet mitään todellista ongelman poistamiseksi. Pääministeri, liikenneministeri ja hallitus eivät uskalla ja osaa hoitaa kuntoon asiaa venäläisten kanssa. Venäläiset eivät tällaisia nöyristelijöitä arvosta. Venäjä kerää omien väyliensä ja ilmatilansa käytöstä yksipuolisesti Suomelta maksuja, mutta Suomi ei periä maksuja edes maanteiden käytöstä. Nyt rekkajonot ovat jo ulottumassa Helsingin seudulle asti. Jonoihin on yksinkertainen ratkaisu, joka ei maksa mitään; Venäjän rajalta lasketaan Suomen puolelle rekkoja vain sitä mukaa kuin niitä menee Suomesta Venäjälle. Jonottaminen suomalaisilla maanteillä ei edistä tai nopeuta kuljetuksia yhtään.
Yleisradio pitää melua niistä vapaamatkustajista, jotka eivät maksa televisiomaksua. Asiaan on yksinkertainen ratkaisu; Televisioluvan hinnalla Yle myy maksukortin, jolla voi katsoa Ylen ohjelmia. Tämän myötä ne, jotka eivät katso Ylen ohjelmia välttyvät nykyiseltä pakkomaksulta. Samalla voidaan lopettaa kansantaloudellisesti tuottamaton lupatarkastus. Maksukorttiuudistus on nyt mahdollisuus toteuttaa, kun Ylen valitseman digitalisoinnin takia kansalaisten on pitänyt ostaa digiboksit, joissa on yleisesti jo valmiina paikka maksukorteille. Yle ilmeisesti kuitenkin pelkää, etteivät sen ohjelmat ole niin suosittua kuin se väittää. Luultavasti monet television omistajat jättäisivät maksukortin ostamatta ja tyytyisivät sateliittikanavien tarjontaan.
Kuten ennenaikaan Neuvostoliitto oli Suomessa tabu, josta ei ollut sopivaa käydä kriittistä keskustelua, on nyt samaan asemaan nostettu Nokia. Liehittely on nyt mennyt niin pitkälle, että maan hallitus ajaa EU:n viisaiden ryhmään jäseneksi Nokian Ollilaa. Suomella olisi paljon parempia ehdokkaita tähän poliittista taitoa ja kokemusta sekä EU:n tietämystä vaativaan tehtävään: esimerkiksi Paavo Lipponen. Se, että ihminen osaa hankkia suuren kasan rahaa, ei oman kokemukseni mukaan vielä todista pätevyyttä valtiollisiin tehtäviin.
Rahan arvostus on jatkuvasti kasvanut. Samalla luikurit ja vapaamatkustajat ovat päässeet verottajan suosioon. Suurituloiset maksavat kiinteää pääomaveroa ja pieni- ja keskituloiset ankaraa progressiivista tuloveroa. Ne, joilla on eniten varaa maksaa veroja, ovat vapaamatkustajia suhteessa tavalliseen veronmaksajaan. Nyt tuo rikkaiden etuoikeus on laajenemassa myös perintöjen verottamiseen. ”Omaisuus firman nimiin, niin kohta verottaja jää nuolemaan näppejään”, on totta, jos hallituksen aikomukset toteutuvat.
Risto Kuisma