Kurkistus: Uutta tulossa – vanhat vähenevät

Kurkistus: Lumipyryssä Ruotsissa
26 marraskuun, 2008
Kurkistus: Martti Ahtisaari
9 joulukuun, 2008

Kurkistus: Uutta tulossa – vanhat vähenevät

Uutta tulossa – vanhat vähenevätPornaisten kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävät odottavat minua vuoden vaihteessa. Valtuustoryhmien neuvottelut luottamuspaikoista päätyivät viime sunnuntaina sopuun. Pientä hienosäätöä ja täydennystä vielä tarvitaan, mutta ryhmien välinen neuvottelutulos on nyt saavutettu. Ensi viikon torstaina neuvottelijat kokoontuvat ja listaavat puuttuvat nimet ja tarkastavat, että tasa-arvolain 40 prosentin sääntö molempien sukupuolten osalta toteutuu.
Neuvotteluiden kiperin kysymys oli se, mikä on valtuuston toiseksi suurin ryhmä. Keskustalla ja kokoomuksen perussuomalaisella vahvistetulla ryhmällä on molemmilla 8 paikkaa.
Kun suurin ryhmä eli demarien ja vihreiden yhteinen ryhmä valitsi kunnanhallituksen puheenjohtajan paikan, kokoomus ja keskusta kilpailivat valtuuston puheenjohtajan paikasta. Paikka tulee kokoomukselle. Demarit joutuivat loppujen lopuksi ratkaisemaan asian. Keskusta saa hyvityksenä mm kaksi lautakuntien puheenjohtajan paikkaa, kun sitä vastoin kokoomus saa vain yhden lautakunnan johtoonsa.
Kaiken kaikkiaan neuvottelut sujuivat hyvin ja nopeammin kuin aiempina vuosina. Neuvottelujen vetäjänä oli helppo olla, kun keskustelu oli asiallista ja tuloksia syntyi. Toivon mukaan kunnan asioiden hoito sujuu yhtä hyvin kuin nämä neuvottelut. Vaalitulos merkitsee jonkinlaista vallanvaihtoa Pornaisissa. Puolueiden voimasuhteet muuttuivat ja demarit nousivat keskustan tilalle suurimmaksi ryhmäksi. Valtuustossa tapahtui myös paljon henkilömuutoksia; uuden valtuuston jäsenistä on niukasti yli puolet uusia.
Minulle on vuosien varrella kertynyt erilaisia luottamustehtäviä jatkuvasti lisää. Olen ollut huono sanomaan ei ja vanhoista tehtävistä en ole oikein päässyt irti. Nyt kuitenkin vapaudun vuoden alusta Laukkosken Työväenyhdistyksen puheenjohtajuudesta, jota hoidin viisi vuotta. Uusi puheenjohtaja ja nykyinen varapuheenjohtaja Kaj Mattila lupasi jo vuosi sitten suostua tehtävään. Viime viikonloppuna vapauduin myös Uudenmaan Karjalaisseurojen piirin puheenjohtajuudesta. Sekin eroprosessi kesti vuoden. Työväenyhdistykseen jäin johtokunnan jäseneksi ja Karjalaisten piirijärjestöön tilintarkastajaksi.
Luottamustehtäviä riittää kuitenkin edelleen yllin kyllin. Olen kunnanvaltuuston jäsen ja valtuustoryhmän puheenjohtaja. Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajuus vaihtuu vuoden vaihteessa kunnanhallituksen puheenjohtajuuteen. Se tuo tullessaan ”viran puolesta” tukun uusia tehtäviä.
Olen Karjalan Liiton varapuheenjohtaja ja liiton hallituksen ja työvaliokunnan jäsen. Lisäksi olen mukana monissa liiton työryhmissä ja toimikunnissa mm sääntötyöryhmän ja historiatoimikunnan puheenjohtaja. Pornaisissa olen kunnan lisäksi myös seurakunnan tehtävissä; sekä kirkkoneuvoston että kirkkovaltuuston jäsen.
Kotikunnan ja karjalaisten luottamustehtävien lisäksi olen mm Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen lakimiesjäsen, HOK-Elannon hallintoneuvoston ja edustajiston jäsen, valtionyhtiö Finnfundin hallintoneuvoston jäsen, Tanssiteatteri Raatikon Kannatusyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja ja Miessakit ry:n valtuuston jäsen. Olin myös 10 vuotta Raittiuden Ystävien hallituksen jäsen, mutta siitä vapauduin pari vuotta sitten, kun otin vastaan, jo toistamiseen, melko työllistävän Myllyhoitoyhdistyksen puheenjohtajuuden.
Aikaa minulla on ollut luottamustehtävien hoitamiseen aiempaa enemmän, kun kansanedustajan valtakirjan uusiminen jäi viime vaaleissa 49 äänen päähän. Ajan niukkuudesta on kärsinyt lähinnä yhden miehen yritykseni juristin työt.
Tietenkin luottamustehtävät antavat myös vaikuttamismahdollisuuksia sen vastapainoksi, että ne vievät aikaa. Monet omista luottamustehtävistäni ovat kokonaan palkattomia tai palkkiot ja matkakorvaukset ovat pieniä.
Luottamustehtävistä ja kokouksista on minulle tullut vuosikymmenen varrella eräänlainen ”toinen luonto”.
Risto Kuisma